שאלה קטנה, ואולי נדושה...

מיכי 10

Member
שאלה קטנה, ואולי נדושה...

שלום וברכה,

זו הפעם הראשונה שנכנסתי לפורום זה.
אולי כבר נשאלתם בעבר, אבל לא ידעתי איך למצוא:

מדוע כשמחברים מכשירים לחשמל, ברגע שהתקע מתחיל להיכנס לשקע, נוצרים ניצוצות, ולפעמים הם ממש חזקים ומאירים, וגם משמיעים קולות פצפוץ?

אני חושבת שזה קורה יותר כאשר מכניסים מעביר עם כמה תקעים בבת אחת. למשל של מחשב, מסך ומדפסת ביחד. או של מיקרוגל, טוסטר אובן ומיחם ביחד.

בעיני זה די מפחיד. האם הפרדה שלהם לא תיצור את האפקט הזה?
לא ניסיתי, כי די קשה להוציא אותם מהמעביר ולחבר אותם מחדש.

בתודה מראש,
מיכל.

רוני1955

Active member
הסבר

זה תמיד קורה, וזה בסדר. הדבר דומה לתופעה של ברק בטבע. בצד אחד של השקע יש מתח (פוטנציאל) חיובי, ובשני מתח (פוטנציאל) שלילי. מכיוון שיש שאיפה תמיד להשוואת פוטנציאלים, ברגע שמתחילים להכניס את התקע לשקע, והמרווח בין הפינים של התקע מספיק קרובים לנקודות המגע של השקע, יש פריצת מתח להשוואת פוטנציאלים, ונוצר ניצוץ. אם את רוצה למנוע את זה, כבי את כל מכשירי החשמל שמחוברים, ולאחר החיבור תדליקי אותם אחד אחד.
הסבר מפורט יש כאן:
https://he.wikipedia.org/wiki/פריצה_חשמלית

מיכי 10

Member
תודה לך רוני, על ההסבר הטוב והברור שלך.

הניצוצות האלה באמת מזכירים לי ברק.
אז לפי מה שכתבת, מסתבר שההרגשה שלי שעדיף להפריד, ולהכניס כל תקע לחוד, כדי למנוע את היווצרות הניצוצות האלה. אם אני מבינה נכון, אז כשמדובר בתקע אחד (של המעביר) שעמוּס בתקעים של כמה מכשירים, פריצת המתח נעשית גבוהה יותר.

קראתי גם בקישור ששלחת, אבל הוא קצת יותר מסובך לי, ומצא חן בעיני דווקא ההסבר הפשוט שלך.

זה מביא אותי לשאלה נוספת, אם אפשר, והכוונה לחשמל סטטי. אשאל בהודעה נפרדת.

מיכי 10

Member
חשמל סטטי.

חשמל סטטי, זכור לי לטובה משנות הילדות. למדנו על כך מההורים שלנו: הסתרקנו, והשיער היה מתעופף, וההורים הסבירו לנו את הסיבה לכך.
גם נהגנו לקרוע דף נייר לפיסות קטנטנות, להסתרק, ולהעביר את המסרק מעל פתיתי הנייר הקטנים, אשר נצמדו אל המסרק.
או כשהיו לנו בחורף חולצות מחומרים סינטטיים, ופשטנו אותן בחשיכה, היו נוצרים ניצוצות מאירים.
כל זה היה טוב ונחמד, כניסויים פיזיקליים משעשעים.

אבל לפני כ-28 שנים, זה התחיל להציק לי ממש. אני לא בטוחה, אבל חושבת שזה קשור לקוצב לב שהושתל לי. הוא כנראה מגביר את התופעה, ומאז, כמעט כל נגיעה בדלת המכונית, מעבירה בי זרם של חשמל סטטי. זה מאד לא נעים. זה כמו מכה קטנה. וכנ"ל בפתיחת הדלת של המיקרוגל.

אותו דבר היה קורה לי בנגיעה במשקופי מתכת, במטבח קטן במקום העבודה, בו היה מיחם שעבד 24/7. גם נגיעה בברז באותו מטבחון, או אפילו עצם המגע של היד במים מאותו ברז - כל אלה גרמו למכות חשמל קטנות ומאד לא נעימות.

והלא נעים מכולם - שכשמסרתי דף למישהי, נוצר בין שתינו חשמל סטטי, שתינו נבהלנו, והיא ממש צעקה עלי. גם מגע אקראי במישהו שעבר לידי, גרם למכה כזאת.
נראה לי שהתופעות האלה קורות בחורף בלבד. את המיקרוגל אני כבר פותחת תוך משיכת השרוול של הסריג שאני לובשת אל כף היד, כך שיכסה את ידית המתכת של המיקרו, כדי למנוע את המכה.

האם אפשר להימנע מהמכות האלה? והאם סביר שקוצב לב מגביר את היווצרות החשמל הסטטי?

רשר

Well-known member
מנהל
כן ודי בקלות, רק קצת חיפוש הסיבה

בגדי צמר, סנטטי,,, מעלים מתח סטטי,
נעל מבודדת מונעת פריקה של המתח לרצפה,
שערות יבשות מעלות את המתח,
סוגי קרם ידים וגוף מבודדים ומונעים פריקה,

מתח סטטי יכול להגיע בקלות ל 25000v ואף לכפול מכך לכן פריקה של המתח לפני העליה מקלה על התופעה,

מכונית מבודדת מהאדמה ע"י צמיגי גומי ולכן צוברת מתח סטטי, יש לקנות ולהתקין פס פריקה בכל חנות חלפים וחשמלאי רכב,

מיכי 10

Member
תודה על תשובותיךָ המעניינות, רשר, ואני ממש מתנצלת שלא הגבתי

עד עכשיו. היה לי שבוע וחצי של עומס לא רגיל במשפחה המורחבת, ופשוט שכחתי מכל העניין.

רק היום נזכרתי. עכשיו אני מבינה מה זה הפס שמשתרך בדרך כלל מתחת לצד האחורי של משאיות.

למעלה