שאלה (קצת ארוכה) לדר' אורון

שאלה (קצת ארוכה) לדר' אורון

לד"ר אורון שלום, אני סובלת כשמונה שנים מבעיות ויסטיבולריות שונות כתוצאה ממכה שקיבלתי בראש. זאת בנוסף להיותי רגישה מאוד לתנועה (motion sickness) מאז ומעולם. רוב חיי מתנהלים עם איזו סחרחורת קלה ברקע, בעוצמות משתנות, איתה אני מנסה ללמוד לחיות. לא אפרט את כל תלאותי בנושא, אך התופעה האחרונה שמטרידה אותי ועליה אני רוצה לשאול לעצתך קשורה לתחושה לא נעימה (אני לא יודעת להגדיר) באוזן שמאל. לפני כשנה וחצי היו לי שתי התקפות של BPPV בהפרש של שלושה שבועות, שארכו כל אחת כארבעה ימים. אציין כי בחמש שנים שקדמו, היו לי בממוצע פעם בשנה התקפה כזו שארכה מספר שעות או יומיים מקסימום. בפעם השנייה ניגשתי לרופא מומחה, מנהל מחלקת סחרחורת באחת מבתי החולים. לאחר בדיקה ניורולוגית מקיפה עשה לי Epley maneuver. מאז הוורטיגו לא חזר, אך היו לי תופעות מאוד קשות של חוסר שיווי משקל, הרגשות כמו "נפילה" מהירה במעלית, משיכות של הגוף ימינה ושמאלה, תחושה שנמצאת בספינה בים סוער, בחילה וכ"ו. כל אלה נמשכו בעוצמה רבה כחודש. בנוסף לכך, לא יכולתי לישון על הצד הבעייתי, צד שמאל, וכל תנועת ראש לכיוון שמאל גרמה לי להרגיש לא טוב. הרופא בדק אותי שוב, ראה כי אין BPPV, שלח אותי למס' בדיקות נוספות (CT,EEG, דם) וכאשר לא נמצא ממצא הודיע לי כי לא יוכל לעזור לי. יש לציין שהוורטיגו לא חזר מאז, אך חלפו עוד חודשים רבים עד ש"התאוששתי" מטיפול ה-EPLEY. קראתי הרבה חומר בנושא והבנתי שאני צריכה ללמד את הגוף לפצות על הבעיה ולעסוק בפעילות גופנית. עסקתי עוד קודם בטאי צ'י , ומאז אני כל בוקר עושה אימון, אני הולכת לסיבובי הליכה של שעה מס' פעמים בשבוע, מנסה לשמור על אופטימיות ובסך הכל מצבי השתפר במשך הזמן. הבעיה שעוד נשארה היא באוזן שמאל. אני חושבת שעדיין משהוא לא בסדר שם, האם באיבר שיווי המשקל? הדבר בא לידי ביטוי בכך שאני איני יכולה לישון על צד שמאל (זה גורם לי להרגשת סחרחורת), אם אני קמה במהירות משכיבה לעמידה, אני חשה סחרחורת קשה (כמעט ורטיגו), ודבר אחרון, מעט מוזר, כאשר אני נוהגת ברכב, ויש פניה חדה ימינה (של 180 מעלות), אם אני לא מאיטה, אני מקבלת סחרחורת חזקה ומיידית (לא ממש ורטיגו). האם אתה יכול להצביע על הבעיה באוזן שמאל ולהציע פתרון? תודה רבה.

סחרחורת

שלום למסוחררת, יתכן ומדובר בחולשה של איבר שיווי המשקל באוזן שמאל - שאריתי לפגיעה כלשהי בו. האם בבדיקת VNG או בבדיקות אחרות של סחרחורת נמצא הבדל כזה בין האוזניים? אני חושב שהפתרון שמצאת הינו מצויין - תרגולי טאי-צ'י הינם דרך מצויינת לשקם את מערכת שיווי המשקל שלנו ושמירה על פעילות גופנית ופעילות בכלל הינן הדרך ל"למד" מחדש את המוח שלנו כיצד ךתפקד גם אם חלק ממערכת שיווי המשקל שלנו נפגע ברמה כזו או אחרת. יום טוב, דר' יהב אורון

שאלה בהמשך

דר' אורון שלום, תודה על תשובתך. אכן, כבר לפני כשמונה שנים נמצא בבדיקת ENG (האם אותו דבר כמו VNG?), ובבדיקה נוספת לפני כשלוש שנים נאמר לי כי נמצא שיש "חולשה בצד אחד". הרופאים המקצועיים השונים שהייתי אצלם הסתכלו על טופס תוצאות הבדיקה ואמרו "כן יש חולשה, לא מצביע על משהוא מיוחד, צריך לחיות עם זה, אין מה לעשות". כאמור, מצאתי דרך להמשיך בחיי, בעיקר מכיוון שנמאס לי ל"בזבז" את זמני על ביקורים אצל רופאים מקצועים ועל סוגי בדיקות שונים, ומכוון שלא קיבלתי תשובה מהרופאים. כיום אני נמצאת בצומת דרכים. מצד אחד מצבי השתפר, אך מצד שני אני לא לגמרי מרגישה טוב. נתתי לזה זמן (שנה) ובכל זאת אני לא מרגישה שאני מגיעה להחלמה מלאה. שאלתי אליך, האם לדעתך אני צריכה לתת לזה עוד זמן (שנה, שנתיים שלוש?) של פעילות גופנית לשיקום מערכת השיווי משקל או האם כדאי לי להשקיע שוב זמן, מאמץ, אנרגיה וכסף על בירור מעמיק נוסף. אני מבינה שהמחקר הרפואי בתחום הווסטיבולרי התפתח מאוד בשנים האחרונות, ועל כן אני מתלבטת בין המצב של "להשלים עם מה שיש" (כפי שאמרו לי בעבר) לבין בדיקה רפואית נוספת. או במילים אחרות-יש מצב שרופא מומחה לסחרחורות יוכל כיום לשים את האצבע בדיוק על הבעיה ולתת פתרון? שוב תודה.

סחרחורת

אני מבין שעברת בירור מקיף למדי. אם לדעתך השתנה מצבך בעת האחרונה - יש מקום להערכה מחודשת ע"י רופא אאג. אני מבין שמצבך משתפר עם הזמן - זוהי סיבה לאופטימיות ולהתמדה בדרכך.

תודה

המצב לא השתנה לרעה, המגמה הכללית היא לכיוון הטוב, עם קפיצות קדימה ואחורה. כך שככל הנראה אין סיבה לייעוץ רפואי נוסף. מתוך דבריך אני מבינה, שהמסר שלך אלי הוא כמו של קודמך, להמשיך בדרכי ולקוות לטוב. עדיין לא איבדתי את התקווה למצוא את תרופת הפלא שתרפא אותי באחת. אבל, מדבריך אני מבינה שהיא כל הנראה אינה בנמצא כיום. לסיום, דר' אורון, רציתי להודות לך על הזמן שהקדשת לענות לי ולחברי המסוחררים במסגרת המגבלות של פורום אינטרנט. אני תקווה שאתם, רופאי הסחרחורת, תמשיכו במחקר בנושא, ותמצאו דרכים נוספות לעזור לנו בעתיד. המסוחררת (לתמיד?!?!)

למעלה