שאלה על צמחונות

Enigma48

New member
שאלה על צמחונות

שלום, אני בת (כמעט) 26 וכבר צמחונית כעשר שנים. כל השנים האלו אני לא אוכלת בשר ומעולם לא נתתי את הדעת על תחליפים או תוספי תזונה. לפני כשנה קראתי כתבה בעיתון על סכנות של צמחונות בהריון ועל בחורה שהילד שלה נולד עם פגמים חמורים כיון שהיתה צמחונית. חברה טובה שלי שגם היא צמחונית מספר דומה של שנים אמרה לי שכל הזמן היא לוקחת ויטמינים ותוספי תזונה ושזה חמור שאני לא לוקחת. כל העניין קצת התחיל להלחיץ אותי, בעיקר נושא ההריון. חשוב לי לציין כי לפני 5 שנים עשיתי בדיקות דם ונמצא B12 תקין (אגב הרופאה אמרה שB12 בודקים כל 7 שנים). בנוסף חשוב לי לציין כי במקום בשר אני אוכלת שניצל טבעול מסויה מידי יום. שאלתי היא כזו - האם יש הכרח בלקיחת ויטמינים כגון B12 למי שהינו צמחוני והאם צמחונות מסוכנת להריון?

moran f

New member
כרגיל - זה תלוי.

אם אין חסר, אין צורך לקחת תוסף תזונה.ההנחיה לבדיקה כל 7 שנים נראית לי תמוהה (אני אפילו לא מכירה הנחיה כזו של קופ"ח). נכון שמאגרי ה-B12 בגוף טובים לשנים רבות, אך בהחלט יכול להיות שלאחר 5 שנים יש טעם לבדוק שוב. צמחונות כשלעצמה אינה מהווה גורם סיכון מבחינת הריון, אבל חסרים תזונתיים כן. מעבר לכך, ישנם תוספי תזונה שמומלץ לקחת לפני (חשוב מאוד לשים לב לכך) ובמהלך ההריון ללא קשר למצב התזונתי, חלקם גם ללא הוכחה של חסר תזונתי. אם את מתכננת להיכנס להריון בזמן הקרוב (או חושבת שיכול להיות מצב של הריון לא מתוכנן) הדבר החכם יהיה לפנות לגינקולוג כבר עכשיו ולדבר איתו על ההמלצות (כדאי לספר לו שאת צמחונית, בנוסף לכל מידע רפואי אחר, כמובן).

motior

Member
לא לפחד כלל

קודם כל אני לא רופא, אבל אני צמחוני 30 שנה בערך. אין הכרח בלקיחת ויטמין B12 למי שהוא צמחוני - יש הכרח למי שיש לו מחסור. אם בבדיקות דם התגלה שאין לך מחסור, אז אין צורך (מחסור ב-B12 יש ל-30% מהאוכלוסיה בישראל - הרבה יותר ממספר הצמחונים) באופן דומה - צמחונות לא מסוכנת להיריון. תזונה לקויה מסוכנת להיריון. אם בריאותך תקינה, אין סיבה עקרונית לבעיות. בכל מקרה מומלץ לפני הריון לבצע בדיקות. אאל"ט רופאים ממליצים היום על מספר תוספי מזון לנשים בהריון (למשל חומצה פולית)

p e b b l e

New member
מצטרפת לעונים והמרגיעים

צמחונות אינה מסוכנת, לא להריון ולא לכל שלב אחר בחיים. ה-ADA (איגוד התזונאים בארה"ב) אף יצא בהצהרה שצמחונות וטבעונות מתאימות לכל שלב בחיים (ינקות, ילדות, בגרות, הריון) אם מבוצעות נכון. זה נכון שיש צמחונים עם חוסרים בויטמינים ומינרלים מסויימים, אבל גם שאר האוכלוסיה שלא מקפידה על תזונה נכונה סובלת מחוסרים שונים ומשונים. במשפחה שלי לדוגמא 2 אחיי הקרניבורים סובלים לעיתים ממחסור בברזל בעוד אנוכי מתפארת ברמה גבוהה של ברזל. לדעתי, כל אדם (צמחוני או לא) רצוי שייבדק פעם בכמה זמן על מנת לוודא שאין לו חוסרים ואם יש לטפל בזה לפני שייגרם לו נזק. אני אישית משתדלת להיבדק לפחות פעם בשנה. כתבת שאת אוכלת שניצל טבעול אחד ביום במקום בשר. לדעתי הגישה שלך לתזונה מוטעת קצת. הרגילו אותנו לחשוב שצריך לאכול בשר ושטבעול זה תחליף לבשר, אבל אני חושבת שכאן מתחילות בעיות התזונה של צמחונים רבים. בשניצל טבעול אמנם יש לא מעט ערכים תזונתיים אבל לא הייתי מגדירה אותו כמפתח לתזונה נכונה. תזונה צמחונית בריאה מתבססת על דגנים, קטניות, ירקות ופירות. שילוב של דגנים וקטניות יכול לספק חלבונים, מינרלים וויטמינים רבים, מעבר להיותו משביע. מנות כגון מג'דרה, תבשילי שעועית או עדשים בתוספת אורז, קוסקוס, קינואה וכו' הם פתרונות טעימים, בריאים ומזינים. בעיני אין בעיה בריאותית עם צריכת שניצל טבעול אבל מאוד חשוב לגוון במזון. ממליצה לך לעלעל קצת בשרשורי הפורום. יש הרבה דיונים בנושא ולא מעט קישורים למאמרים על תזונה בריאה. שיהיה בהצלחה!

d a p h n a

New member
אין בהכרח חובה לקחת ויטמינים

אבל שני דברים שכדאי לקחת בחשבון: 1) בי-12 הוא לא הדבר היחיד שיכול להיות חסר. לצמחונים (ולמען האמת גם ללא-צמחונים, שיכולים לסבול מחוסרים באותה המידה) מומלץ לעשות בדיקת דם בערך פעם בשנה כדי לוודא שאין חוסרים של דברים חשובים, עם דגש מיוחד על בי-12 ועל ברזל. ספציפית לגבי הריון - למיטב ידיעתי הדבר הכי חשוב מבחינת תוספים בקשר להריון הוא שכל אישה (בלי קשר אם היא צמחונית או לא) צריכה לקחת תוסף של חומצה פולית במשך שלושה חודשים *לפני* ההריון. זה מוריד משמעותית את הסיכון לסוגים מסויימים של מומים בעובר. 2) כמו שאחרים כבר אמרו, בתזונה צמחונית בריאה עדיף שלא להסתמך רק על טבעול כתחליף לבשר. לא היה ברור אם טבעול הוא המקור העיקרי שלך לחלבון או לא, אבל בעקרון עדיף לאכול תזונה יותר מגוונת שכוללת ירקות, דגנים וקטניות (לא רק סויה אלא גם קטניות אחרות), ובנוסף אם את צמחונית ולא טבעונית אז אפשר גם להוסיף מוצרי חלב וביצים. טבעול הוא בסדר מדי פעם, אבל בגדול הוא מוצר מעובד עם אחוזי שומן לא מעטים והוא לא מוצר מאוד איכותי, כך שעדיף שהוא לא יהיה הדבר העיקרי שאת אוכלת "במקום" בשר.

Enigma48

New member
תודה על התשובות

אני לא מסתמכת רק שעל טבעול, אני אוכלת הכל, פחמימות, חלבונים, הרבה מאוד ירקות וקטניות, ביצים וחלב. ואגב יש היום טבעול שמכיל רק 5 אחוזי שומן אז הוא לא בהכרח בעל אחוזי שומן גבוהים. אני חושבת שבאמת הגיע הזמן לעשות בדיקות ואז לראות האם ישנם חסרים ואם כן לראות איך משלימים אותם. תודה רבה לכולכם על התשובות המרגיעות :)

לגבי צמחונות והריון

אני מכירה לא מעט נשים צמחוניות שעברו הריון מוצלח וילדו ילדים לא פחות מוצלחים
לגבי אותה בחורה שהילד שלה נולד עם פגמים, אני ממש לא בטוחה שזה היה בגלל צמחונות, תלוי מה הצמחונות שלה כללה, איך הייתה התזונה שלה באופן כללי. B12 חשוב לקחת וזה בעצם התוסף היחיד שחשוב לקחת באופן קבוע. את כל השאר אפשר להשיג מהמזון הצמחי, כמובן אלא אם כן יש חוסרים אחרים שהתגלו בבדיקות דם. (וחוסרים אלה, שוב, לא נגרמים בגלל צמחונות אלא בגלל תזונה לקויה). מה שכן, אם את מבססת את התזונה שלך על טבעול ואוכלת אותו על בסיס יום-יומי, יש סיבה לדאגה. שניצל טבעול הוא ג'אנק פוד לכל דבר, אם למרכיבים שלו היו פעם ערכים תזונתיים הם נהרסים בתהליך העיבוד. מומלץ לכלול בתפריט שילוב של דגנים מלאים וקטניות וכן ירקות. זה באופן כללי, כמובן שאני לא יכולה להמליץ לך על תפריט ספציפי מבלי להכיר אותך. בהצלחה!

Enigma48

New member
שאלה על קטניות

הבנתי מהתשובה של כולכם על החשיבות של קטניות כמקור טוב לחלבון ואני חייבת להודות שמעולם לא חשבתי שהם מהווים מרכיב חיוני בתפריט של צמחונים. רציתי לדעת באיזו תדירות צריך לאכול קטניות - האם מידי יום/שלוש בשבוע/פעם בשבוע? האם אפונה מבושלת נחשבת קטניה? מה לגבי חומוס - ואני לא מתכוונת לגרגירים אלא לממרח חומוס (אבל כזה שמכינים בבית ולא קנוי) - האם זה נחשב גם קטניה? מה לגבי אורז לבן (שאני אוכלת די הרבה) - זה נחשב דגנים טובים?

d a p h n a

New member
אפונה מבושלת היא קטניה, אבל לא מקור כל כך טוב

לחלבונים. היא מאוד פחממתית ובדרך כלל מחשיבים אותה כעמילן (פחמימה) ולא כחלבון מבחינה תזונתית. קטניות שמומלץ לשלב בתזונה: חומוס (לא משנה אם בגרגירים או בממרח), שעועית, עדשים, סויה. עוד מקור לא רע לחלבון היא קינואה. בעקרון, ההמלצה לצמחונים היא לאכול קטניות ודגנים, כי החלבון בקטניות יחד עם החלבון שיש בדגנים (חיטה, אורז, תירס - לדוגמה) יוצרים חלבון מלא שהוא חלבון באיכות גבוהה יחסית. לא חובה לאכול אותם ביחד, למרות שהרבה פעמים זה יוצר שילובים טעימים (פיתה עם חומוס, מג'דרה, טורטיות עם שעועית, נודלס עם טופו וכו'). אני לא יכולה להגיד לך בדיוק כמה קטניות לאכול, אבל בעקרון כן מומלץ להשתמש בקטניות כחלק די מהותי מהתזונה של צמחונים. אמנם לצמחונים (בניגוד לטבעונים), יש גם אפשרות לקבל חלבון בדמות מוצרי חלב וביצים, אבל בכל זאת כדאי להשתמש גם בקטניות בשביל זה. לגבי האורז - כן, גם אורז לבן הוא דגן די טוב. כמובן שיש עדיפות לאורז מלא מבחינת הבריאות, אבל גם אורז לבן הוא בסדר. באופן כללי, אני לא מאמינה בקיצונויות ובמי שאומר "חייבים לאכול רק דגנים מלאים". אני אישית אוהבת גם אורז לבן וגם אורז מלא, פשוט כשני סוגי אוכל שונים עם טעם שונה, אז אני אוכלת לפעמים את זה ולפעמים את זה.

יש רופאים שמעודדים נשים

לשמור על תזונה צמחית בהריון. בשיטת איור ודה. או טבעונות, או רפואה סינית. ואולי עוד.

אישעם

New member
B12 לא ניתן לבדוק בוודאות ע"י בדיקות דם רגילו

רגילות. יש בדם אנלוג שיוצא בבדיקות כאילו והוא B12 אמתי. B12 נמצא על הקרקע, לבני אדם חסר כי הם היחידים שלא אוכלים מהקרקע. יש עוד סיבות לחוסר, אנטיביוטיקה, אי יכולת ספיגה של מה שהאדם מיצר בגופו כי גם לא אמורים לספוג את זה כך, פיזיולוגית מבנה הקיבה לא מאפשרת ספיגה מיצור עצמי (וגם אין הוכחות מדעיות שבע"ח אחרים כן מצליחים לספוג את מה שהם מיצרים בגופם, אבל בוודאות יש להם כי הם אוכלים מהקרקע ששם זה נמצא). ויש עוד סיבות לחוסר ספיגה, כמו העדר חלבון מגן ל B12 שיש הטוענים שזה כבר מוטמע בגנטיקה שלנו. בכל אופן, ה ADA כותב שיש לקחת B12 ללא קשר לסוג התזונה, ההמלצה היא לגבי גיל 50 כעל גיל לחוסר וודאי.הגיוני שהחוסר יגיע גם לפני כן, כי כמות ה B12 שבמזון אינה מספקת (שוב, הרי לא אוכלים מהקרקע ולכן הכמות אינה מספקת). אין כל סיבה להניח שילד יוולד עם פגמים בגלל הצמחונות. ה ADA כותב שזו התזונה האופטימלית לכל שלבי החיים, כולל הריון,לידה, הנקה והתבגרות. מן הסתם הכוונה לתזונה מאוזנת ולא לזילזול כפי שרבים עושים כיום בכל סוג תזונה. בהריון יהיו כאלה שימליצו לך על B12, חומצה פולית וברזל. העובר יקח לאם חלק ניכר מהמאגרים שלה, כשאי שיהיה לה מספיק כדי להספיק לשניהם. יש זוגות טבעונים שכותבים בפורומים ומספרים על לידת בנם או ביתם בגאווה וכהמלצת בריאות לכולם. אם תרצי אפנה אותך לשירשורים אחרונים בנושא.

למעלה