כל כך הרבה שאלות. ננסה לעשות סדר.
התייחסתי לגרף השני כי בגרף הראשון לא היו נתונים שאיפשרו חישוב. ייתכן שמאמר המקור יש נתונים נוספים שמאפשרים חישוב.
אם תסתכל על הנוסחה של הקירוב של פורוקאוואה, אצל מגנוסן (זו עם הפלוס, שאני מבין כיצד היא התקבלה, ולכן מבחינתי היא נכונה, אתייחס לזו שבמאמר של פורוקאוואה ושל לויכט בהמשך), אז צריך שני נתונים כדי לחשב את ה- NNT. האחד זה ה- CER, והשני זה ה- d. אתה יכול בעזרת הסלייד לקבוע את ערך ה- d, ובעזרת ההגדרות (סמל של גלגל שיניים) לקבוע את ערך ה- CER.
בדוגמה השנייה של ויטאקר, הוא נותן גם את ערך ה- d וגם את ערך ה- CER, לכן מאפשר לי לבדוק את החישוב של ה- NNT בעזרת הנוסחה של פורוקאווה. הוא גם נותן לי את הנתון של ה- EER, מה שמאפשר לי לחשב את ה- NNT באופן ישיר וללא קירובים. לכן לא ברור לי מדוע בחר בשיטה של פורוקאווה שהיא מסורבלת יותר וספקולטיבית יותר.
בדוגמה הראשונה, הוא נתן רק את ערך ה- d אבל לא את ערך ה- CER, ולכן אין לי נתונים לחשב את NNT, ונותר לי או להאמין לו או לא להאמין לו. ייתכן שבמאמר המקורי הם מספקים יותר מידע. לא בדקתי.
לגבי מה הם הערכים של CER ו- EER, הם מוסברים היטב במאמר של פורוקאווה ולויכט (המאמרים שאני מזכיר כאן הם המאמרים שהוזכרו על ידך ועל ידי sense9).
ה- EER הוא קצב המקרים -"המוצלחים" בקרב אלו שקיבלו את הטיפול הנבדק. כלומר איזה חלק מהמטופלים שקיבלו את הטיפול התרופתי הנבדק אכן ההשפעה הנבדקת התרחשה אצלם (כמובן שזה תלוי בקביעה של חסם מתי זה נחשב שההשפעה התרחשה), וה- CER או אותו היחס אצל המטופלים בפלצבו.
למשל, אם 50 אחוז מלוקחי תרופה נגד כאבים הרגישו שיפור לאחר לקיחת התרופה (הקריטריון המדויק נקבע על פי מה שהתרופה מתיימרת להציע), בעוד שרק 25 אחוז מלוקחי הפלצבו (שבמקרה שלנו היא קבוצת הביקורת) הרגישו שיפור. אז EER=0..5 ו- CER=0.25.
במקרה כזה ב-1 מכול 4 מטופלים יהיה שיפור שניתן לייחס לתרופה ולא לפלצבו:
אחד חלקי (חצי פחות רבע). כלומר NNT=4.
כאשר יש לנו את ה- CER ואת ה- EER אין צורך בנוסחה של פורוקאווה שהיא נוסחה מקורבת. אפשר לחשב ללא קירובים ובאופן פשוט ולא נומרי (הנוסחה של פורוקאווה היא נומרית כי החישוב של פסי ופי הוא נומרי).
לגבי הסימן מינוס שמופיע במאמר של פורוקאווה ולויכט. כנראה שאין בו טעות ושהוא משחזר את אותה התוצאה שבמאמר של מגנוסן, אבל אני פחות מבין אותו (לגבי הגירסה של מגנוסן, אני רואה מאיפה הנוסחה מגיעה). מבחינה חישובית, כיוון שבגרפים שאצל מגנוסן, רואים כי פסי של CER הוא אפס, הרי לא משנה אם מחסרים אותו או מחברים אותו, אבל זה מעלה חשד לכך שנירמלו אותו לאפס (הגאוסיאן השמאלי באיור שבמאמר של מגנוסן הוא עם ממוצע אפס והוא מתייחס לקבוצת הביקורת). אם כשהוא לא מנורמל לאפס אז שאלה איך בדיוק מגדירים אותו. לא בדקתי.
לגבי הטענה שלי ל-CER נמוך מול גבוה. לקחתי שני מקרים בהם יש את אותו NNT. כלומר ההפרש בין ה- EER ל- CER זהה, אבל האחד עם CER ו- EER גבוהים יחסית, והשני עם CER ו- EER נמוכים. (כך שההפרש נשאר בשני המקרים זהה, ולפיכך ה- NNT זהה).
כשמסתכלים רק על - NNT, עלולים לחשוב שמדובר באותה סיטואציה, ושגם ההחלטות של הפסיכיאטר יהיו זהות. זו גם ההנחה של וויטקר. אני מוכן לקבל (למרות שאינני בטוח) שההנחה של וויטקר נכונה לגבי ההחלטה של הפסיכיאטר האם לתת את התרופה או לא. אבל וויטקר גם מניח שזה הנתון היחיד שמשנה מבחינת קבלת התרופה, ולדעתי הוא מפספס כאן משהו מאוד חשוב: אמנם אפשרי שהוא צודק, שההחלטה על מתן התרופה תהיה לפי ה- NNT, אבל סביר להניח שאם אין השפעה חיובית, הפסיכיאטר יפסיק את מתן התרופה או ינסה להחליף באחרת, ומזה וויטאקר בניתוח שלו מתעלם.
אם גם ה- CER וגם ה- EER נמוכים אז גם ה- ER הכללי יהיה נמוך ואז סביר להניח שהפסיכיאטר יפסיק את מתן התרופה (תופעות לוואי ללא שיפור) בשלב מוקדם ובטרם נגרם "נזק ארוך טווח" על פי דעותיו של וויטקר. רק אם שניהם גבוהים אז קיימת אפשרות שהסיבה לשיפור היא לא החומר הפעיל בתרופה אלא אפקט פלצבו או שיפור טבעי), ועדיין הפסיכיאטר ימשיך להמליץ עליה. במקרה כזה וויטאקר עשוי לצדוק. אבל וויטאקר דן בדברים כאילו האפשרות השנייה נכונה בלי קשר לסכום ה- CER וה- EER, ובכלל הוא לא עושה את ההבדלה המאוד חשובה בין המקרים. בכך הדיון שלו לוקה בחסר.
באם נניח שה- NNT=8 זה אומר שרק אחד מ- 8 מטופלים שלוקחים את התרופה יהיה אצלם שיפור משמעותי כתוצאה מהתרופה. עדיין לשאלה האם הסכום של ה- CER וה- EER גבוה או נמוך, יש משמעות קריטית. יש מחלות נפש שקשה מאוד לטפל בהן באופן יעיל ללא טיפול תרופתי. בד"כ זה גם אומר שה- CER נמוך.
במקרה כזה, סיכוי של 1 ל- 8 הוא סיכוי שאסור להזניח. וצריך לזכור שבמקרה כזה, כיוון שה- CER נמוך, הסיכוי שהטיפול יצליח ולא בגלל התרופה, נמוך, ואז, אם התרופה לא עזרה, הטיפול בה יופסק אחרי זמן לא ארוך ואין "נזק ארוך טווח".
בקיצור הדברים מורכבים יותר מכפי שהם מוצגים במאמר של וויטאקר.