שאלה של מתחילים

GALGRIN

New member
שאלה של מתחילים

האם יש לתעודות שמונפקות ונסחרות בישראל ( קסם , מסט , אינדקס וכו' ) תאריך פקיעה ? ז"א יום מסויים שבו מחזירים ( אני מקווה... ) את השווי האחרון למשקיעים או שתמיד התעודות ישארו וייסחרו בשוק? לאחרונה רכשתי 6 תעודות של קסם ושל אחרים . אני די התלהבתי מהמוצרים של קסם אבל די חושש לשים את כל הביצים בסל אחד ( אפרופו תעודות סל... ) . אין חשש שיום אחד קסם יעשו קסם ויברחו עם ה"ביצים" שלי ? מה הבטחונות שלי מלבד הקדוש ברוך הוא ?

אסף 555

New member
תשובה

לכל תעודת סל בארץ יש תאריך פקיעה ידוע מראש. בדרך כלל תאריך הפקיעה מאוד רחוק, לפעמים אפילו 20-30 שנה... ובחלק מהתעודות הוא קרוב יותר. ניתן תמיד למצוא את תאריך הפקיעה המדויק בתשקיף של התעודה שמופיע באתרים של המנפיקים, ולפעמים אף בעלון המוצר. אם אינך מוצא אותו ציין כאן במפורש את שם התעודה ונעזור לך למצוא אותו. בלי קשר, למנפיק יש את הזכות לבצע "פקיעה כפויה" במספר תרחישים די נדירים שמצויינים בתשקיף, כמו חדלות פירעון, בעיות ביקושים ועוד. כמו כן בתעודות ממונפות עם עוגן יש שער פקיעה ידוע מראש שבו התעודה פוקעת ללא קשר לתאריך הפקיעה שנרשם מראש. לגבי שאלתך על סיכונים- בכל קניה של תעודת סל יש סיכון מנפיק, כלומר שאם המנפיק קורס ונעלם או מגיע לחדלות פירעון- אתה לא תראה את כספך. למרות שמדובר בדרך כלל בגופים גדולים ויציבים- הסיכון הזה קיים. בשנה האחרונה מאז פרוץ המשבר הכלכלי הסיכון הזה קצת קטן, כי כל החברות המנפיקות מחוייבות בנהלים מחמירים יותר שלא היו קיימים בעבר, כמו למשל חובת דיווח יומי על סך ההתחייבויות בכל תעודה מול הנכסים, 3 כריות ביטחון, פיקוח הדוק יותר של גוף נאמן חיצוני ועוד כמה חובות שמבטיחות שהגוף המנפיק מנוהל נכון ושיש לו רזרבות למקרה צרה. אבל למרות כל אלה, סיכון של קריסה או חדלות פירעון קיים תמיד ברקע.

למעלה