שאלה של אבא טרי

שאלה של אבא טרי

לפני כחודש הגיעה החסידה והביאה עימה את בנינו הבכור לאוניד.
החלטנו לקרוא לו על שם אמי.
לפני כשבוע אשתי רבה עם אמי ריב ממש גדול ובעקבות זה החליטה שהשם לא מספיק טוב לילד שלנו ושהיא לא רוצה להתקל בשם הזה על בסיס יומיומי.
היא רוצה לשנות את שמו למשהו "תנכי" או "אתני" יותר, כגון יהויכין או שרלי.
עכשיו זה מעלה לי 2 שאלות:
1. האם זה אפשרי בכלל? מבחינת החוק
2. האם זה לא יפגע בתינוק? שפתאום יתנהג אחרת או יגדל לתרבות שונה?

תודה
יוסי

כמה תשובות אפשריות

אני רק רוצה לומר, שלא ברור מדוע אתה מקבל את בקשת בת זוגך במלואה? האם לדעתך היא צודקת?
אני מבין שהשם ניתן לו בברית המילה שלו, או בכל טקס אחר, וכך הוא מופיע ברשימות של טיפת חלב [ משרד הפנים?] בכל מקרה שם אינו דבר נצחי, ןבעולם המודרני שלנו החלפת שמות היא כמעט כמו החלפת גרביים אצל הרבה אנשים, מה גם שגיליתי במשך שנות חינוך רבות שהרבה תלמידים בכלל לא מבינים מדוע נקראו בשם X ולא בשם Y.
אם החלפת השם היא לצורך פגיעה באמך, החמות שלה, הייתי נזהר מאוד לא להזדרז, לשוחח שוב עם בת זוגך, שהרי התינוק הוא גם שלך, לא רק שלה, ובודק את המניע האמיתי לשינוי. האם יתכן שמלתחילה נכפה עליה השם של חמותך, והיא רק חפשה דרך לשנות את רוע הגזירה?
לגבי תינוק בן חודש, שום דבר לא יקרה לו אם שמו ישונה עוד שלושים פעם.

לגבי "רוע הגזירה"

ברור שזה נושא לא פשוט, אבל היא עדיין אם הילד, ואם שם כלשהו לא בא לה טוב, זה יוצר בעיה ויכול ליצור אנטיגוניזם כלפי הילד.
&nbsp
לגבי אמא שלי, כל שאר האחים קראו כבר לילדים על שמה (לוי, לאה, ג'ונס, ג'ני, איליה, אשדה ואפילו יש עוד לאוניד)...
&nbsp
מה שאותי מטריד יותר זה ילד שנולד בתור לאוניד ומתנהג כמו לאוניד ופתאום צריך להתנהג כמו יהויכין או שרלי...
הרי אומרים שהשם שאיתו הוא נולד ישפיע עליו למשך כל חייו...

Lhuna1

New member
הילד יתנהג איך שתחנכו אותו להתנהג

מה זה "מתנהג כמו לאוניד"? האם כל הלאונידים בעולם מתנהגים אותו דבר? זה יהיה ממצא מרעיש!

&nbsp
&nbsp
&nbsp
&nbsp
&nbsp

היינו אצל יועץ אתמול בבוקר

הוא אמר בדיוק מה שאתה אומר, אבל בין לבין זרק הערה בהומור - "למה שלא תעשו שבוע שבוע?"
כמובן שהתלוצצנו איתו יחד, אבל לאחר מכן בבית אשתי ואני חשבנו על זה וזה נראה לנו דיי הגיוני וזה כנראה מה שנעשה אלא אם נמצא פתרון אחר..
הרי גם עם שפות אנחנו עושים ככה בינתיים, כמה ימים מדברים אליו רק בעברית (למרות שהוא מן הסתם לא באמת מבין, אבל שיתרגל לשפה), וכמה ימים מדברים אליו רק במקדונית.
&nbsp
כמובן שרשמית יהיו לו 2 שמות... הרי לקרוא לו בשם שהוא לא באמת שלו מרגיש לנו מוזר...

נועה277

New member
סליחה על השאלה אבל למה כל הילדים קרואים על שם אמך??

היא כזו מדהימה? מרשימה? או לוחצת על כולם 'לחץ פיסי מתון'? מה נסגר?? נשמע לי הזוי עד כדי (סליחה שאני אומרת) מומצא. אפילו הייתי נלחצת קצת במקומה. סליחה אם אני טיפה תוקפנית, פשוט בא לי להבין

AlonPe

New member
שמות

אומרים שעל הורים שורה מעין רוח נבואה בזמן שמעניקים שם לילד.
יש כלמני אמונות, מנהגים ודעות לגבי שמות ומשמעותם.
גם אם אני אישית לא מאמין בדברים האלו, אני לא מזלזל.
("יש דברים נסתרים לא נבין לא נדע...")
בכל מקרה ל-שם יש משמעות, אם תרצו נפשית, חברתית, תרבותית לא מבוטלת,
כלומר בלי לגעת בכלמני משמעויות מיסטיות שנוהגים ליחס לשמות.
יש אנשים שמשנים את שמם בשביל לעשות שינוי בחייהם,
גם מי שלא מאמין בכל ההיבטים המיסטיים של העניין,
שינוי שם יכול לגרום שינוי אישיותי.

לאחותי הגדולה יש שם שני כזה... "חנוני", של פעם, על שם איזו דודה של סבתא, שנספתה בשואה.
השם הזה שלה עורר גם בה, וגם בשאר ילדי המשפחה, סקרנות,
גרם לנו לתהות מי הייתה אותה דודה.
אלאמלא הורי מילאו אחר בקשתה של סבתי והעניקו לאחותי את השם הזה,
זכרה של אותה דודה היה כבר מזמן שוקע בתהומות.
כחודש לפני חתונתנו דוד של אשתי נפטר.
לבכורנו נתנו שם שני, על שם הדוד הזה
(אחר כך הנכדים הבאים שנולדו לדוד הזה, נקראו גם כן על שמו)
הקטנה שלנו נולדה שנים אחרי שאימי נפטרה,
גם לה יש שם שני, על שם אימי,
וכבר עכשיו (היא בת שבע) היא מתעניינת, בסבתא שמעולם לא הכירה.
הנוהג הזה שנהוג בהרבה משפחות, להעניק לבכור/ה שם על שם סבא/סבתא,
בעודם בחיים הוא נוהג יפה, וחלק ממסורת משפחתית.
אבל כמובן שתמיד טוב להתפשר,
פשרה כמו - שם שני.
הכי חשוב שההחלטה תהיה משותפת ולא כפויה.
חשוב שזה ינבע מתוך דיאלוג ושיתוף,
ולא בתור איזה מאבק כוחות בין ההורים והמשפחות שלהם.

deathcaster

New member
לא שמתי לב שענו לך על שאלה מס' 1

אז:
1. כן, עד גיל 15 ע"פ החוק, הורים בישראל יכולים לשנות את שמות ילדיהם. אפשרי מאוד לשנות לשם תנ"כי או אתני. כמובן שישנם שמות הזויים שמשרד הפנים לא יקבל כמו שמות גנאי ("טיפש", "טמבל" וכד'.... וכן היו סיפורי זוועה של הורים שרצו לעשות כאלה דברים).
2. למה זה אמור לפגוע בתינוק? שם לא אמור להשפיע על התנהגות התינוק או על התרבות שהוא יגדל בה, הדרך שתחנכו אותו לעומת זאת- בהחלט כן.
(גילוי נאות: אני אתאיסט ופרמטיסט ולא מאמין בקשקושים מיסטיים על משמעות מטפיזית של בחירת השם והשלכותיה על התינוק)

ובהחלט ניתן להוסיף לתינוק שם פרטי נוסף במשרד הפנים, יעלה לכם כ-120 ש"ח ועמידה בתור, אבל בהחלט אפשרי.
אני עם 2 שמות פרטיים, זה לא השפיע על התרבות שלי, אני גם לא חושב שזה השפיע על ההתנהגות שלי .... למעט בקופת חולים שפעם המזכירה קראה לי בשמי השני שאני כמעט לא משתמש בו.

AlonPe

New member
באמת יש אנשים כאלו?!

ומעניין איך זה עובד - משרד הפנים,
כלומר במקרי קיצון כמו "טמבל" וכאלו, במקרים כאלו, בטח אפשר לאתר פרמטרים אוביקטיביים,
נוספים שמעידים שאנשים כאלו הם פסיכים ולא ראויים להיות הורים.
אבל מה קורה במקרים יותר... גבוליים... מנסה לחשוב על דוגמה...
לא'דע, אם מאיזו סיבה כזו או אחרת, השם לא נראה לפקיד, מאיזו אי הבנה נגיד על רקע תרבותי...
מה שכן עולה לי לראש, זה שינויי השמות שכפו על עולים בשנות ה-50 וה-60...
לגבי "קישקושים מיסטיים"...
אני גם לא מאמין בדברים מהסוג הזה, אבל לדעתי צריך לנהוג כבוד בדעות ואמונות של אנשים.
איש באמונתו יחיה.

deathcaster

New member
תגובה

בזמנו הייתה כתבה ב-YNET על כל הסיפורים ההזויים שהיו במרשם האוכלוסין במשרד הפנים, היו שם דברים הזויים לגמרי.

"אני גם לא מאמין בדברים מהסוג הזה, אבל לדעתי צריך לנהוג כבוד בדעות ואמונות של אנשים"- רק אם זה נעשה בצורה דו סטרית, רוב הדתיים לא מכבדים את חוסר האמונה שלי, גם המדינה לא מכבדת אותה בכפייתה הדתית.... אין סיבה שאגלה יחס אחר כלפיהם
Quid pro quo

למעלה