שאלה על אור איך יכול להיות שאין לו מסה הוא מו

mor200602007

New member
שאלה על אור איך יכול להיות שאין לו מסה הוא מו

מורכב מפוטנים אז צרייך להיות מסה כל שהיא לו<?כאילו אם אין לא מסה אז איך הדבר זה מתקיים זה כאילו הוא לא קיים

the YOOK

New member
אור הוא גל.

האם לגלי מים יש מסה? (ולא לפי מודלים מפוקפקים, אלא ממש, במציאות). גל זה פשוט אנרגיה או מידע שעובר בתווך מסויים. מה שמעניין באור זה לא שאין לו מסה, אלא שאין לו תווך...

chief21

New member
גם לי יש שאלה בנושא

נאמר לי כעובדה שלקוונטים (?) יש תנע, והריי ההגדרה של תנע היא MV ושהם יכולים להתנגש התנגשויות אלסטיות ופלסטיות. איך זה הגיוני אם אין להם מסה? זה לא קצת סותר את עצמו? ועוד משהו ממש לא קשור, למה בניסוי פרנק-הרץ', אין ערעור לרמת אנרגיה שניה בכספית, אלא רק קפיצות של רמת אנרגיה ראשונה (כפולות של 4.9)

קצת סדר

קוונטים הם לא חלקיקים (כמו אלקטרונים, פרוטונים וכו'). בקוונטים (כמו בביטוי "תורת הקוונטים") הכוונה היא שגדלים מסויימים, כמו תנע, יכולים לבוא רק במנות שלמות, בדידות. לכן למשפט "לקוונטים יש תנע" פשוט אין משמעות. מה שכן, לפוטונים, שהם החלקיקים שמרכיבים את האור, יש תנע למרות שאין להם מסה. והרי נראה שזה עומד בסתירה לביטוי המוכר לתנע: p=mv. הפתרון הוא פשוט, הביטוי לתנע של פוטון הוא p=h/lambda, כשלמבדה הוא אורך הגל של הפוטון. הביטוי p=mv נכון רק לגופים בעלי מסה (ללא התחשבות באפקטים יחסותיים). כמובן, ההסבר הזה עמד במבחן הניסוי: ארתור קומפטון הראה שאור שמתנגש בחלקיקים חומר מאבד אנרגיה (כלומר, אורך הגל שלו מתארך) בדיוק כמו שהיית מצפה בהתנגשות אלסטית. על האפקט הזה, הידוע כאפקט קומפטון הוא קיבל את פרס הנובל בפיזיקה לשנת 1927.

kaplanal1

New member
גל או חלקיק

אור זה גלים או חלקיקים.תלוי איזה ניסוי מבצעים.והתווך שהאור עובר בו הוא שדה אלקטרומגנטי

the YOOK

New member
נסכם ככה,

(כי זה גם יותק מדויק ונותן יותר אינפורמציה, וגם יותר אינטואיטיבי). אור הוא גל, שכאשר עושה אינטרקציה עם חומר, מגלה תכונות כמו חלקיקיות.

kaplanal

New member
דואליות של חלקיק גל

אור מגלה תכונות של גל או חלקיק,תלוי איזה ניסוי מבצעים.לזה קוראים דואליות של חלקיק גל.

kaplanal1

New member
לפוטונים אין מסה

לפוטונים אין מסה אך האור מתעקם כאשר עובר בשדה הכבידה של הכוכב

mor200602007

New member
איזה קורסים לומדים בתואר ראשון לפיזיקה תודה

אני כל כל מקנאה בכם איזה כיף זה בטח ללימוד פיזיקה אם היו מצגים לי את זה בתיכון כמו שצרייך היתי בוחר בזה יש איזה ספרים טובים בעברית המלמדים פיזקיה לא אלו שנתתם לי באנגלית האנגלית שם קצת קשה תודה לכל העונים

אמִיר

New member
פיסוק..בבקשה

אם אפשר איזה נקודה או פסיק פה ושם, זה יעזור נורא לקרוא את ההודעות. בכל מקרה, רוב התואר הראשון בפיזיקה מוקדש ללימוד המתמטיקה, והפיזיקה הבסיסית ("כל הפיזיקה עד 1930", ניסח את זה מדריך המעבדה שלי, בשנה א'). בשנה ראשונה לומדים מכניקה, וחשמל- כמו בתיכון, אבל ברמה יותר גבוהה. לזה יש ספרים של הפתוחה בעברית, שהם תרגום של סדרת ברקלי. בשנה שניה יש מכניקה, אבל בצורה שונה מאשר בשנה א/תיכון, פיזיקה תרמית, וקורס ראשון בקוונטים. אני לא יודע על ספרים טובים בעברית לנושאים האלה- למעט פיזיקה תרמית. יש ספר בעברית שהוא תרגום (בערך) לספר טוב באנגלית בנושא (ספר של דוד ברגמן, שמותאם לקורס בתל אביב, אבל הוא פחות או יותר תרגום של Kittel). בשנה שלישית יש קורס נוסף בקוונטים, חשמל, ועוד קורסים בנושאים יותר מתקדמים- כמו מצב מוצק, חלקיקים, אסטרופזייקה או קורסי בחירה. עיקום של אור סביב כוכבים, זה נושא שקשור לתורת היחסות הכללית- קורס שהוא לא חובה בתואר ראשון, ורוב מי שעושה תואר ראשון גם לא לומד אותו. על דואליות של גל חלקיק לומדים קצת בשנה ראשונה, אבל בעיקר בקורסי הקוונטים. אבל למען האמת, גם ההסבר של מה זה פוטונים לא כל כך לומדים בתואר ראשון- אלא בתואר השני. בקיצור, הפיזיקה של התואר הראשון (זו שתמצאי בספרים, אם תחפשי) היא הרבה מאוד מתמטיקה, ומעט מאוד דברים כיפים ומגניבים.

אחמס1

New member
לא כל כך מסכים שזה פיזיקה עד 1930

אני דווקא למדתי בתואר הראשון דברים של אמצע המאה ה-20 והלאה כמו QED וקורס מבוא לחלקיקים יסודיים (בביצוע). מה גם שבקורס האסטרופיזיקה המידע הוא מאוד מעודכן וכולל את האצת התפשטות היקום ואוסצילציות ניטרינו, וזה רק מהעשור האחרון. מה שכן, הפיזיקה המאוד חדישה, מן הסתם, נלמדת ברמה המתאימה לתואר ראשון, שזה לא הרבה.

אמִיר

New member
נו, זה כלל אצבע

שמתייחס לרוב הקורסים בתואר הראשון. יש את הקורסים של הסמסטר האחרון- שמנסים לחשוף אותך קצת יותר לפיזיקה החדשה, אבל לפחות אצלנו בת"א הם לא באמת ברמה. אנחנו למשל לא לומדים על QED, ולמרות שיש לנו קורס באסטרו ובחלקיקים, האופי שלהם מאוד שונה משאר הקורסים בתואר (ואני מהמר שהוא שונה גם מקורסים בתואר שני). הם יותר "פופלריים", פחות מתמטיקה, והרבה יותר נפנופי ידיים.

kaplanal1

New member
פיסיקה בתיכון

זה יותר כיף ללמוד פיסיקה בתיכון.יש אנשים שעושים תואר בפיסיקה ב5 שנים.

sagima

New member
מלמדים פיסיקה בתיכונים בארץ?

כי אצלי בתיכון היה רק מעיין פסאודו-פיסיקה שבקושי מתקרבת לפיסיקה אמיתית

kaplanal1

New member
את האמת

את האמת יש פער ממשי בין פיסיקה בתיכון לפיסיקה באוניברסיטאות

למעלה