שאלה ששאל אותי הצאצא - על חילופי תאים וזיקנה

חייםאבג

New member
שאלה ששאל אותי הצאצא - על חילופי תאים וזיקנה

שאל אותי הצאצא (14): אומרים שגוף האדם מתחלף כולו כל שבע שנים. אם כך, אים בגוף אין תא "זקן" אז איך יש זיקנה? תודה לעונים.

Gidi Shemer

New member
תשובה לצאצא

המיתוס של גוף האדם מתחלף כל 7 שנים אינו נכון. ישנם תאים בגוף שלנו שלא מתחלקים כלל (רוב תאי העצב שלנו למשל או רוב תאי העדשה שלנו בעין) וישנם תאים שמתחלפים כל 5-6 שעות (למשל התאים שסופגים את הנוטריינטים במעי הדק). יש לנו כך תאים צעירים מאד וגם תאים זקנים ביותר.

Gidi Shemer

New member
ועוד דבר אחד ששכתי להוסיף

רוב התאים שלנו יכולים להתחלק עד 40-50 פעמים או פחות. אחר כך הם לא מתים, אבל הם מאבדים את היכולת להתחלק. התאים היחידי בגוף שלנו שמסוגלים להתחלק ללא סוף הם ה- stem cells. התאים האלו, גם אם הם מספקים תאים חדשים לרקמות השונות כל הזמן- עדיין צוברים עוד ועוד מוטציות, כך שגם הם "מזדקנים".

deathcaster

New member
חלק מהם

המוח שלנו מתחלק לכמה קבוצות תאים, מתוכם יש גם תאי עצב, כמעט כולם (לפחות ממה שידוע לנו) אינם מתחדשים.... בעבר המחשבה הייתה שאף אחד מהם אינו מתחדש, אולם בשנים האחרונות מצאו שאוכלוסיות מסוימות מתוך תאי העצב כן מתחדשות (אבל אני לא זוכר בדיוק איזו תת-אוכלוסיה
), שאר סוגי התאים (רובם) במוח שהם מעין "תומכי לחימה" עבור תאי העצב במוח ("הלוחמים") כן מתחדשים באופן עקרוני.

ב ן ח ו ר י ן

Member
מנהל
ויש סיטואציות מסוימות שמביאות...

להיווצרות תאי עצב חדשים, לפחות נמצא אצל עכברים- שינוי של סביבות.

uzi2

Active member
מגבלת ההתחלקות עקב התקצרות הטלומרים?

Gidi Shemer

New member
בעיקר.

התופעה של הפסקת התחלקות נקראת- senescence. ישנם גם מנגננים אחרים, שמופעלים לדוגמא כנגד תאים סרטניים. עם זאת, כמו שכתבת, באופן טבעי בתאים "רגילים" (שאינם תאי גזע ) בסופו של דבר, עם התקצרות הטלומרים, התאים כבר לא יוכלו להתחלק.

revision

New member
עוד תוספת קטנה

גוף האדם מסלק תאים שהפסיקו להתחלק אבל לא מצליח לסלק את כולם. תאים האלה מטצברים בגוף וההשערה היא שהם גורמים לסימפטומים של הזקנה. לאחרונה פורסם כי סילוק תאים זקנים אצל עכברים הפחית במידה ניכרת את תהליך ההזדקנות אצלם.

peach20

New member
אם אני בת 25, יש מצב שאוכל לחיות עד 120?

זאת אומרת, אם יודעים על כל מיני מנגנונים, כמו מנגנון הטלמורז או לסלק תאים זקנים, האם אפשר כבר ליישם את זה ולאפשר לחיות עד גילאיים מאוחרים?

Gidi Shemer

New member
וגם הסבר

מצטער, רק עכשיו היה לי זמן להסביר. קודם כל, העובדה שאנחנו מבינים מנגנונים לא אומרת שאנחנו יכולים לתמרן אותם כרצוננו. מצב מחלות הסרטן היה שונה מאד אם יכולנו. שנית, גם אם יכולנו לבטא טלומרז בכל תא מגופנו לא היינו רוצים לעשות זאת, מכיוון שאז לא היינו מתים מזיקנה אולי, אבל היינו מתים מוקדם הרבה יותר מסרטן. אנחנו צריכים את מנגנון הפסקת החלוקה כי הוא אחד מהמנגנונים שמאפשר בקרה ומניעת חלוקת יתר של תאים.

zlp

New member
ההסבר הוא כנראה יותר פשוט

הסבירות הגדולה היא שהיא תמות מדלקת ריאות עמידה לאנטיביוטיקה
אף אחד לא יודע איפה אנחנו נמצאים מבחינת תור הזהב של האנטיביוטיקה. אולי גילוי מבנה הריבוזום והתפתחות החיסונים קנו לנו קצת זמן, אבל אף אחד לא באמת יודע עד כמה קרוב סוף העידן הנוכחי.

zlp

New member
דברי הבל.

הייתי גם מסביר לך בדיוק למה אבל אני יודע שתתני את אותם קישורים לעוסים למאמר על HiB וממילא לא תלמדי שום דבר חדש.

פולספגן

New member
שכמובן לא הבנת אותו, אם בכלל הצלחת לקרוא אותו

הזבוב חושב שהוא יכול ללמד ...

revision

New member
יתכן. אין שום דרך לנבא מה תהיה

תוחלת החיים בעתיד כל כך רחוק. כל המנגנונים להארכת תוחלת החיים ועצירת הזדקנות נוסו עד כה על עכברים מהונדסים גנטית לצוך העניין, אפילו לא עכברים רגילים. הדרך לנסות אותם על בני אדם עוד ארוכה מאוד.

ב ן ח ו ר י ן

Member
מנהל
אהבתי את העצות של ה"טרנסהומניזם"

הכיצד אני יכול להפוך לפוסט-אנושי? בהחלט רעיון מעניין.

למעלה