שאלה על כלבים וחתולים

יאיר54

New member
שאלה על כלבים וחתולים

כהורה מסור לכלבה בת 1.5 שנים, שגדלה אצלי מגיל שבועיים, אני יכול להעיד שהיא גילתה איבה לחתולים מיום שירדה לראשונה לרחוב, וזאת ללא כל עידוד ממני. לפיכך אני מאמין שמדובר באינסטנקט מולד, ומכאן גנטי. עם זאת, נראה לי שרוב הכלבים אינם מסוגלים להילחם בהצלחה בחתול, וגם חתול לא יכול לנצח כלב. יש למישהו הסבר אבולוציוני לתופעה הזאת? או שזו שאלה טיפשית?

שתי מילים: חיית צייד.

ובהחלט ראיתי מנצחים ומנוצחים במאבקים האלו, ראיתי גם כלבים שמפחדים מחתולים עקב כך לשארית חייהם.

לגמרי לא אישי כלפי החתול

לכלבים יש יצר רדיפה מולד (לא בכל הגזעים, ובחלק הוא חזק יותר מבאחרים, אבל קיים). חתולים רבים הם תזזיתיים בתנועתם, זריזים, וממהרים לברוח למראה כלב - מה שמעורר את האינסטינקט הזה, להתחיל מרדף. הכלבה שלי גדלה עם שני חתולים בבית, אדישה לגמרי לחתולים שאדישים אליה (ואינם מעוררים מרדף). אבל חתול שמתחיל לברוח כשהוא רואה איתה, הרבה פעמים היא מתחילה לרוץ אחריו עוד לפני שהיא מבינה בכלל אחרי מה היא רצה. אז אכן יש פה עניין מולד, אבל זה רק יצר המרדף של הכלבים ולא משהו אישי נגד חתולים.

הכלב עדיין חושב שהוא זאב.

את יודעת למה? מהסיבה הפשוטה - שהוא באמת זאב. שום דבר אישי נגד הכלבה שלך, שהיא וודאי חמודה ונפלאה, אבל בתור בת למין Canis familiaris - היא זאב, אבל היא זאב *ממש לא מוצלח*. מה שאנחנו עשינו זה לקחנו את הזאבים ובייתנו אותם - אבל לא עשינו להם ניתוח מוח והוצאנו להם את האינסטינקט שאומר "לצוד". הם עדיין רוצים, איפשהו, לעשות את זה, אבל הם פשוט לא מסוגלים לזה יותר. אמנם לגבי מה שאמרת על חתול וכלב לא מנצחים אחד את השני - אז שוב, מדובר ב2 חיות צייד (במקרה שלך - כלב שהוא זאב מנוון וחתול רחוב שהוא חתול מנוון) - אז לזה אומר: תלוי איזה כלב (פיטבול יכול לקרוע חתול לגזרים, ובטח שזאב) ותלוי איזה חתול (לאופרד יכול להפוך פינצ'ר לג'לי אדום, מצטער על התיאור הגרפי)

אממ - מצטער על השימוש לרעה בשמות גוף,

נראה לי שנשמט לי "את" איפשהו במקום "אתה", וjudging by the name, אני מניח שמדובר באדון ולא בגברת.

y oh why

New member
כלבים עברו אבולוציה מלאכותית.

מוצאם של הכלבים הוא מהזאבים, בני האדם לקחו זאבים שהיו ידידותיים ובררו אותם כך שישמשו אותם ויעזרו להם במלאכת ההשרדות. התוצאה היא שהזאבים עברו אבולוציה מלאכותית וכיום הם כבר לא חיה חזקה כמו שהיו פעם.

יאיר54

New member
תודה לכל העונים, ובכל זאת -

כפי שאכן נאמר כאן, כלבים וחתולים הם תוצרים של אבולוציה - אבולוציה שבה "המתאים ביותר" נקבע ע"י האדם ולא ע"י כוחות הטבע. עדיין מדובר במנגנון אבולוציוני. כלבים וחתולים מבוייתים מזה אלפי שנים, ושניהם מביאים תועלת לאדם. מדוע אם כן לא הצליחו תהליכי הברירה (הלא) טבעית להוציא מהם את הדחף המיותר לחלוטין לצוד זה את זה? כפי שאמרתי, במרבית המקרים מדובר בקרב בין כוחות פחות או יותר שווים, ובפועל הוא אינו מסתיים בקרב של ממש אלא רק בנביחות ונשיפות איום.

למה הם אמורים להצליח?

גזעים רבים נבררו בשל היצר שלהם לצוד. בודדים הגזעים שנבררו רק במטרה לשמש כלבי שעשועים ולא לבצע מטלה כלשהי (ואכן גזעים אלה, סביר שלא תראה אותם רודפים אחרי חתולים או כל דבר אחר).

אני לא בטוח אם הכלב שלך מייצג את כל הכלבים

ישנם כלבים שהיצר שלהם לצוד הוא רגוע יותר, ישנם כלבים שבהם הוא כמעט ואינו מורגש. לכלבים יש פסיכולוגיה בדיוק כמו שלנו יש - כמו הרבה דברים באבולוציה (ובחיים בכלל) - יש ספקטרום מתמשך שבקצה אחד יש "מכונת הרג" ובקצה השני יש "פודל שלקח ואליום". תהליכי ברירה טבעית או מלאכותית יכולים להמשך מיליוני שנים מבלי להפטר לחלוטין מתכונות מסוימות או משרידים אבולוציונים מסוימים - ללוייתנים למשל *עדיין* יש רגליים מנוונות ותנועות שרירים של אבותיהם שהלכו על ארבע, ביבשה. אם תשים לב - דולפינים ולוויתנים שוחים ע"י אותם תנועות שסוסים עושים עם הרגליים כשהם דוהרים! אני חושב שזה די דומה במקרה של הכלבים - אינסטינקטים חזקים כמו "לצוד" לא נעלמים בנקל.

תגובה ילדותית משהו

בנוגע לשאלה " מי לוקח - חתול או כלב?". אני חושב שאם השניים בגודל דומה, סביר להניח שהחתול, הזריז יותר, "ינצח". מאידך, גודלו הממוצע של הכלב הוא רב בהרבה מגודלו הממוצע של חתול, ולכן לפעמים יש גם אירועים מצערים כמו מקרה של הריגת חתול על ידי הכלבה (הקודמת) שלי. אבל בגדול אני חושב שהתשובה כבר ניתנה לך - מדובר בבעל חיים קטן ותזזיתי, אני מניח שאם היינו כלבים היינו מגיבים באופן דומה. כלבים מגיבים כך גם לצב, חולדה או או עורב. פשוט חתולים נפוצים יותר.

למעלה