שאלה על תצורת צקלג

שאלה על תצורת צקלג

שלום ליודעי הגיאוגרפיה! כיון שהלך לי כל כך יפה אתכם אז אני חוזרת שוב בשאלותי... קראתי במאמר על תחנת הרכבת הטורקית בבאר שבע כך: "הבניינים נבנו מאבן מיוחדת מתצורת "צקלג" שהיא קשה ועמידה יותר מהאבן המקומית הרגילה". אז חיפשתי בגוגל ומצאתי אתר אחד שמדבר על התצורה הזאת: "בראש גבעת גד נחשף סוג סלע נדיר, הבנוי מאבן גיר צהבהבה, עשירה בשברי קונכיות, באצות גיריות ובשרידי אלמוגים ("תצורת צקלג")". אתר שני דווקא אומר משהו דומה: "אבן גיר של שוניות אלמוגים. אבן גיר מתקופת המיוקן (תצורת צקלג) באזור אופקים, הבנויה מאלמוגים מאובנים. שוניות האלמוגים התפתחו בשוליה של לשון ים שחדרה בתקופת המיוקן מהים התיכון והגיעה עד לאזור ירוחם. שאלותי: מהי תצורה? איך אומרים באנגלית אבן גיר? האם יש מקור מוסמך שממנו אפשר ללמוד מהי תצורת צקלג?
 
ברוכה השבה.

נושא הגיאולוגיה זה לא הצד החזק שלי. אני מקווה ש -" בוקסה" ידידנו יראה את שאלתך ויענה או אולי מישהו אחר... נראה לי שהפעם זה יקח מעט יותר זמן.
 
תצורה

אני מצטטת מתוך: פלכסר ע',גיאולוגיה, יסודות ותהליכים,ירושלים תשנ"ב. " יחידת הסלע היסודית ביותר היא תצורה ( formation ). תצורה היא יחידה ליתולוגית מוגדרת הנבדלת משכנותיה שמעליה ומתחתיה על ידי גבולות סלע (גבולות ליתולוגיים) ברורים והינה בעלת תפוצה גיאוגרפית מסויימת. יש המגדירים תצורה כיחידה בת מיפוי, ויש לכך משמעות זהה להגדרה הקודמת. שמות התצורות הם תמיד בני שתי מילים :המילה הראשונה היא שם הסלע המרכיב את התצורה ושולט בה, והמילה השניה היא שם גיאוגרפי המציין מקום שבו מפותחת התצורה היטב. לדוגמא: " דולומיט יגור" בכרמל, " חוואר מוצא" בהרי יהודה וכו'. אם אין לתצורה מרכיב סלעי שולט, מסתפקים בשם המקום ומוסיפים את המילה תצורה ( כגון " תצורת חתירה בנגב או " תצורת חלץ", שהוגדרה בעקבות ממצאי תת קרקע בקידוחי הנפט של שדה חלץ). התצורה יכולה להתחלק לפרטים (member).כן קיימות יחידות קטנות כמו עדשה, לשון. אוסף של תצורות מכונה חבורה (group) לדוגמא: " חבורת יהודה" כוללת את כל התצורות, גירים דולומיטים וחווארים מגיל קרטיקון תחתון ועד לראשית הסנון. המונח אופק מנחה (marker horizon) מציין שכבה מסויימת בולטת בהופעתה, בעלת סימני הכר טובים בשדה ובעלת תפוצה גיאוגרפית נרחחבת.
 
תודה ששברת שתיקה...

אז יש לנו אבן גיר בת 5 מליון שנה, למרות שזה סלע משקע מדובר באבן חזקה. עכשיו אני יודעת במה מדובר, גם זה משהו.
 
המלצה חמה ממני!

עשי לעצמך טובה גדולה וגשי לסיפריה. שם תמצאי באופן מפתיע ספרים רבים שיעשירו את עולמך, במיוחד בנושאים הזויים כמו אלו.
 
שאני אשפשף?

הנושא המרכזי שלי הוא באר שבע בשנים 1900 - 1929ועל כך אני קוראת כרגע ספרים ומאמרים רבים ויש עוד רשימת קריאה ולוח זמנים לביקור בארכיונים והיה כבר סיור וביקור בשטח. כאשר מדובר במונח בתוך הטקסט יותר יעיל לשאול מאשר ללכת לספרייה. לקרוא ספרי גיאולוגיה בגלל שמישהו כתב "תצורת צקלג"? לא מספיק "ימי צקלג" של ס. יזהר??? (קשה בערך כמו האבן הזאת!)
 
סוף

את לא חייבת לי דין וחשבון. אם לא היה מתחשק לי לעזור לא הייתי עושה את זה. אני נהנת מזה וזהו.אשמח לעזור גם בעתיד.
 

בוקסה

New member
הגחתי לאוויר העולם

ואני אחזור למערה לפני שאחשף לאור השמש לפני שנה גם אני חיפשתי חומר על תצ' צקלג והמצאי לא היה משהו ההגדרה הפשוטה לתצורה (formation) היא: יחידת סלע שוות גיל ברת מיפוי. למרות שבארץ החלוקה מסתמכת בעיר על סוג המסלע ולא על הגיל וזה לא כ"כ נכון לעבוד כך, גם אם לפעמים זה יותר קל תצורה יכולה להתחלק לפרטים כמו פרט חפיר בתצ' טקיה יש הרבה סלעי גיר בארץ שהם שונית מאובנת אך הייחוד של תצ' צקלג הוא בחדירת הים (טרנסגרסיה) שהייתה חדה ומשמעותית מספיק כדי להשאיר כיסוי גירי נרחב עשיר במאובנים (למרות שלא הרבה ממנו שרד) בזמן שבו שדרת ההר בארץ הייתה בשלב די מתקדם של התרוממות והים היה בגדול באמצע תהליך נסיגה (רגרסיה) שאריות של תצ' צקלג ניתן לראות כאמור בנגב הצפוני ולמרגלות הרי יהודה ובדרך כלל היא מונחת על תצ' בית ניר ואחוזם שהם קונגלומרטים שנוצרו כתוצאה מהתרוממות שדרת ההר, התצורה המקבילה לצקלג יותר בצפון היא תצ' פטיש בתמונה תופעה שנקראת rims (שפתיים) ובמקרה הזה קל להבין את מקור השם
 
למעלה