שאלה על אדפטציה לעומת סחיפה גנטית

angela8

New member
שאלה על אדפטציה לעומת סחיפה גנטית

מה ההבדל ואם אפשר להרחיב על אדפטציה. (בעקבות מה שכתבה מתאן, ולא בטוח שבתוך המהומה של השרשור מישהו יראה את זה.)
 

m0sh3

New member
נסיון לענות

אדפטציה היא מה שאנחנו בעצם מדברים עליו כל הזמן - הסתגלות לתנאי סביבה משתנים. בעקבות השינוי בתנאי הסביבה, רק מי שעבר אדפטציה מתאימה ישרוד וכו'. Survival of the fittest. סחף גנטי הוא תהליך שבו אלל משתלט על האוכלוסיה לא כי הוא קשור לפיטנס אלא בגלל בידוד של קבוצה קטנה מאוכלוסיה. גם אם השכיחות של האלל היתה מאוד קטנה באוכלוסיה המקורית, בקבוצה הקטנה הוא יכול להיות בשכיחות גבוהה ולהשתלט על האוכלוסיה החדשה שהם ייצרו. מקווה שדייקתי, אני משוכנע שחכמי הפורום יתקנו אותי בשמחה..
 

angela8

New member
תודה

אדפטציה בכל מקרה קשורה לפטנס גנטי? אני לא מבינה מדוע שני הכיוונים האלה הוצגו כמנוגדים? סחף גנטי יכול להיות גם קשור לפיטנס, או שהוא תמיד לא קשור לפיטנס?
 

m0sh3

New member
אדפטציה פר הגדרה היא הסתגלות לסביבה

ומי שמסתגל בצורה טובה מעלה את הפיטנס שלו, זה הרעיון של הברירה הטבעית. סחף גנטי יכול להיות קשור ויכול להיות לא קשור. אני משער שבד"כ הוא לא קשור. באופן תאורטי, יכול להיות גם סחף גנטי של תכונות שמזיקות.. הקבוצה הזו תכחד במהרה מן הסתם. סחף גנטי הוא יותר עניין של "מזל" גרידא - אילו אללים נקלעו לאוכלוסיה ומי מביניהם הצליח להשתלט.
 

angela8

New member
מתי שהוא חשבתי

שבמושג אדפטציה משתמשים גם כשמדברים על שינויי התנהגות מקומיים.(לא קשור לגנים) זו טעות?
 

m0sh3

New member
מה הכוונה בשינויי התנהגות מקומיים?

תכונות נרכשות?
 

angela8

New member
אני אתן לך דוגמא

למשל במינים מסויימים, כשיש פחות מזון תקופה בשנה מסויימת תמצא הנקבות ממליטות מספר קטן יותר של גורים. זה מה שעולה לי אבל אני בטוחה שיש עוד דוגמאות. או אם לוקחים בני אדם אז נניח התופעה שיש קשר בין רמת השכלה ומעמד כלכלי לבין מס' ילדים. (קשר הפוך) או שינויים מסויימים בהתנהגויות מיניות בתקופות מסויימות (עם המצאת הגלולה למשל)
 

m0sh3

New member
תלוי על מה מדברים

לפי דעתי, יש לדברים האלה אלמנטים של ברירה טבעית - לא מבזבזים אנרגיה על צאצאים אם אין להם סיכוי גבוה לשרוד מפאת מחסור במזון למשל. בנוגע להשכלה ומספר ילדים - זה לא משהו שמדברים עליו בהקשר של ברירה טבעית, אלא יותר בהקשר של ברירה סוציאלית [שברור שהיא נובעת מברירה טבעית שהעניקה לנו את המח, בשביל כל אותם האנשים האוהבים דקדוקי עניות].
 

angela8

New member
כן, אבל הם

קשורים לתנאים ספציפיים משתנים. מה שרציתי לדעת אם גם לזה קוראים אדפטציות או לא. לגבי בני אדם אני מבינה שלא.
 

m0sh3

New member
לפי דעתי - כן, זו אדפטציה.

גם לבני אדם יש אדפטציות, אבל יש גם שינויים שנובעים ממניעים אחרים.
 

angela8

New member
סליחה שאני מתעקשת

אבל זו לא אדפטציה במובן שהבאת בהתחלה. כשינויים גנטיים מצטברים במהלך שנים.. אלא תגובה שרידותית לשינויים ספציפיים. ואת המשפט הזה לא הבנתי. אבל יש גם שינויים שנובעים ממניעים אחרים.
 

m0sh3

New member
זו אדפטציה שמבוקרת על ידי גנים,

זו לא אדפטציה התנהגותית - כלבה לא מחליטה כמה גורים היא תמליט. אצל בני אדם יש שינויים שנובעים לא רק מברירה טבעית קלאסית אלא מעוד מניעים - למשל תרבותיים. זו הכוונה.
 

angela8

New member
אהה! בדיוק חשבתי על זה

מממ. אצל בני אדם האם ההבדל נובע מזה שיש למעשה מנגנון קבלת החלטות "מודע"?
 

m0sh3

New member
../images/Emo45.gif

לכן למשל יש אחוזים מאוד גבוהים של זוגות באיטליה וגרמניה ללא ילדים ושלא מתכננים ללדת כלל. אין איזושהי בעיה שמצדיקה את זה אבולוציונית, הם פשוט רוצים להשקיע בקריירה. מצד שני, גם אצל בני אדם יש השפעות ביולוגיות על הפריון לפי עונות שונות בשנה, אבל ברור שזה פחות ניכר מאשר אצל חיות.
 

Wolverchenus

New member
אם הם היו רוצים לעשות את זה בטבע

(להביא לעולם למשל ילד אחד) זה היה אומר להמנע ממין החל מרגע שיש ילד ועד סוף החיים (או נקיטת שיטות כמו משגל נסוג..) ואני לא מכיר הרבה זוגות שהיו בוחרים בזה.. להחליט כמה ילדים עושים זה יתרון של טכנולוגיה מודרנית.
 

m0sh3

New member
אם הם היו בוחרים במשגל נסוג,

הם היו מסיימים ככל הנראה בתור משפחה מרובת ילדים..
 

angela8

New member
רק רגע.

רציתי לשאול פה עוד שאלה. יש אסטרטגיות השרדותיות שונות לגבי המשכיות הדור במינים שונים. למשל כאלה שמביאים הרבה ולדות אבל כמעט לא דואגים להם.. לעומת כאלה שמביאים ולדות מעטים אבל דואגים להם. איך בדיוק התפתחו האסטרטגיות האלה?
 

angela8

New member
מעניין.

לא ידעתי. אילו השפעות? יש עונות שבהן יש יותר נטיה להביא ילדים?
 

m0sh3

New member
בעיקר הפרשות של הורמונים וכו',

אפשר לראות את זה בצורה נפלאה בדמות הווסת החודשי - יש ימים מסויימים בחודש שבהם ניתן להתעבר. הטיעון הוא שיש גם תקופות מסויימות בשנה שבהן קל יותר להתעבר. עשיתי בכרונוביולוגיה קורס קצר למדי, אז הטענה הספציפית הזאת הועלתה אבל לא התעמקנו בה. היה מעין שעון כזה של עונות השנה וכל מיני מאפיינים שלהן.. אם אני אתקל בזה שוב אני אביא את זה.
 
למעלה