שאלה על רקורדים

zoomout

New member
שאלה על רקורדים

שלום ! כמה שאלות על אקורדים: 1) באיזה מצב אני מנגן אקורד שהוא 6 (למשל Em6 ) ? האם הבנתי נכון שבאקורד מסוג זה לוקחים את הצליל (תו) האמצעי של האקורד ושמים אותו כבס,ואת הצליל הראשון מעלים אוקטבה למעלה ? 2) בסולם המינורי ראיתי למשל במהלכים כמו 1-5-4-5 את ה 5 האחרון מעלים בחצי טון,קראתי שזה כדי שיהיה טון מוביל....אני לא הבנתי מה הכוונה טון מוביל ומתי עושים את זה ? איזה תו אני צריך להעלות משלושת תוי האקורד ? תודה רבה !

dombi7

New member
תשובה

1. מה שאתה מתאר הוא מה שנקרא סקסט אקורד, והוא נקרא כך בגלל המרווח שבין הבאס של האקורד לבין צליל היסוד של האקורד. סקסטה כמובן. השימוש של האקורד יכול להיות בכל מקום, לרוב סקסט אקורד יופיע או מסיבת הובלת קולות בבאס, או לדוגמא במהלכי סקסטאקורדים רציפים שנקרא גם בכתיב ערבי-צרפתי "פו-בורדון" כלומר עוברים על כל הדרגות בסקסט אקורדים. אבל בגדול, זה אקורד מאוד נפוץ ואפשר להתשמש בו בכל בכל מקום, והוא מאוד נחמד כי הוא מונע קווינטות מקבילות אז אוהבים אותו מאוד. 2. טון מוביל הוא הדרגה השביעית בסולם, הוא מוביל אותנו אל הטוניקה. אם לפי חוקי הפיזיקה לדומיננטה יש משיכה חזקה אל הטוניקה, אז בסולם כלשהוא לדרגה השביעית יש מרחק של חצי טון לטוניקה. לעומת זאת כשאנחנו במינור, לצליל השביעי בסולם יש מרווח של טון שלם לטוניקה, לכן כדי ליצור טון מוביל, נעלה אותו בחצי טון. מה שיוצר לנו את המינור ההרמוני (וכדי לא ליצור סקונדה מוגדלת עם הצליל השישי בסולם נעלה גם אותו בחצי טון, מה שיוצר לנו את המינור המלודי.) לכן כל פעם שאתה מעוניין שהחמישית שלך במינור תמשוך לראשונה, כדאי להשתמש בחמישיתץ מז'ורית, ולא בחמישית מינורית. זה הכל.

zoomout

New member
תודה על התשובה + עוד 2 שאלות

תודה רבה על התשובה ! 1) אני רואה הרבה בתוים לשירים שיש אקורדים שהם נראים ככה : C\E למשל,אני יודע שזה אקורד דו מז'ור עם בס מי...איך אני אמור לנחש למשל אם אני מלחין שיר או מנגן שיר קיים לפי שמיעה שדווקא במקום הזה בשיר באקורד דו מז'ור מתאים דווקא בס מי ולא דו ? האם המלחין של השיר בדק את כל ההיפוכים של כל האקורדים בשיר כדי לדעת איפה לשים בס שהוא לא התו הראשון של האקורד ? 2) לדוגמא בשיר של בריין אדמס - heaven שהוא בסולם דו מז'ור יש אקורד שהוא בכלל לא קשור לסולם,איך אני יכול לדעת שהוא אמור להיות שם אם אני מנגן את השיר לפי שמיעה או שאני מלחין שיר דומה ? פשוט קראתי באתרים של תאוריה שלכל סולם יש את האקורדים שלו ופתאום אני רואה שיש אקורד או שתיים שלא שייכים בכלל לסולם,איך אני יודע להתאים אקורד כזה אם אין לי שמיעה אבסולוטית ? קטע מהשיר heaven : האקורד Bb לא מהסולם: C Am G Oh, thinking about all our younger years Dm Am There was only you and me, Bb G We were young and wild and free תודה רבה

dombi7

New member
טוב

1. יש רק שני היפוכים לכל אקורד מן הסתם, ובאחד מהם כמעט ולא משתמשים וזה הקוורט סקסט אקורד. משתמשים בו בשביל החמישית לרוב כשזה אקורדים עוברים או מושהה. חוץ מזה השימוש בקוורט סקסט הוא מזערי מאוד. לכן בשיר סביר שתראה או סקסט, או בסיסי. כך שאין הרבה פה מה לבדוק. אח"כ זה כמו שאמרתי, או עניין של הובלת קולות, או עניין של רגישות אוזן. מישהו שרגיל לזה ישים לב להבדל צבע בין סקסט לבין בסיסי. 2. אל תצפה משיר שיילך תמיד 1-4-5. אחרת הכל יהיה משעמם מן הסתם אם מלחין תמיד יישאר במסגרת הסולם. יש הרבה אופציות מבחינת יציאה לרגע מהסולם, להשתמש בדרגות מינורית של סולם על אותו בסיס כמו שיש פה זה מאוד נפוץ. כלומר להתשמש בדרגות של דו מינור, דרגה שישית שתהיה לה במול מז'ור, או שביעית של סי במול מז'ור. זה לא כזה נדיר, וככל שמפתחים את השמיעה ואת הידע בתאוריה עניין של מיקסטורות (ככה נקרא הכנסת צליל זר לסולם) הוא עניין של מה בכך. הרעיון הוא פשוט לראות לאן כל הבית שואף, מאיפה הוא מתחיל, ואיפה הוא מסיים. ולרוב זה יהיה טריוויאלי. כמו פה. מתחיל בדו, שואף בבירור לדו עם הרבה אקורדי סול מז'ור...

למעלה