שאלה של הדיוט

droriko

New member
שאלה של הדיוט

קראתי בעיתונים הררי מידע על הבוזון איקס , לא הבנתי שום דבר(משום מה העיתונאי היה בטוח שפלוטונים ופרוטונים הם מושגים יומיומיים אצלנו) אז אני רוצה לשאול "דוגרי" , איזה תועלת יכולה לצמוח ממציאת החלקיק הזה? זה מוכיח סופית שהעולם נולד במפץ הגדול? זה יעזור לפתח תרופות למחלות חשוכות מרפא? והאם(ואל תצחקו בבקשה) אפשר לתכנן עם זה מכונת זמן?(כמו ששמעתי מכמה)

תשובה של הדיוט למחצה

אף אחד לא יודע אם תצא תועלת מהחלקיק, ואם כן, אז איזו.
מה שהגילוי אומר, הוא שהידע שלנו על המציאות - על היקום כולו - הוא קצת יותר שלם. היתה קיימת תיאוריה של איך בנוי הכל, והתיאוריה ניבאה את קיומם של המוני חלקיקים. רובם נמצאו, אבל בוזון היגס, עד להכרזה האחרונה, לא נמצא.
"כולם" קיוו שימצא - אבל אם היינו משתכנעים שהוא לא קיים, היה צורך לשנות את תפיסת המציאות הפיסיקלית במימדים תת-אטומיים.

כמה הערות לגבי גילויים מדעיים (יתכן ומדובר באגדות אורבניות, אך גם אם כן הן משעשעות):
- קבוצת החוקרים שגילתה את קיומו של האלקטרון הרימה כוסית בברכה: "הבא נחגוג את גילויו של חלקיק שיהיה חסר כל חשיבות"
- שר האוצר הבריטי, וויליאם גלאדסטון, שאל את פרדיי ב-1870 (אאל"ט) מה הערך המעשי של החשמל. פרדיי ענה: "יום אחד, אדוני, תוכל להטיל על זה מס".

droriko

New member
איזה באסה....

ואני כבר ראיתי איך אני חוזר לוודסטוק......

uzi2

Active member
החיבור ביניהם עלול להטעות

שכן החשמל התגלה הרבה לפני שהאלקטרון התגלה. אבל בגדול, כן. אי אפשר לדעת מה יצא מההבנה הזאת. אבל היינו קרובים למצב שבו כל האפשרויות נפסלו, למזלנו, אחת האחרונות שלא נפסלו התגלתה ברמת וודאות די גבוהה כאפשרות הנכונה.
אם כל תחומי המסה היו נפסלים, הרי שהיינו צריכים לסרבל הרבה יותר את המודל הסטנדרטי.

אבל כדי שבאמת תהיה תרומה משמעותית להבנה, חשוב לקבל עוד הרבה נתונים. המסה המדוייקת של ההיגס ותכונות נוספות, דרושות לחישובים, ולבניית מודל שיסביר את המסות של החלקיקים. ואת התהליך המדוייק שבו הם נוצרו במהלך המפץ הגדול, מתוך סימטריית על.

squalus

New member
אתה נשמע כמו אמא שלי

כשהיא שואלת אותי על זה שאני חוקר זואולוגיה של חסרי חוליות ימיים - בשביל מה זה טוב? אפשר לרפא עם זה סרטן?
לפעמים חוקרים משהו רק בשביל הידע, בשביל להבין איך העולם סביבנו עובד. ידע זה גם תועלת.

deathcaster

New member
ולפעמים, כדאי להקשיב לאמא

droriko

New member
לא כתבתי את זה בעוקצנות

פשוט יש הרבה עניין עולמי סביב החלקיק הזה, בחיים לא נתקלתי במחקר שעושה כל כך הרבה עניין, אפילו לא קרוב, אז רציתי לדעת על מה כל המהומה. גם שמעתי בטלויזיה מאחד המדענים שעובדים שם שזה קשור איכשהוא לגילו של היקום אז רציתי לשאול על זה.

amird123

New member
הבלאגן התקשורתי

הבלאגן התקשורתי בא בגלל שבשביל להשלים ולאמת את תאוריית ה"מודל הסטנדרטי", שהיא תאורייה גדולה ובעלת משמעות רבה, היו חייבים למצוא את בוזון היגס, ורק עכשיו אחרי 40 שנה של חיפושים גילו אותו.
אתה יכול להקביל את חשיבות גילוי הבוזון לגילוי האלקטרון.
בכל מקרה, רק אלוהים יודע איזו תועלת גילוי החלקיק תביא לנו. אבל סרן כבר תרמה לא מעט לאנושות בכך שהביאה לנו את האינטרנט :)

squalus

New member
זה בסדר, גם אני לא

יש הרבה תחומי מחקר שיש להם מטרה פונקציונלית מוגדרת מראש - גילוי תרופה מסויימת וכו'
אבל הרבה מאוד מהמחקר שמתבצע הוא למטרת הגדלת הידע האנושי, הבנת העולם סביבנו. אולי כתוצאה מכך יכולים להתפתח ישומים פרקטיים בעתיד, אבל הם לא חלק מהמטרה שהוגדרה מראש במחקר.

hoshe

New member
זה מדע בסיסי. סביר שיהיו לזה שימושים

מדובר בגילוי בפועל של חלקיק שמאשש תיאוריה מסוימת, הנקראת "המודל הסטנדרטי".

בפיזיקת חלקיקים המרחק בין אישור תיאוריה לבין מציאת יישומים שאפשר לקנות אותם בחנות הוא די גדול.
קשה מאוד לנבא מה יהיה היישום של תיאוריית "המודל הסטנדרטי".
אבל אם לשפוט עפ"י ההיסטוריה של מדע זה - סביר שיהיו אילושהם יישומים.

כדי לקבל פרספקטיבה -"תורת הקוואנטים" פותחה בערך בין 1899 ל-1925. היישומים שלה הם בין היתר:
הטרנזיסטור - 1954 - תכל'ס: איפשר את המזעור של מכשירים אלקטרוניים כגון מחשב ורדיו.
לייזר - 1947 - תכל'ס: שימושים כירורגיים כגון הסרת משקפיים, ברקוד, מדפסות, DVD, מדי מרחק, כוונות נשק, הולוגרמות, ספקטרוסקופים ומה לא?
שעונים אטומיים - 1949- תכל'ס: משמש במדידות מדעיות כגון במאיץ חלקיקים, ובחישוב מסלולי חלליות למשל. קביעת הזמן הרישמי.
מיחשוב קוואנטי - 2025~?? - תכל'ס: מחשב-על על הסמארטפון שלך, הצפנה בלתי-ניתנת-לפיצוח.
וייתכנו בעתיד הרחוק עוד שימושים יותר אקזוטיים כגון טלפורטציה ותקשורת-מיידית (שימושי כשהמתקשרים נמצאים במרחק אדיר, כמו בין-כוכבים).

ב ן ח ו ר י ן

Member
מנהל
אישוש של תיאוריה

מעיין ציון דרך במדע הפיזיקה.
מאידך אי אפשר לדעת האם בעתיד התיאוריה תמשיך להחזיק מעמד
ואולי תבוא תיאוריה שתחליף אותה.
לכל תיאוריה יכולים להיות יישומים וחלק מהקושי הוא אכן למצוא כאלו לחלק מהתיאוריה- אני, בכל מקרה,
לא מסכים שיש לחקור רק תחומים שיאפשרו יישומים ממש, כיוון שאתה לא יכול לדעת מה בסופו של דבר
יאפשר את גרעין הרעיון של פיתוח יישום.

droriko

New member
לא אמרתי שצריך לחקור רק בשביל יישום מסויים

סתם תהיתי על מה כל הרעש , אבל אפשר להגיד שקיבלתי כאן תשובה

squalus

New member
A Higgs boson walks into a church

The priest says: we don't allow Higgs bosons in here.
The Higgs boson says: but without me, how can you have mass?

למעלה