שאלה על זכויות יוצרים ומוצרים למכירה

yauli747

New member
שאלה על זכויות יוצרים ומוצרים למכירה

שלום רב, יש מפעל המייצר בובות שונות ואני מעונין למכור אותם באינטרנט (באתר שלי ואולי גם בEBAY) היצרן אמר לי שלו אין זכויות יוצרים או אישור למכירת המוצרים (אני די בטוח שגם לא אישור ליצור בובות באותם הדומיות) אבל כל מי שקונה ממנו בד"כ יש לו אישור למסחר באותה המדינה אזור. ההסכם בינינו הוא שאני אמכור באינטרנט והוא ישלח ישר מהמפעל ללקוח הסופי בכל מקו בעולם, השאלה היא האם אני צריך אישור לממכר הבובות (דמויות מוכרות כגון סופרמן,ספיידר מן וכו...) או שאני בעצם צד מתוון ולכן אין לי צורך באישור שכזה, הרי המפעל מייצר הוא זה שאחראי וזה אמור לפתור אותי לא? אם למשל היה לי חנות בארץ ואני קונה מהיצרן בובות של ספיידרמן האם החנות צריכה שיהיה לה אישור לממכר הבובות או שזה אחראיות של היצרן ו\או היבואן? היצרן רוצה להתחיל לייצר בובות של כדורלגנים אבל לא דמות מסויימת למשל סתם כדורגלן אבל כמובן החולצה תהיה של אותה הקבוצה שהוא ירצה (אם או בלי שם + מספר של שחקן מסויים), הוא שוקל לעשות זאת בצורה שהוא יבנה בובה אחת וכל פעם יצבע את החולצה בצורה שונה וכך הבובה יכולה להיות של כל קבוצת כדורגל בעולם. איך זה מסתדר מבחינת זכויות יוצרים ומכירה של בובות כאלה באינטרנט על ידי? תודה רבה מראש על העזרה

זכויות יוצרים ומכירת מוצרים

אתה שואל כמה שאלות ואולי אתה מניח הנחה שבכל העולם חל בדיוק אותו הדין, למעשה לא זה המצב. אם אתה רוצה לעשות עסקים ולצאת מזה בשלום (אני לא מדבר על להרוויח כי זה לא תחום שלנו, אלא להימנע מבעיות משפטיות) אתה חייב לדעתי להתחיל בשני דברים מאד יסודיים: א. למחוק מהלקסיקון שלך משפטים כמו "היצרן אמר לי". מה שהוא אמר, לא ממש יעניין את השופט כשאתה תהיה הנתבע. מה שמעניין הוא מה המצב המשפטי, אילו מסמכים יש בידיך. ב. לקבל יעוץ משפטי פרטני על יסוד העובדות הממשיות של העיסקה ולא על סמך סיפורים ודברים דומים. חלק מהדברים שאתה מתאר עשויים להיות מוגנים בזכויות יוצרים, חלק עשויים להיות מוגנים בסימני מסחר, חלק עשויים להיות מוגנים במדגמים וזה גם יכול להיות שונה ממדינה למדינה. חלק נוסף עשויים להיות נחלת הכלל, מסיבות שונות, למשל כי תקופת זכות היוצרים פגה. בקיצור, מהשאלה שלך, אי אפשר לדעת האם הבובות שאתה רוצה למכור, מפרות זכויות קנייניות של הזולת או לא. אם אתה רוצה למכור העתקים של יצירות מוגנות, אתה חייב שיהיה לך רשיון, אלא אם כן אתה מוכר מוצרים שהם יד שניה, שם המצב הוא שונה.

yauli747

New member
תודה על התשובה + הבהרה

אני יודע בוודאות שליצרן אין אישור ליצור הבובות הוא מוכר בעיקר לסוחרים ברחבי העולם, היצרן יושב בפיליפינים והסוחר נמצא נגיד בצרפת או ארה"ב אותם סוחרים קונים את הזכויות מבעלי הזכויות לאותם המוצרים במדינה שלהם עד כאן הכול "טוב ויפה". היצרן הציע לי למכור את המוצרים שלו באינטרנט ולשלוח ללקוח הסופי (לא סוחרים אשר קנו את הזכויות באותם המדינה), כמו שנאמר ליצרן אין זכויות ליצר וגם לא למכור באותם המדינות, אני יושב בארץ ומוכר מהרשת אבל המוצר מגיע מהפיליפינים ישר לצרפת או ארה"ב (לא עובר דרך הסוחר המקומי) האם יש לי בעיה עם הפרת זכויות יוצרים? שוב תודה על העזרה, אני יודע שאני צריך יעוץ מקצועי ואני אכן יתיעץ עם עו"ד שמתמחה בנושא אבל חשבתי קודם לנסות לברר כמה שיותר פרטים באינטרנט.

1. מה שהיצרן עושה עם צדדים שלישיים ממש לא רלוונטי לגבי שאלת חוקיות מעשייך שלך. 2. השאלה מאיפה אתה משלח סחורה ומי מבצע עבורך את השילוח גם לא רלוונטית לשאלה האם מותר לך או אסור לך למכור מה שאתה מוכר או רוצה למכור. 3. אם אתה מציע מוצר למכירה באינטרנט, ופלוני מתקשר איתך בחוזה מכר, הוא מתחייב להעביר לך סכום כסף מוסכם עד תאריך מסויים ואתה מתחייב לספק לו מוצר מסויים, בדרך שילוח מסויימת, עד תאריך מסויים, הרי שנכרת בינכם חוזה מכר, הוא הקונה ואתה המוכר. אתה לא מתווך ולא שום דבר אחר, אתה מוכר. אגב, גם כשאתה הולך לחנות בקניון, ואתה קונה בחנות חשמל מקרר, בעל החנות לא מייצר את המקרר ולא מביא לך אותו הביתה בעצמו, אלא מישהו אחר ייצר את המקרר, מישהו אחר משלח אותו אלייך הביתה, לפעמים המוצר מגיע מהמפעל לאיזה יבואן, אבל זה לא ממש משנה. מה שמשנה הוא שאתה הקונה ובעל החנות הוא המוכר. מוכר ולא מתווך. מתווך הוא אדם שמפגיש אנשים שקיים בינהם לדעת המתווך פוטנציאל לעשות בינהם עיסקה. אתה ממש לא מפגיש את הצדדים, ההיפך, אתה מסתיר מהקונים את זהות היצרן ולא שולח אותם לקנות ממנו תמורת עמלה.

למעלה