שאלה שיצא לי לחשוב עליה אחה'צ. למה אפריקה

poseidon111

Active member
שאלה שיצא לי לחשוב עליה אחה'צ. למה אפריקה

היא היבשת הנחשלת והמוכה ביותר לאורך ההיסטוריה?
הרי היו לה את כל התנאים להיות יבשת מובילה, ובמקום זה היא נחשלת בכל פרמטר שהוא.

W a b b i t

New member
כי תמיד....

obelina

New member
ואם הם יפגינו על תנאי החיים הקשים שלהם, אז

הם פרימיטיבים חוליגנים.

אח, פוס פוס. - רובים חיידקים ופלדה.

זה כל כך מתבקש, בעיניי. מיד הדהד בראשי ספרו של דיימונד.
שמצא שתי הנחות בסיסיות, מדוע אירופה התפתחה לעומת אפריקה שנשארה נחשלת:
אם יבשת בנויה "לרוחב", כמו "איראסיה" (אירופה אסיה, בקוי רוחב אחידים), קל להעביר סחורות וידע בין התושבים - דבר הגורם להתפתחות. ולעומתם באפריקה וביבשת אמריקה, לא היה פשוט לעבור בין קווי רוחב, צפון- דרום, ולחצותם (גם עקב מחסומים גיאוגרפיים), כך שאנשים לא חיפשו הרפתקאות שלא ידעו למה יובילו אותם...
הנחה נוספת מבחינתו היא, שהמצאות וטכנולוגיות "נוצרות" רק אם עם יושב בביטחה בארצו (אירופה, אסיה) ואינו נודד (כמו באפריקה), כך שהוא יכול לייצר מזון, ממשל, צבא אצטרא, אצטרא.

מקצת על הספר המוזכר:

ג'ארד דיימונד, חוקר אבולוציה ופיזיולוג מאוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס, ניסה והצליח במלאכה, שהיסטוריונים מן השורה חוששים מפניה בדרך כלל: הצגת תמונה מקיפה וכוללת של תולדות חברות בני האדם בחמישה - עשר אלף שנות היסטוריה. שאלת היסוד שהעמיד במוקד מתקרו היא הסוגיה, שכל אדם חושב מתלבט בה ויתקשה להעמיד לה הסבר מניח את הדעת - מהו סוד הפערים האדירים בהתפתחותן של חברות בני האדם השונות. מדוע הצליחו בני אירופה מעטים לגבור
על המוני ילידים באמריקה? מדוע נותרה אפריקה בנחשלותה? למרות ובניגוד לממצאים סותרים וחד - משמעיים, עדיין לא הסתלקה מן העולם ההנחה המבקשת מענה לשאלות קשות ומסעירות אלה בהבדלים גזעיים המסתתרים מאחורי טיעונים ביולוגיים. דיימונד דוחה אחת לאחת את טענות הגזע ומסביר, כיצד גורמים גיאוגרפיים וסביבתיים חרצו גורלות של עמים ויבשות, לשבט או לחסד. הוא מסביר, מדוע וכיצד הקדימו חברות בני אדם מסוימות לפתח חקלאות, שאיפשרה קיום מספק לחברות גדולות, מדוע וכיצד התפתתו המטלורגיה, הכתב ועוד גורמים אחרים מגבירי עושר ועוצמה בחברות מסוימות, ואילו חברות ויבשות אחרות נותרו בנחשלותן. בלשון ברורה ובכישרון תיאור שאין גדולים מהם עלה בידו של ג'ארד דיימונד להציע לקוראיו יצירת מופת מרתקת ומסעירת דמיון. אכן מאז יצא לאור, ב1997 - , נדפס הספר במאות אלפי עותקים ותורגם ללשונות רבות.

אזה קטע! היום ביקרתי חברה (עוכרת גם כן)

וכשהצצתי בספרייה שלה ראיתי לפתע "רובים, חיידקים ופלדה" :)

על פניו נראה כמו ספר לא הכי קל לקריאה.

poseidon111

Active member
אני מבין שיש לך את הספר?

ולעצם הענין.התרבות באפריקה התפתחה לפני זו האירופית. אני כמובן לא מתיחס למילה במשמעה המודרני אלא לאפשרות ליצור מערכת שבטית כלשהי.
לגבי הטענה של קווי הרוחב זו הרי טענה לחוצה במידה רבה.
היא בהחלט יכולה להיות נכונה לו היתה נאמרת לפני 2500 שנה.
בבואנו לשקול את השפעת האיזורים הגיאוגרפים על ההתפתחות, מדוע שלא נבחן גם
את היתרון הגדול שיש באקלים האפריקאי לעומת זה האירופי, שמצידו היה יכול לשמש זרז? למשל את העובדה שהקור האירופי, במיוחד בצפונה, היווה
מחסום, לא רק להתערבות שבטית, אלא כמובן מחסום מבחינת המזונות שיכול היה לספק, בעוד באפריקה, לא היה את המחסום?
אם אנחנו מדברים על העניין של קווי הרוחב כגורם מעכב, עקב מחסומים גיאוגרפיים, איך את מסבירה שאסיה, ערש התרבות מכילה בתוכה את שני
המחסומים הטבעיים הנוראים בדמות מדבר גובי והרי ההימאלייה, ובכל זאת התפתחה התרבות והמסחר?
איך זה שבאמריקה הדרומית, למרות המחסומים התפתחו תרבויות, מהמפותחות בעולם?

לגבי הנדידה. מדוע עם נודד? האם אין בכך להעיד על אי יכולתו לשבת במקום אחד? אם כן מדוע.
זו שאלה של הביצה והתרנגולת. האם הוא נודד כי הוא נחשל או שמא הוא נחשל כי הוא נודד.

אני חושב שהמיכשול המשמעותי דווקא לא הוזכר, וכוונתי לריחוק מהמרכזים באירופה ואסיה.

לי זה נראה כהסברים שבאים לתרץ בדיעבד.
דרך אגב, שבטים נודדים היו אלו שהכריעו את האימפריה הרומית. הם היו אלו שיצרו את המדינות האירופיות הגדולות לאחר מכן.
מדוע זה לא קרה באפריקה?

נתצת את טעוניו בזה אחר זה

ועוררת בי מחשבה.
איני יודעת לומר לך בביטחון.
קיימות כמה השערות באשר למה שהעלת.
טו בי קונטיניו.

obelina

New member
לדעתי, זה קשור למזג האוויר.

ככל שהאקלים יותר חם, מדברי, צחיח, התפתחות הידע והטכנולוגיה תהיה איטית יותר.
וככל שהאקלים יותר קר ופורה - ההיפך.

Doctor Goblin

New member
זה נשמע סופר מענין

שם הספר הוא "רובים חיידקים ופלדה"? אני אזמין אותו מאמזון.

Doctor Goblin

New member
אני מעדיף להימנע לקנות מצומתצקי כשרק אפשר

והדרך הכי טובה לעשות זאת היא לקנות ספרים באופן מקוון.

kezef

New member
אני מניחה שיש בזה אלמנט של גזענות

ומאבק בין השחור ללבן שרץ לאורך השנים

למעלה