שאלה על ירקות קפואים

שאלה על ירקות קפואים

האם ירקות קפואים הם בעלי ערך תזונתי פחות מאשר הירקות המקבילים להם הטריים? כלומר האם ההקפאה גורמת לאיבוד ערכים תזונתיים מסוימים של הירקות?
 
שאלה טובה

אבל אין עליה תשובה חד משמעית. א. תלוי בירק ב. תלוי מתי החליטו להקפיא אותו, אני שמעתי כי מרגע הקטיף לרגע ההקפאה עובר זמן מועט יחסית ועל כן הערכים נשמרים. זה כמובן בהנחה שהמידע הזה אמין. ג. תלוי איזה ערכים, יש נוטריאנטים שמתחמצנים\ מתקלקלים מהר יותר ויש כאלו שלא (סיבים תזונתיים אגב בכלל לא נהרסים). ד. השיקול אם לאכול ירק קפוא או לא הוא עיניין סוביאקטיבי. אם זה פותר לך בעית זמן לכי על זה, מבחינת האנרגיה של המזון (מושג נחמד מהנטורופתיה) עדיף טרי. שירי
 

krunos

New member
הקפאה הורסת חלק מהערכים התזונתיים

אבל הבעיה הגדולה היא שבמקרים רבים גם ערכים שכן נשמרים בהקפאה, ספיגתם תלויה באחרים שנהרסו, ולכן אינם נספגים טוב. אין כמו טרי, למרות שקפוא זה יותר טוב מכלום.
 
תודה רבה

הסיבה ששאלתי היא כי יש לי רגישות לירקות טריים (שאינם מבושלים), אני לא מסוגלת למשל לאכול סלט ירקות בלי לקבל כאב בטן ולפעמים גם בחילות או הקאות. לכן מה שנשאר לי זה ירקות מבושלים. אבל אורח החיים שלי גורם לי הרבה פעמים להזניח את ההשקעה בבישול של ירקות, לכן חשבתי על ירקות קפואים שיחסית הולך הרבה יותר מהר לבשל אותם ואני יכולה לעשות את זה צ'יק צ'ק לפני שאני הולכת לעבודה. אולי בינתיים אסתפק בזה כי זה באמת יותר טוב מכלום ובטח יותר טוב מהשטויות שאני אוכלת בדר"כ. אחר כך אנסה להתארגן כך שאוכל גם לבשל ירקות שאינם קפואים. שוב, תודה על העזרה
 

cwen

New member
מה עם אידוי?

ירקות מאודים גם גורמים לך כאב בטן? כי אם לא, זה פתרון ששומר על יותר ערכים תזונתיים מבישול, והירקות גם טעימים יותר.
 

p e b b l e

New member
לפי הידוע לי רוב הערכים נשמרים

התהליך אותו עוברים ירקות קפואים הם קטיף, חליטה קצרה מאוד במים רותחים (לא תמיד) והקפאה. ההקפאה עצמה לא פוגעת כמעט בכלל בערכים התזונתיים של הירק והיא לרוב נעשית בהפרש זמן קצר מאוד מהקטיף, קצר הרבה יותר מזמן השינוע והישיבה של ירקות בסופר מרקט או השוק. השלבים שכן פוגעים במקצת בירקות הם החליטה, אך בעיקר אופן ההכנה של הירקות. החליטה לא תמיד מתבצעת וגם אם כן מדובר על שניות קצרצרות שהירק נמצא במגע עם מים רותחים כך שיש פגיעה קלה בויטמינים אבל לרוב ברמה פחותה מאשר שינועם של הירקות. דרך ההכנה היא הגורם העיקרי באיבוד ערכים בירקות קפואים. רוב הירקות הקפואים דורשים בישול כלשהו לפני אכילתם. בישול במים וסינון זו דרך ההכנה הכי פחות מוצלחת מבחינת שמירה על הערכים התזונתיים. אידוי לרוב ישמור על מרבית הערכים, ואפיה נמצאת איפשהו באמצע.
 
תודה ושאלה נוספת

כאמור שאלתי את השאלה כי יש לי בעיה לאכול ירקות טריים, ובישול של ירקות לא קפואים לוקח יותר זמן, שלא תמיד יש לי. יש לי שאלה לגבי אידוי - הרבה פעמים כשאני אומרת שיש לי בעיה לאכול ירקות טריים ממליצים לי לאדות אותם. אז סליחה על הבורות אבל בעצם איך מאדים ירקות? האם צריך כלים מיוחדים בשביל זה? ובכלל איך נעשה התהליך? תודה
 

p e b b l e

New member
אידוי ירקות

בעיקרון אין צורך בכלים מיוחדים. בתחילת דרכי כמאדת ירקות סדרתית הייתי מניחה את הירקות במסננת ממתכת (מאוד לא ממומלץ בפלסטיק) את המסננת הייתי מניחה בסיר עם מים רותחים בתחתית, מכסה ומאדה את הירקות על אש בינונית-גבוהה. לאחר שראיתי כי טוב קניתי לי מסננות סיליקון מיוחדות לאידוי שממש כיף לעבוד איתן ומכיוון שהן גמישות הם מתאימות לגדלים שונים של סירים. יש גם שושנות אידוי ממתכת שבעיקרון עושות אותו הדבר (מעולם לא השתמשתי בכאלו). זמן האידוי משתנה לפי סוג הירק והכמות. אני פשוט נועצת מזלג מדי פעם עד שזה מרגיש לי מוכן. כשמאדים צריך רק לשים לב שתמיד יש מים בתחתית הסיר כי אם הם מתאדים לחלוטין, גם הסיר וגם הירקות נהרסים (מנסיון אישי).
 

krunos

New member
הכי טוב לרכוש סיר כפול (סיר קוסקוס)

וכן, חשוב מאוד להקפיד שלא יחסרו מים. זה לא הורס את הסיר, רק שמאוד קשה לנקות אותו אחרי זה. מה שקורה זה שאם אין מספיק מים, אז כשהמים מתאדים ונותרו רק השאריות שטיפטפו מהמזון שאודה, הן נשרפות, ואז זה סיוט לנקות את הסיר, ומקבלים ירקות בטעם של מדורת ל"ג בעומר.
 

cwen

New member
חבל שלא קראתי את כל השרשור

אני משתמשת בשושנת המתכת. היתרונות שלה - היא מאוד זולה ומאוד נוחה לשימוש, מתאימה את עצמה לכל סיר. מה שכן, אם באמת האידוי הופך להיות שיטה קבועה להכנת אוכל, כדאי אולי באמת לקנות סיר כפול.
 

krunos

New member
שכחתי באמת לציין שהם עוברים סוג של בישול

לפני ההקפאה, מה שבכלל די הורס אותם.
 

p e b b l e

New member
לא כל כך מדויק

הירקות לא עוברים בישול אלא חליטה וגם זה לא תמיד. המגע עם המים הרותחים קצר מאוד ואכן חלק מהויטמינים נהרסים אך לרוב זה פחות מהרס הויטמינים בירקות טריים אשר נאכלים לפחות יום לאחר הקטיף.
 
למעלה