שאלה על אלימות במשפחה והפלה

טל קר

New member
שאלה על אלימות במשפחה והפלה

אשה שבעלה מתעלל בה נפשית (לדבריה לא מרים ידיים אבל מקלל ומגביל מאוד צעדיה - שלא תעבוד, שלא תהיה בקשר עם משפחת המוצא, שלא תצא מהבית מבלי שידע לאן, לא נותן לה ללכת לרופא בלי שיבוא איתה וכד', אסר על אמצעי מניעה ולכן נמצאת בהריון בשבוע השמיני) שרוצה לעזוב ולעשות הפלה, ולא רוצה לפנות למשטרה, לאן יכולה לפנות? מדובר באזור הצפון, המקרה גדול עלי באיזה אלף מספרים כסטודנטית לע"ס, וקיבלתי יחס גרוע מאוד בקו החם של 1-800-220000 (העונה אחרי שהסברתי את הקשר שלי למקרה ואת הסיטואציה אמרה לי שאשה לא יכולה לבצע הפלה בלי אישור מבעלה. כשהתפלאתי והתרעמתי על כך ואמרתי שזה לא נשמע לי הגיוני שהבעל ירצה להמשיך והאישה תרצה להפסיק ובגלל שהבעל רוצה ההריון ימשך, היא צעקה עלי שאם ככה אני חושבת אני בושה למקצוע העבודה הסוציאלית והיא מרחמת על הנשים שיגיעו אלי. כששאלתי מה עושים במקרה כזה, היא אמרה לי שקודם היא צריכה להתגרש ורק אז היא תוכל להחליט לבד. כשאמרתי שיש כאן מירוץ מסביב לשעון כי היא כבר בחודש שני, וגירושים זה עוד הרבה זמן, אז מה היא אמורה לעשות בינתיים, היא צעקה עלי שאם היא תעשה הפלה הבעל ירצח אותה, ואני מנסה לתרום לרצח של האישה הזו ועל מצפוני הרצח שלה. לאחר מכן היא אמרה לי שנמאס לה לדבר איתי, ושאם ההיא רוצה, שתתקשר לבד) ואני לא יודעת לאן להפנות הלאה (פנו אלי באופן אישי דרך מכר של מכר של מכר כי יודעים שאני סטודנטית לע"ס, זה לא דרך מקום העבודה). אשמח לאינפורמציה ספציפית או כללית.

frogel

New member
הפלה

אלימות נפשית = אלימות אפשר להפנות לאחד המרכזים לשלום המשפחה באיזור המגורים, שיזמינו אותה ויתרשמו אם עליה לעזוב למקלט, או שהיא צריכה שיחות לחיזוק והבנה של הדרכים לפניה. את רשימת המרכזים ניתן לקבל במשרד הרווחה. ישנם קרטריונים לאישור הפלה בוועדה להפסקת הריון, רצוי לשוחח עם עו"ס לפני, אולי עו"ס קופת חולים.

ג שם

New member
הולכת על הכללית.

יש ארבע עילות להפסקת הריון, שאחת מהן היא "המשך ההיריון עלול לסכן את חיי האשה או לגרום לאשה נזק גופני או נפשי." אם היא תצליח לשכנע אותם שזה המצב אז יש לה סיכוי. אבל לא מספיק לומר "אני רוצה להתגרש". אז ביום ראשון- וזה די בהול, לפנות לאחד מבתי החולים ולבקש להגיע לוועדה להפסקת הריון, אין חובה שהיא תפנה לבי"ח באיזור מגוריה אז שווה לעשות מספר טלפונים כדי לראות מי יוכל לקבלה הכי מוקדם. לפני הוועדה תקבל אותה עובדת סוציאלית, תבקש אישור רפואי על ההריון, תסביר על הפרוצדורה והתהליך, תמלא את הטפסים ותגיש לוועדה. היא לא מוכרחה להיות בוועדה. אני לא יודעת מה מעמדו של האב, שווה לשאול ביום א' את עוס"ית הוועדה. אגב, אחת העילות להפסקת הריון הוא שלא בטוח שהבעל הוא האב. אגב- מה זה ה- 1-800?

טל קר

New member
פשוט לגשת עצמאית לבית חולים?

אם היא נכשלת בועדה, יש מועד ב'? למשל אם הם מחליטים שאין מספיק סיבות בשבילם בבית חולים א', היא יכולה ללכת לבית חולים ב'? ה1-800-220000 הסתבר לי שזה קו המצוקה של משרד העבודה והרוחה.

אני מניחה שהם ממוחשבים.

והייתי מציעה לפני שניגשים, להתקשר לבתי החולים ולראות מי הכי זמין לפגוש אותה. לפני שניגשים לוועדה אני מציעה להכין שעורי בית עם שיל"ה. על פי האתר שלהם אין היא זקוקה לאישור בעלה, אבל לאישור הפלה על רקע נפשי היא זקוקה לחוו"ד פסיכיאטר. אמרי לי מי שר הרווחה ואומר לך מי מאייש את קו החירום.

ixmix

New member
הפסקת הריון:

אני כותב מזכרוני ממקרים שראיתי, אל תתפסי אותי במילה: 1. עלות הפסקת הריון - כ 1300 ש"ח עד השבוע ה 12. המדינה מנסה שלא להשתתף, וייתכן שגם במקרה שהיא זכאית להשתתפות יבקשו ממנה לממן עד שתקבל החזר. צריך לאמר לה שיש נטיה שלא להחזיר. 2. נשים נשואות שאינן מעוניינות בילד - למרות שכפי שציינתי אין קריטריון כזה בסל - אבל הוועדות בד"כ יאשרו הפלה של ילד לא רצוי. ובכל מקרה הם מאשרים לדעתי מעל 95% מהפניות. 3. הועדה מורכבת בדרך כלל מעובד סוציאלי, גינקולוג ורופא נוסף שאינו גינקולוג בהכרח. עלות הפניה לועדה היא כ 300 ש"ח - כסף שלא יוחזר במקרה שתיארת (מחזירים לחיילת או קטינה). 4. האישה לא חייבת להיות פיזית בועדה - עו"ס יכול להציג את המקרה. בכל מקרה חובה תעודת זהות ובדיקת אוטרהסאונד המראה כיס הריון / שק הריון). עדיף להביא גם ספירת דם ובדיקת סוג דם, אך לר חובה. זה מאד מקל. ייתכן ובועדה ידרשו השתתפות של האב (באישור, בכתב - ולא השתתפות פיזית) - יש להכין מראש דו"ח סוציאלי, עדיף כזה הכולל אבחון רב תחומי כלשהו (רפואי, פסיכולוגי, עו"ס) המעיד על התעללות של הבעל. במקרה כזה יהיה ברור בועדה מדוע הבעל אינו אמור להיות חלק בשיקול במקרה קיצוני זה. 5. כדאי לברר בטלפון מהו אורך התור בבית החולים - הועדות מתכנסות מעט מדי וזה יותר תור מעיק. ממש מעיק. ניתן לפנות לכל ועדה בלי קשר לאיזור מגורים - אני הגעתי עם בנות לאסותא. בהרצליה מדיקל סנטר הוועדה מתכנסת כל יום, אגב - מה שיכול להקל. בקפלן הם יושבים ביום ה', עדיף לתאם מראש טלפונית. שמעתי מחברה שבבית חולים "כרמל" אם אני זוכר נכון טיפלו בה כמו בבן אנוש (ציטוט מדויק). למרות התור בועדות - מרגע שועדה אישרה - תוך כמה ימים זומנו להפלה - במספר מקרים שונים.

טל קר

New member
../images/Emo51.gif אבל יש אבל

אין דו"ח סוציאלי, אין דו"ח פסיכיאטרי, יש בעל שיודע על ההריון ולא יקבל הפסקת הריון בששון ולא נותן ללכת לבד לרופא/רופא נשים ומגביל בכלל את חופש התנועה. לאיפה למען השם אני מפנה אותה? יש איזה גורם מלווה שאני לא יודעת עליו כי זה ממש לא תחום המומחיות שלי? יש איזה גורם מקצועי שיכול להיות איתה בקשר, לא כשהיא באה אליו (היא מוגבלת בחופש התנועה שלה), אלא כשבעלה יוצא לזמן קצר מהבית? עמותה או מוסד ששולח מתנדבות לרוץ איתה לכל המקומות האלה? משהו?

ixmix

New member
תתחילי פה:

שלפתי מפנקסי - סליחה מראש אם לא מעודכן, אבל אני חושב שכן. עמותת ל.א. לחימה באלימות נגד נשים (פועל בראשון ובחדרה לדעתי) - קו לנשים בלבד: 09-9505720. קו נוסף 1800353300.

טל קר

New member
בקו של 09 התקשרתי, ואמרו

לי שאין ברירה חוץ מלערב משטרה, ואם היא לא רוצה "טוב, אי אפשר לעזור למי שלא רוצה לעזור לעצמה" זה היה הקו הראשון שהתקשרתי אליו. זה לא נכון שאין ברירה חוץ מלערב משטרה, ולעיתים זה מסוכן מאוד לערב משטרה.

טל קר

New member
כלומר תגובתם היתה שהיא צריכה

לנצל רגע שהוא מחוץ לבית, לברוח לתחנת המשטרה. כשאמרתי שהיא לא תעשה זאת, אמרו לי שאי אפשר לעזור לאישה שלא רוצה לעזור לעצמה. אם הדרך היחידה שהם מציעים שאישה תעזור לעצמה זה לפנות למשטרה, כנראה שהם אומרים הרבה "חבל שיש כל כך הרבה נשים שלא רוצות לעזור לעצמן" . מה שכן, הם אמרו לי שכדאי שהיא תתחיל להסתובב עם המסמכים עליה למקרה שתרצה לצאת בפתאומיות. זה נשמע לי עצה טובה. נתתי אותה.

Spider fairY

New member
תפני אותה לאגף הרווחה באיזור שלה

ליחידה לטיפול באלימות במשפחה.עוד לפני זה כדאי ליצור איתם קשר טלפוני ולהסביר את הבעייה. הם מקבלים פניות דחופות כאלה ויעזרו בהפנייה לגורמים ולוועדות, וגם יכתבו לה דוח סוציאלי . אם כבר מכירים אותה ברווחה- ביחידה כוללנית או אחרת, יהייה עוד יותר קל.

ixmix

New member
מוקד 106.

אכן - אופציה אחרת היא לפנות לפקידת סעד ברשות. הכי פשוט - להתקשר למוקד העירוני.

טל קר

New member
קרובת משפחה השאירה שם הודעות

כבר מספר פעמים ולא חוזרים אליה. (ב106).

SuperGirl 25

New member
פקידת סעד?? אבל היא לא קטינה...

פשוט יגידו לה שתתקשר למשטרה (מפתיע, נכון?) ולטל קר-ישר כוח על הפעילות והרצינות המשתמעת מהכתוב, מקווה שהסוף יהיה טוב גם מבחינת האישה וגם מהבחינה המערכתית שהצבעת עליה.
עדכני אותנו ו-

טל קר

New member
היא לא מוכרת ברווחה,

אני אנסה ביום ראשון לאתר את הטלפון של היחידה העירונית לטיפול באלימות במשפחה לראות מה יש באפשרותם להציע (להביא אותה לשם זה גם לא טריויאלי, היא מוגבלת הן בחופש התנועה שלה והן בחופש ההתקשרות שלה). בינתיים ביום ראשון התוכנית המשוערת היא כדלקמן: א. מרכז גליקמן בת"א (אמרו לי שזה תחום ההתמחות ואפשר יהיה להתיעץ איתם, אשמח לשמוע על כך משוב, היא לא מת"א) ב. שיחת ועידה שכוללת אותי, קרובת משפחה של האישה, מתנדבת ורכזת של מרכז סיוע לנפגעות תקיפה מינית (הגעתי למתנדבת שדיברה עם הרכזת, והן מוכנות לחשוב ביחד ולבדוק אפשרות להתערב כדי לבדוק אפשרות להעברה למקלט, למרות שזה לא תחום הטיפול שלהם אלא כהתגיסות לנושא) ג. אגף הרווחה היחידה לטיפול באלימות במשפחה במקרה הצורך - ד. שילה, דיברתי איתם כבר ביום ה', מצד אחד הם יושבים בירושלים ואנחנו בצפון, אבל אין גוף דומה בצפון, אז אולי עדיף על כלום. ה. פניתי לארגון אשה לאשה במייל לבדוק אפשרות למתנדבת שתלווה אותה בכל הריצות/תחליף אותה בחלק מהריצות (כאמור היא מוגבלת כי הוא מפקח על השיחות שלה ועל היציאות שלה מהבית). חוץ מזה שלחתי קריאה לעזרה ברשימת תפוצה פמיניסטית שחברה בה, ומכיון שאני רואה שמעבר לבעיה הנקודתית יש כאן בעיה מערכתית (למה אין משהו דומה ל1202? משהו שירכז את הנושא, והאישה תצטרך לזכור רק מספר אחד, לא לרוץ ולברר או לשמוע מידע שגוי או מטעה או מסוכן כמו בקוי החירום שניסיתי. למשל שאישה צריכה את אישור בעלה להפלה, או אם היא לא בורחת למשטרה אז אין מה לעשות) שלחתי אתמול מייל למספר חברות כנסת ומספר חברי כנסת. לא שנראה לי שזה יפתר מחר, אבל אולי בכל זאת מישהי/הו מהם ירים את הכפפה בענין המערכתי.

ixmix

New member
אני לא בטוח שתגובתם כל כך לא נכונה.

מבחינה מקצועית, אני מבין את הקושי. אבל אם תתנתקי רגע מהרגשות הקשים שמעוררת התגובה, ומתחושת חוסר האונים (ואני יודע שקשה להתנתק מהם) - האם הדרישה שלהם לפנות למשטרה היא כל כך לא הגיונית? בלי שאני רוצה לקבוע עמדה - כי אני מוצא עצמי לא אחת זועם על שירותי הרווחה ומדיניותם - צריך לחשוב לעומק על הדברים ולשקול אם השיקול של שירות לדרוש פניה דרך המשטרה הוא שגוי או נכון. חשוב לקחת בחשבון את המגבלות החוקיות (אולי זו דרישת החוק. אולי אסור לטפל בה בלי שתועבר תלונה?). לא יודע. מה שבטוח שחוסר הפתרונות הוא מתסכל נורא.

טל קר

New member
כן, זו דרישה לא הגיונית כי היא לא

נגישה, וכי לפעמים זה מסכן יותר ממועיל וכי ביררתי ולא חייבים תלונה במשטרה כדי להגיע למשל למקלט.

מירטה

New member
לטל קר

טל שלום ! 1-מכיוון ולפי התאור שלך אין אלימות פיזית לא בטוח שבמקרה כזה יש צורך בדיווח למשטרה. 2 - בכל זאת על פי הפרופיל של הבעל נראה כי מדובר באשה בסיכון, הנושא הוא מעבר להפלה שהרי לפי מה שסיפרת הוא לא מאפשר לה לקחת אמצעי מניעה לכן ההפלה פותרת את המצב העכשווי אבל בעוד כמה חודשים היא תחזור לאותו מצב. 3 - האם למרות הפחד היא רוצה להתגרש או לעזוב ? אם כך מקלט לנשים מוכות יכול להיות פתרון למרות שבפועל היא לא אישה מוכה (אבל כן אישה בסיכון). 4 - האם הבעל עובד? אני מתארת שאם כן יש שעות שבהן היא יכולה לצאת מהבית ללא פיקוח . כדאי שהיא תפנה דחוף למחלקת הרווחה באזור המגורים.

טל קר

New member
תודה! היא רוצה לעזוב, הבעל לא עובד

והם גרים בבית האבא של הבעל (שלא רק שלא עוצר את הבעל, אלא משתתף בקללות נגדה). אני אנסה ביום א' לפנות למחלקת הרווחה.

למעלה