שאלה קטנה ודי חשובה לי:

LordOfSpells

New member
שאלה קטנה ודי חשובה לי:

זה לא נוגע לזוחלים, אבל זה הפורום הכי קרוב שמצאתי בתפוז. טוב, קצת רקע: אני חי בערבה כבר 19 שנים. כמובן שראיתי המון מינים של חיות: דורבנים, שועלים, זנבנים, חנקנים, רחם, נחשים למיניהם, חומט ועוד ועוד.. מין הסתם זה כולל גם עקרבות, בעיקר עקרבוט יהודה. ועכשיו לשאלה עצמה: לפניי יומיים נתקלתי בעקרבות, ללא ספק עקרבות, שכל כולו היה שחור עם קצת דוגמאות אפורות על הגב, וגודלו כשני שליש מעקרבות רגיל. זו הייתה הפעם הראשונה אחרי 19 שנה שאני חי פה שנתקלתי בעקרבות שחור, והתפלאתי מאוד. שאלתי את דוד שלי שחי בערבה כבר בין עשרים לשלושים שנה, והוא נתקל באחד לפניי שבוע פעם ראשונה, אח שלי, גר בערבה למעלה מ25 שנה, נתקל בדבר פעם ראשונה לפניי שבועיים ופעם שנייה איתי, אבי שחי בערבה כמעט 30 שנה נתקל בדבר לראשונה לפניי שבוע (הכל עד עכשי ובאיזור הערבה התיכונה.) וחבר שלי נתק לבאחד לראשונה במצפה רמון לפניי שבועיים וחצי. מאוד מוזר לי ומפתיע לי שרק עכשיו אנחנו נתקלים בזן הזה לראשונה, ורציתי לדעת אם קיימים דיווחים מהעבר על זן עקרבות שחור לחלוטין בארץ בכלל ובערבה התיכונה בפרט. (חיפשתי בגוגל ובוויקיפדיה, לא ממש מצאתי זכר לאחד שחור.) תודה מראש!

shirarmony

New member
לפי דעתי

ההיגיון הבריא אומר לי שמדובר בצירוף מקרים בלבד!!! לפי מיטב זכרוני עקרבות יהודה (גם השחורים וגם הצהובים) נפוצים מאוד באיזור יהודה...והעונת פעילותם היא בקיץ. אולי הייתה התרבות באיזור המגורים של המשפחה שלך..... אך לא הבנתי האם שאלתך נבעה מעניין או חשש.... כי אין לך ממה לחשוש כמו כל עכביש אחר העקרבות פעילים בקיץ וזה דבר לגיטימי.

LordOfSpells

New member
תודה.

עניין בלבד. היה נראה לי מאוד מוזר שעד כה אחרי כ"כ הרבה שנים בערבה כל-כך הרבה אנשים רואים השנה פעם ראשונה עקרבות שחור. את עקרבות יהודה אני מכיר היטב והייתי צריך לסלק מחדרי מספר פעמים, שלא לדבר על זה שגם ננשכתי ברגלי פעם ע"י אחד כזה. לא נעים בעליל. לכן חשבתי שאולי הזן הזה היה בעבר לא נפוץ בערבה אלא רק בנגב\מדבר יהודה ואולי הוא הובא לפה ע"י גורם חיצוני ואולי אולי סיכויי ממש ממש נמוך שזה זן יחסית חדש (נניח קיים 50 שנה) ובגלל זה עד כה הוא לא היה כ"כ נפוץ.. שוב, הוא היה שחור כל כולו, בלי טיפת צהוב או חום. טיפה אפרפר בגב, אב לגם האפר הזה היה שחרחר.

weinman

New member
ראשית עכשוב ולא עקרבות/ט

סביר להניח שמה שראית זה עכשוב חופרן. שייך למשפחת החופרניים (Rhagodidae) המצויים בסידרת העכשבאים (Solifuga) שהם קרובי משפחה של העכבישים אבל בהחלט לא עכבישים לא נעשה עליהם בישראל מחקר רציני ולמעשה ידוע עליהם ועל הטקסונומיה (התפלגות סוגים ומינים) בישראל מעט מאוד. תוכל למצוא מידע בסיס כאן http://ramat-hanadiv.cet.ac.il/items/ShowItem.asp?nItemID=4135 וכאן קצת מידע על הקבוצה באנגלית http://www.solpugid.com/rhagodidae.htm יש בישראל כמה מספר לא ברור של סוגים המתחלקים כל אחד לכמה מינים. להערכתי בערבה יש כמה מינים. הם נפוצים בכל חלקי הארץ. מאחר והם בעיקר פעילי לילה אבל לעיתים גם בשעות בין הערביים, קשה לצפות בהם. בניגוד לעכשובים המוכרים כמו מבעיתנים הם לא מסתובבים על שטחים גדולים ונוטים להסתתר אם הם חשים בסכנה. בתקופת מגורי בערבה (לפני כ 20 שנה - ביס"ש חצבה) ראיתי כאלה לא מעט ( לא המונים) בעיקר בסיורי לילה או אפילו בשטח הביס"ש בערב. הם בהחלט לא נדירים אבל אופי החיים שלהם לא חושף אותם בקלות. לא הזכרת מתי היו התצפיות (שעות וטמפ,) עונת החום רק החלה והלילות נעשים חמימים למדי. זה הזמן האידאלי לתחילת עונת העכשובים. כמובן שהם לא מסוכנים לאדם ואינם ארסיים. הם נוטים פחות לנשוך מהמבעיתנים אם כי לא הייתי שמח קבל נשיכה מאחד כזה. ולהבא הפורום הקרוב ביותר לשאול שאלות מהסוג הזה הוא פורום שמירת טבע. העוסק בין השאר בסוגית זיהוי בע"ח

HyperViper

New member
משהו שדומה לזה?

חופרן שנקלתי בו בשבועות בחוף הים בהרצליה

LordOfSpells

New member
לא, לא כ"כ.

דומה בצבע, כן. הגב שלו היה הרבה יותר קצר, רחב ושעיר.

LordOfSpells

New member
תודה רבה!

זה נראה דומה לו, אבל לא ממש זהה התמונות שאתם הבאתם זה זן שנתקלתי גם בו בעבר, בעיקר בערבי קיץ במגרשי טניס. אולי אני אנסה ללכוד אחד בצנצנת (בעדינות) אם אני אראה שוב כדי לצלם ולהעלות לפה, ואז לשחררו ללא פגע. יכול להיות שזכרוני מתעתע בי וזה בהחלט היה אחד כזה. מה עשית בעיקר בביס"ש חצבה? עבודה על זנבנים? זה פחות או יותר ההיי-לייט שלהם(לפחות היה לפניי כמה שנים), למרות שיש שם גם התעסקות בנחשים וחיות אחרות.

weinman

New member
לא יזיק צילום

בשעתו (המחצית השניה של שנות ה-80) עבדתי במרכז מידע על זוחלים וכמדריך בביס"ש.

למעלה