שאלה.

שאלה.

בהקדמה לספרו "ענף הזהב" כותב פרייזר שלדעתו הדבר העיקרי שיכול להסביר את היווצרות הדתות הפרימיטיביות הוא הפחד מפני בני האדם המתים (fear of the human dead). למרבה הצער, הוא לא מפרט לגבי זה בכלל. זה נשמע כמו כיוון מעניין לקריאה. מישהו יודע קצת על הנושא?

Y. Welis

New member
נשמע כמו 'פחד מפני מצב המוות'

מפני מה שקורה למי שמת.

ישנן דומגאות לא מעטות

ולא רק בתרבויות קמאיות של פולחן מתים כזה או אחר.בחקר התפתחות הדת, ההוכחות הארכיאולוגיות הראשונות ביותר שניתן למצוא קשורות בקבורה (ייתכן ובגלל שזה הדבר היחיד שנשמר במשך תקופה כזו ארוכה), כך שעשוי להווצר רושם שרוב הפולחן הקדמון היה סביב המוות והמתים (זו כמובן, הנחה).

Y. Welis

New member
אפילו אצל הניאדרתאלים מצאו סימנים לקבורה

עם חפצים. השאלה אם זה קשור לפחד מהעל-טבעי - רוחות ושדים ושאר יצורים על טבעיים, שלאו דווקא קשורים למתים - או למתים ספציפיים. כי טקסים כמו זימון המתים, או התייעצות בהם, או הידיעה שהם נוכחים ובלתי נראים (ומסייעים או מזיקים), לא היו קשורים בהכרח לפחד. אני מניח שצריך לחפש ספרים בתחום האנתרופולוגיה.

Lakedaimon

New member
האמת, שלא ממש...

ופה אני חייב להתערב. עשיתי עבודה לא קטנה על עדות זו, ממערת שאנידר בעירק. החוקר של המערה לא הצליח להוכיח את התיאוריה שלו לגבי "קבורת הפרחים" במערה. זה לא אומר אגב שלא היה פולחן אצל הניאנדרטלים, זה אומר שאין הוכחות לזה...

Y. Welis

New member
נדמה לי שנמצאו חפצים בקבורות שלהם באירופה

שם הם התקיימו במספרים גדולים - כנראה הקבוצה האחרונה שלהם.

Lakedaimon

New member
אתה מדבר על פורטוגל...

אם אני לא טועה, גם שם לא הוכח שהחפצים שייכים קונטקסטואלית לקבורה. צריך גם להבין שכשמדברים על "הדור האחרון" של הניאנדרטלים, הממצאים השלדיים שלהם מאוד דומים להומו ספיאנס, גם אם לא ל AMH (anatomicly modern human).

למעלה