שאלה של בור ועם הארץ

שאלה של בור ועם הארץ

מה המעמד החוקי של זכויות האדם נכון להיום בארץ? לא המצב המוסרי, לא המצב הרצוי או הראוי, אלא המצב הנכחי? מישהו יכול להפנות למראי מקום ברשת, או להביא פסיקות עקרוניות בעניין?
 
תשובה

מעמדן החוקי נחות מאוד. ישנם 2 חוקי יסוד שאמורים להגן על חלק מזכויות האדם. חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק. אך החוקים הללו גרועים. ראשית, הם לא חלים על חקיקה שהיתה קיימת בזמן שהם יצאו לאור. חוקים שפוגעים בזכויות האדם כמו דיני המשפחה לא נפגעו ורוב הציבור גם לא רוצה שייפגעו. שנית, רשימת הזכויות היא חלקית. זכויות חשובות כמו חופש הביטוי הזכות לשיויון והזכות למשפט הוגן לא מופיעות בהם.
 

orlyt

New member
בנוסף

מדינת ישראל חתמה ואישררה אמנות של האו"ם שנוגעות לזכויות אדם לפי הפירוט הבא (נכון לספט' 2002) בינואר 79' אישררה את האמנה לביטול כל צורות האפליה על בסיס גזעי באוקטובר 91' אישררה את האמנות הנוגעות ל: 1.זכויות כלכליות חברתיות ותרבותיות. 2.אמנה לזכויות אזרחיות ופוליטיות. 3.אמנה לביטול כל צורות האפליה נגד נשים. 4.אמנה נגד עינויים, התאכזרות, וכל התייחסות או ענישה משפילה ובלתי אנושית. 5. אמנה לזכויות הילד בנובמבר 2001 חתמה (וטרם אשררה) ישראל על פרוטוקל האמנה (האופציונלית) הנוגעת לזכויות הילד והאוסרת על סחר בילדים, זנות של ילדים ופורנוגרפיה של ילדים. אני חוששת שהמעמד החוקי של האשרורים והחתימות הוא מאוד נזיל ולא ניתנת תשומת הלב המספקת על מנת לדאוג שאכן לא יפגעו זכויות האדם עליהן חתמה המדינה באמנות הללו.
 
חוק יסוד: חופש העיסוק כן חל

על חקיקה מוקדמת. החוק הכיל הוראות שעה שהיו אמורות לאפשר לכנסת להתאים אליו את החקיקה הקיימת (מה שכמובן לא נעשה). הוראות שעה אלו, אחרי שהוארכו מספר םעמים, פגו באפריל 2002. כך שכרגע ניתן לתקוף חוקים ותיקים הפוגעים בחופש העיסוק ולדרוש מבג"ץ לבטל אותם. יש מקום להתקוממת שדווקא הזכות לחופש עיסוק, שאינה מהזכויות המרכזיות זוכה להגנה הרחבה ביותר. כידוע, זכויות חשובות כגון השכות לשוויון נפקדו מחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו (למרות שנכללו בהצעת החוק) עקב התנגדות הדתיים. בג"ץ ניסה במספר הזדמנויות לקרוא מתוך הנוסח הקיים של כבוד האדם גם את הזכות לשוויון, אבל זה כמובן לא מספיק.
 
למעלה