שאלה

tribe spirit

New member
שאלה../images/Emo118.gif../images/Emo65.gif

המפצ שנים לא היתי פה... אני וחברה שלי ראינו שלט ועלתה בנו תהיה:מה הצורה הנכונה צבע,צבאי או צבעי?

rhbe

New member
הצורה הנכונה: צבע

מי שמקצועו לצבוע נקרא צַבָּע - על משקל נַגָּר, סַפָּר, סַיָּד, וכו'. בניגוד לבעלי מקצוע אחרים ששמם מסתיים ב-אי (בנאי, שמאי, חקלאי), ששם הסיומת -אי היא תוספת, במילה צבע העי"ן היא שורשית. דרך אגב - בַּנַּאי, חַקְלַאי וכו' - לא שומעים בהם את האל"ף.

or99

New member
ידוע לך מה הכלל פה?

כי ב-"יד הלשון" המחבר מצדד דווקא בסיומת אִי (לא בשמות שהם במשקל קַטָּל כמו בנאי, שמאי, זכאי, אלא בשמות שמורכבים מש"ע + מוספית כמו חקלאי, טכנאי, בנקאי). לדבריו כמו שבארמית הסיומת היא אָה וברבים אֵי כמו: בבלאָה, בבלאֵי, כך בעברית הא' צריכה להיות עיצורית. בהחלטות האקדמיה שבאתר לא מופיע כלום. במאגר המונחים רוב השמות הם באמת בא' נחה אבל המילה בַּנְקָאִי מופיעה דווקא בחיריק.

rhbe

New member
עד כמה שאני יודע

זה נושא שהיה בדיון עוד בועד הלשון, וההחלטה היתה שהאל"ף היא נחה. באותו האופן גם עִתּוֹנַאי, חַשְׁמַלַאי ועוד. האל"ף אמורה להיות עיצורית רק בהטיה או בנקבה/רבים: - הבמאי שלי - בַּמָּאִי - הבמאי שלה - בַּמָּאָהּ - בנקבה - בַּמָּאִית - ברבים - בַּמָּאִים לגבי בנקאי - או שזו טעות או שהיתה החלטה של האקדמיה שאינני יודע עליה.

למעלה