שאלה שנשאלה בכיתה ט'-

sshoshan

New member
שאלה שנשאלה בכיתה ט'-

איך קורה שבירושלים ובכפר בלום יש אותה כמות משקעים?
 
שלום שושן

שתי תחנות המדידה מאוד שונות באופין ובמיקומן הגיאוגרפי וכמות המשקעים בהן מושפעות מגורמים שונים. אני מקווה שתשובה מלאה סובלת דיחוי, אשתדל לענות בהרחבה מחר.בינתיים נסי לחפש בגוגל " גורמים המשפיעים על האקלים בארץ ישראל" יש שם כמה קישורים שיכולים לעזור, כמובן גם בקישורי הפורום והחשוב ביותר, הספר " אקלים ארץ ישראל" של הפרופסור יאיר גולדרייך. ( לצערי לו זכור לי כרגע שם המוציא לאור ).
 
ניחוש קלוש ../images/Emo8.gif

העובדה שחסרה לך היא הכמות = 527 מ"מ בשנה. הבעיה היא שזו כמות קטנה יחסית לגובהה של י"ם וקטנה יחסית לצפוניותה של כפר בלום ( בשני המקרים היינו מצפים לכמויות גדולות יותר , בשני המקרים יש גורמים משפיעים שונים. מבטיחה לפרט מחר, עמכם הסליחה. ליל מנוחה.
 
המשך

אני מקווה זה יעזור - ( תשובה בסיסית ) הקדמה - בארץ ישראל מוכרות לנו שתי מגמות עיקריות של השתנות מאפייני מזג האוויר. מדרום לצפון וממערב למזרח. מדרום לצפון - ככל שמתרחקים מרצועת המדבריות העולמית ( קוי רוחב 15-30) ישנה ירידה בממוצע הטמפ,עליה בכמות המשקעים ובאחוזי הלחות. ( גורם עולמי ) ממערב למזרח - מרחק מהים - ככל שנתרחק מהחוף, כמות המשקעים פוחתת, ויש ירידה בלחות.( גורם מקומי ). כפר בלום - כפי שכתבתי כבר למעלה, היינו מצפים שבתחנה ( תחנת מדידה) זו כמות המשקעים תהייה רבה וזאת לפי מגמת ההשתנות מדרום לצפון ועליה בכצמות המשקעים, אך חשוב לשים לב כי תחנה זו ממוקמת ב - " עמקים המזרחיים" לאורך השבר הסורי אפריקאי, בעמק החולה. עובדה זו מסבירה את מיעוט המשקעים היחסי בנקודה. אזור זה נמצא " בצל גשם", הוא אמנם לא מדבר, אך ביחס לנקודות מדידה אחרות על פני אותו קו רוחב, בהחלט ניתן לראות הבדל בין תחנות הנמצאות בעמקים המזרחיים ( ממזרח לקו פרשת המים או ממערבה ) ירושלים - נמצאת בגבהים של 700 מטר (+,- ) , ידוע לנו כי ככל שעולים בגובה, יש עליה בכמות המשקעים וירידה בטמפ" הממוצעת. במקרה של י"ם נכנס גורם נוסף והוא קו פרשת המים, כלומר, מרבית שיטחה של י"ם (הנכנס לממוצע בנתון שהבאת )נמצא בצידו המזרחי של רכס הרי יהודה, כלומר, בצל הגשם,אזור בו כמות המשקעים הולכת ופוחתת ( העמקים המזרחיים ), זו בעצם הסיבה לממוצע היחסי הנמוך של תחנת ירושלים. הגורמים שהוזכרו פה בקיצור, הם הסיבה לכך שבשתי התחנות המרוחקות זו מזו ונמצאות באזורים אקלימים שונים, יש כמות משקעים דומה. אפשר לראות יפה את כל זה בעזרת המפות באטלס ישראל. מנסיוני עם שאלות בבחינת הבגרות, לא יתבקשו תלמידים להסביר מדוע יש בשתי תחנות אותה כמות משקעים אלה יתבקשו להסביר את הגורמים לנתון X, בכל תחנה. אני מקווה שעזרתי קצת, זו שאלה שהתשובה לה מבוססת על הבנה של חומר רב בנושא אקלים א"י. בהצלחה
 
תיקון טעות

כתבתי כי התחנות נמצאות באזורי אקלים שונים אך בעצם שתי התחנות נמצאות באזור אקלים ים תיכוני.
 
שלום לכם, ברשותכם כמובן,אני אשמח

אם תעלה את השאלה בפורום אקלים ואטמוספירה,יש כמה חברה מביני עניין שיוכלו לתת תשובה מלאה.
 
למעלה