שאלה של מתחילים

thesleeper

New member
שאלה של מתחילים

מה הוא ההבדל בין למשל סולם G מזו'ר לסולם E מינור טבעי? הרי הם כוללים את אותם תווים בדיוק.
 

Mr Peiser

New member
ההבדל הוא היכן שמתחילים לנגן אותם..

את סולם ג'י מתחילים מסול ואת אי מינור מתחילים ממי. כמובן ההתחלתה מהמקומות השונים יוצרת את ההבדל בצליל של הסולם ובאופי שלו... וגורמת לכך שהדרגות הבאות בו ישמעו שונות. כמו למשל באי מינור הדרגה החמישית היא סי ובג'י מג'ור הדרגה החמישית היא רה.
 

thesleeper

New member
נכון אבל...

נכון שתו השורש שממנו מתחילים את הסולם הוא שונה. אבל אם אני רואה סולו של מישהו שרץ לו ככה בכיף על כל הפרט הבורד, ואין לי גישה לחלקים אחרים בשיר, איך אני יכול להבדיל אם זה E מינור או G?
 

Bandersnatch

New member
נסה לפי כמה דברים..

קודם כל לפי האופי, אם זה משהו עצוב/מלנכוני או בסגנונות האלו סביר להניח שזה מינורי. דבר שני, לפי האקרודים שיש בסולו, קודם תוציא אותם. יכול להיות שתגלה בכלל שהשיר ובסולם אחר, מאחר ובסולו לא חייבים להיות בסולם של השיר. יש לכל אקורד סולם שמתאים לו בצורה הטובה ביותר. אתה יכול לקרוא על זה באתר שצרפתי על אילטורים לג'אז וכו'. בגדול, אם זה אילתור, אני חושב שכדאי לך לאלתר לפי מה שנשמע לך, ולאו דווקא להישאר כל הזמן על אותו סולם.
 

דוייק

New member
גם אם זה אילתור...

לרוב! ואני מדגיש: לרוב! הכיווניות בסולם היא לשורש הסולם. וכמעט כל מנגינה, ולרוב גם האילתורים ישאפו להגיע לטוניקה, או הדרגה הראשונה בסולם שהיא השורש. אני בד"כ מבדיל בין מינורי למז'ורי בדרך הבאה: (בהנחה שיש תוים מול העיניים) אם למשל אין סימני התק ליד המפתח ואני מתלבט בין לה מינור לדו מז'ור, קודם כל אני יסתכל על התו האחרון ביצירה, או עד איזשהי נקודה שבה יש שינוי סולם, ואני יסתכל על התו סול, שהוא הדרגה השביעית בלה מינור. אם יהיה דיאז ליד הסול, זה אומר שזה סולם מינורי, כי בסולם מינורי טבעי אין הובלה, כלומר טון מוביל אל השורש וצריך ליצור אותה, כלומר להגביה את הדרגה השביעית בחצי טון.
 
למעלה