שאלה על חלב וזרחן

nordinho

New member
שאלה על חלב וזרחן

ממש שקראתי על חלב הסידן בחלב לא נספג טוב כיוון שיש בו זרחן - אבל בכל המזונות יש זרחן. לפי בדיקה שעשיתי ב-nutritiondata.com בחלב יש בערך 90 מ"ג זרחן - ואם בחלב תנובה יש 180מ"ג סידן זה נותן יחס די טוב בין זרחן לסידן שאין הרבה מזונות אחרים שיכולים להתחרות איתו, אז איך אנשים עדיין יכולים לטעון שחלב הוא לא מקור טוב לסידן?
 

נעמי66

New member
על הטיעון שחלב הוא מקור טוב לסידן

לפי הנאמר בספרו של יצחק בן-אורי, תזונת האדם ובריאותו, הטיעון הנ"ל אינו נכון - מחצית כמות הסידן הולכת לאיבוד בתהליך הפיסטור. בגלל תכולה גבוהה של שומנים רוויים, חלק מהסידן אינו נספג דרך המעיים. רוב הסידן בגבינה נגזל ממנה בתהליך הייצור שלה. ואלה הם רק הסעיפים הראשונים בקטע המוקדש לחלב וסידן.
 

nordinho

New member
על הקרטון של חלב תנובה כתוב - 180מ"ג סידן.

אמנם אין לי דרך ישירה לדעת מה כמות הזרחן שיש בחלב תנובה ספציפית אני מניחה מהמידע שב-nutritiondata.com שזה בסביבות 90 מ"ג.
 

nordinho

New member
בקשר לשומן רווי

כ-60% מהשומן שיש בחלב הוא שומן רווי, האחוז נעשה גבוה יותר ככל שכמות השומן בחלב קטנה יותר. אבל - בחלב יש 0%-3% שומן (ואני מדברת רק על חלב, לא על גבינות). אז מה קורה עם חלב 0% שאין בו שומן - ובחלב 1%-3% יש בערך גרם אחד של שומן רווי - שזה די נמוךת הגרם האחד הזה של שומן רווי באמת מפריע כל כך לספיגה של סידן?
 

נעמי66

New member
על חלב - כן או לא?

ממה שקראתי ושמעתי, אצלי זה לא... אשלח לך כמה קישורים בנושא במסר.
 
את דבריו של יצחק בן אורי

כדאי לקבל בהסתייגות זהירה. מנסיון שלי ושל חברי. עברנו אותו, ואחר כך פנינו לשיטות אחרות. כי כולנו רזינו מדי.
 

TheFinalCut

New member
תשובה

יש קשר חשוב בין סידן וזרחן בגוף, ומרבית הסידן בעצמות שמור כמינרל של סידן וזרחן ביחס 6:10 (6 יח' זרחן על כך 10 יח' סידן). למעשה זרחן נחוץ למען ספיגה יעילה של סידן וצבירתו בעצמות, ומרפרוף בלא מעט מקורות מדעיים, אני חייב להודות שאני לא מוצא ממש בטענה בדבר ההשפעה המזיקה של צריכת זרחן על ספיגת הסידן באנשים בריאים (מצב זה שונה במחלות הפוגעות במטבוליזם של סידן, כגון אי ספיקת כליות - שם באמת מומלץ להמעיט בצריכת זרחן, בין היתר מסיבה זו). גם חשוב לציין שסידן לא נעלם בפיסטור, ושאין קשר בין השומן הרווי לבין ספיגתו (בניגוד לקשר הברור בין שומן רווי למחלות לב וכלי דם, סוכרת ומגוון מחלות אחרות). אבל העובדה שהזרחן והפיסטור אינם בעייתיים לא אומרת שהכל בסדר ושחלב ומוצריו הם מקורות פונקציונלים טובים לסידן. מחקרים רבים שנערכו מראים שצריכת מוצרי חלב אינה מפחיתה את הסיכון או מסוגלת לטפל בבריחת סידן. רבים יופתעו לגלות שבניגוד למחלות רבות אחרות, בריחת סידן ושברים הנובעים ממחלה זו נפוצים הרבה יותר במערב, בהשוואה למדינות "מתפתחות". ההמלצות הבינלאומיות לצריכת סידן שמפרסם ארגון הבריאות העולמי הם ל-400-500 מ"ג סידן ליום (ובמדינות מתפתחות מדובר על צריכה מינימלית או כלל ללא מוצרי חלב), ואילו ההמלצות של ארגונים מערביים הם על 1000-1200 מ"ג ליום, בעיקר ממוצרי חלב. חלבון מן החי, שמצוי בכמויות לא מבוטלות בחלב ומוצריו, ידוע כגורם לבריחת סידן בשתן ופירוק עצמות, ויש קשר בין צריכתו לבין סיכון לשברים. במלים אחרות, חלב נחשב במערב כמקור טוב לסידן, ורבים שמים דגש על צריכתו מסיבה זו, למרות שאין ראיות לקשר בין צריכתו למניעת בריחת סידן, או בין אי-צריכתו לחסרים בסידן. עובדה זו מעלה תהיות על המקור האמיתי ללחץ המופעל על אנשים לצרוך מוצרי חלב. כמו כן, דגש בעייתי זה מוריד מחשיבותם של גורמים אחרים לשמירה על בריאות העצם, החשובים לא פחות מצריכת סידן בתזונה, ובעיקר פעילות גופנית (הגורם הבודד החשוב ביותר לשמירה על בריאות העצמות, כאשר אין חסר תזונתי חריף בסידן), שמירה על רמות טובות של ויטמין D והימנעות מעישון. לסיכום טוב של הנושא, ר' כאן. מעבר לעניין זה, יש קשר ברור בין צריכת חלב ומוצריו לבין מגוון מחלות כגון סוכרת, סוגים מסוימים של סרטן, אלרגיה (חלב הוא האלרגן החשוב ביותר במערב) ומחלות לב וכלי דם; וכל תהליך ההפקה של חלב כרוך בהתעללות מזעזעת בפרות ומחזור בלתי פוסק של הרג ואכזריות.
 

nordinho

New member
ביקורת על המחקרים של בריחת סידן

אנשים במערב צורכים יותר סידן אבל יש להם גם יותר מקרים של בריחת סידן - הסיבה יכולה להיות טמונה בדיאטה של אנשים במערב, שידועה שכלא הכי בריאה - במיוחד אלו בארה"ב. יכול להיות שסיבה שבריחת סידן נפוצה יותר בארצות המערב היא שהם צורכים יותר מוצרים שמעכבים ספיגה של סידן (מלבד חלב וגביניות) כגון - קפה ומלח.
 

TheFinalCut

New member
נכון, אבל

את צודקת בכך שהתזונה המערבית ואורח החיים המערבי בעייתיים באופן כללי, וכי עיכוב ספיגת סידן עשוי לנבוע ממספר גורמים (כגון עישון, היעדר פעילות גופנית, וכו'. דווקא קפה ומלח לא נחשבים בעייתיים בהקשר זה, אלא בעיקר בהקשר של מינרלים אחרים כגון ברזל ואשלגן). אבל זה לא הנקודה - הנקודה היא שאם חלב ומוצריו היו כאלו מקורות נפלאים לסידן כמו שהם מוצגים, אז היה מספיק לצרוך אותם כדי להתגבר על בריחת הסידן או כדי לשמור על בריאות העצם, ולא כך. ביתר בוטות, מוצרי חלב לא משיגים את היתרון העיקרי שמציגים משווקיהם, מדובר באשליה. וזו רק אחת הבעיות, בהקשר הבריאותי ובהקשרים אחרים, עם המוצרים הללו.
 
למעלה