שאלה קטנה: פינלנד, על מה ולמה?

Erunaamo

New member
שאלה קטנה: פינלנד, על מה ולמה?

שלום לכולם! רציתי לשאול, למה באמת אתם מחשיבים את פינלנד יחד עם סקנדינביה? אחרי הכל, העם שונה, השפה שונה, התרבות, המנטליות.. אמנם גיאוגרפית היא בהחלט באיזור, אבל באותה מידה אפשר לומר שישראל היא מדינה ערבית
. (ולא שיש לי משהו נגד פינלנד, חו"ח)

liranlotker

New member
פינלנד היתה חלק משבדיה במשך זמן רב

יש מיעוט דובר שבדית בפינלנד, ומיעוט דובר פינית בשבדיה. פינלנד היתה חלק מממלכת שבדיה במשך זמן רב מאוד, והיא מחוברת גיאוגרפית לסקנדינביה (בצפון שבדיה).

Erunaamo

New member
תודה על התשובה,

אבל אני אקשה עוד טיפה: גם לטביה ואסטוניה היו חלק מממלכת שוודיה, ובכל זאת הן לא נחשבות חלק מסקנדינביה.

gdy

New member
ההבדל הוא

שראשית, המדינות הבלטיות ג"ג לא שיכות לסקנדינביה, ההשפעה תחת השילטון הרוסי ואחכ' הסובייטי הרבה יותר השפיעה על עיצוב האופי של אותן מדינות מאשר השלטון השבדי. שורה תחתונה: אפשר לומר שההשפעה השבדית על המדינות הבלטיות היא זו שהייתה זרה, בעד ש100 שנות שלטון רוסי לא הצליחו לטשטש את ההשפעה של 400 שנות שלטון שבדי בפינלנד.

../images/Emo45.gifואני רוצה להוסיף

שהמונח סקנדינביה, מבחינה היסטורית ופוליטית כולל את שבדיה דנמרק ונורבגיה בלבד. המונח הכולל, שבעצם מכליל את ההיבט הגיאוגרפי מכניס לתוכו את פינלנד, איי פארו ואיסלנד.

Erunaamo

New member
אז בעצם, זהותה של מדינה נקבעת על-פי

העמידה שלה בהשפעה זרה. ואם לא הצליחה לעמוד, אז היא נחשבת חלק מאותה משפיעה-זרה? על המדינות הבלטיות אפשר להתווכח הרבה: יש השפעה גרמנית (וגרמאנית) ארוכה מאוד (בעיקר בלטביה), יש השפעה פולנית (בעיקר בליטא) ואפילו פינית (בעיקר באסטוניה וצפון לטביה). בכל מקרה, את מה שהתכוונתי לומר אמר כבר נילס האוסטרי. ההיבט הגיאוגרפי שונה מההיבט הלאומי-תרבותי, לכן כולם צודקים, פשוט כל אחד מדבר על משהו אחר.

python 4

New member
ובעצם, הסיבה האמיתית היא -

לכולם יש את הצלב הסקנדינבי בדגל

p i n g o

New member
אז תוסיף את אנגליה ועוד כמה מדינות!

גם להן יש את הצלב ה"סקנדינבי" בדגל...

python 4

New member
הצלב בדגל בריטניה הוא לא הסקנדינבי

יש שם שלושה צלבים: צלב ג'ורג' הקדוש, שהוא הצלב האדום עם השוליים הלבנים (מקורו בדגל אנגליה), צלב פטריק הקדוש הוא הצלב אלכסונים האדום,(מקורו בדגל אירלנד) וצלב אנדרו הקדוש שהוא צלב האלכסונים הלבן על רקע הכחול (שנתן את הרקע הכחול לכל הדגל) שמקורו בדגל סקוטלנד. הצלב האירי משתלב בתוך הצלב הסקוטי, ושים לב שהצלב האנגלי נמצא מעל כולם. יש וריאציה של הדגל, ששימשה את הסקוטים בתקופה קדומה יותר, שבה הצלבים האלכסוניים מופיעים בקדמה והצלב האנגלי ברקע. מן התקוממות שכזו.

python 4

New member
זה הדגל האנגלי -

כמו שכתבתי זה הצלב של סיינט ג'ורג, וזה לא צלב סקנדינבי - האמצע שלו נמצא בדיוק באמצע הדגל, בעוד שבצלב סקנדינבי נקודת האמצע של הצלב מוסטת לכיוון התורן.

p i n g o

New member
לפי מה שאני זוכר...

יש אגדה שאומרת שהמלך הדֶני (??) ראה עננים בצורת צלב בשמיים האדומים לפני השקיעה, וזה היה סימן בשבילו שהוא ינצח בקרב ומאז זה דגל דנמרק...

python 4

New member
נכון! ובגלל שהוא שכב על הצד,

הוא צייר את הצלב כשהוא שוכב על צידו, ובגלל זה האוף-סנטר של הצלב. וכבר כתבתי כאן פעם, שהדגל הדני הוא הכי עתיק מכולם (מכל דגלי המדינות שמונפים כיום בעולם) והוא זה שהיווה השראה לכל יתר מדינות סקנדינביה.

python 4

New member
ואגב הצלב הסקנדינבי..

מלבד חמשת הדגלים שמשמשים כדגלי לאום של מדינות סקנדינביה, והדגל של איי פארו, יש עוד עשרות דגלים שמשתמשים בדוגמה הזו בצבעים שונים
למידע נוסף (למי שמעוניין) פתחו את הקישור שצירפתי (הוא מוביל לאתר שכבר הזכרתי אותו פעם, האתר מס' 1 ברשת לחובבי דגלים).

kiitapahaa

New member
אני חושב שהמנטליות דווקא זהה

המנטליות זהה ואם זה בשתייה או בתרבות אחרת בכלל קצב החיים האיטי, הכל תואם את הלך הרוח הנורדי כמו כן פינלנד היא מדינת רווחה סוציאליסטית עם השקפות עולם זהות לאלו של שאר חברותיה הסקנדינביות.

python 4

New member
בגלל זה שינינו את השם ל - "תרבויות"

ויש מן המשותף. אני אתרגם את הקטע שעוסק בסקנדינביה באטלס החדש והמופלא שלי, geographica: היום המונח סקנדינביה מתייחס רק לנורבגיה ושבדיה, המצויים על חצי האי הסקנדיבי, והחצי אי הדרומי יותר עליו שוכנת דנמרק. רבים מוסיפים גם את פינלנד, איסלנד ואיי פארו המצויים בשליטה דנית. מדינות אלה מכונות באופן כללי גם המדינות הנורדיות (או Norden). תרבותית, גיאוגרפית וגאולוגית מדינות סקנדינביה משתפות תכונות רבות והאיזור כולו הוא אזור נפרד באירופה. כולם שוכנות קרוב לאוקיאנוס הארקטי והן בעלות אקלים קר, לח וקשה שמאוזן בחלקים מסויימים ע"י זרם הגולף. כל חמשת המדינות הן הומוגניות אתנית ודתית. השפות של 4 מהמדינות קרובות זו לזו, אך פינית שונה לגמרי וקרובה יותר לאסטונית. קשרים היסטורים גם הם חזקים מאוד ובמהלך המאה ה- 15 כולן היו מאוחדות תחת שלטון דני. למשך 5 מאות, עד 1809, פינלנד היתה תחת שלטון שבדי. כמעט 100 שנה, עד 1905, נורבגיה נשלטה ע"י שבדיה, ואיסלנד השיגה את עצמאותה ב- 1944 אחרי כמעט 550 שנה תחת שלטון דני.

A n g e l u s

New member
ובאותו הקשר, שאלה,

מבין חמשת המדינות (איסלנד, דנמרק, נורבגיה, פינלנד, שבדיה), מי יקרה יותר? אני יודע ששבדיה יקרה יותר מדנמרק ואילו נורבגיה יקרה יותר משבדיה, איסלנד הכי זולה אבל מי יקרה יותר, פינלנד או נורבגיה? (סתם מתוך סקרנות, אגב.
)

למעלה