שאלה

angela8

New member
שאלה

בעקבות תוכנית בנשיונל ג'אוגרפיק על מוצא האדם, אמרו שם שהיה מין שנקרא "גולית". מין של אדם שמצאו מאובנים שלו, שהיה כנראה מאוד גדול (כ-2 מטרים). תקופתו בערך בתקופת הארקטוס. דבר נוסף מין שכנראה היה ננסי ונקרא הוביט. נמצא באי פלורס. (שבו אגב כל בעלי החיים "התכווצו") אולי היו על זה שרשורים.. שאני לא זוכרת, בכל אופן האם אלה ספקולציות מדעיות רציניות? השערה נוספת אגב שהועלתה שם היא, שבעקבות שימוש באש, ואכילת בשר מבושל חלו שינויים מהותיים במוחו ובגודל גופו של הארקטוס, השאלה שלי היא, לגבי שינויים. עד עכשיו הבנתי ששינויים מתרחשים גנטית. אבל האם יש שינויים מהותיים שיכולים להתרחש בעקבות שינויי תזונה (כמו בדוגמא שהבאתי) או שינויים שמתחילים בכלל בהשפעות סביבתיות?

בעבר התקיימו כמה מינים של קדם-אדם

בו זמנית. בהם ענף של הומינידים 'גסים' יותר מאיתנו שאולי אליהם כיוונה התוכנית, אם כי לא נתקלתי בכינוי 'גולית' בהקשר הזה. דבר אחר הוא ההומיניד הקטן שכינויו 'הוביט' אבל יש לו גם שם מדעי רציני. שני ההומינידים הקדומים האלו אינם ספקולציות, אלא התקיימו לפי העדויות הפרהיסטוריות. מידע נוסף התפרסם בסדרת הרצאות של יואל רק : http://www.hofesh.org.il/articles/science/branches.html לנושא השני, לא צריך להבין את 'נשיונל גאוגרפיק' כלשונם. תארי לעצמך השתלשלות ענייני כזו: השימוש באש והאפשרות לאכול בשר מבושל הפכו את הלסתות החזקות והגדולות שהיו יתרון משמעותי למי שאוכל בשר נא לפחות חשובות. הומינידים שבישלו את מזונם יכלו להסתדר היטב עם לסתות קטנות יותר, שיניים קטנות יותר ושרירים פחות מאסיביים - וכתוצאה מכך עם יותר מקום למוח. השימוש באש משנה את התנאים ממציאות שבה יש יתרון לבעלי הלסתות החזקות, למציאות שבה למי שמשתמש במוח שלו היטב יש יתרון. לא מדובר בשינוי שנגרם מאכילת בשר מבושל, אלא שבישול הבשר שינה את התכונות שמעניקות יתרון שרידתי.

amni

New member
האש משפרת בעיקר את איכות המזון הצמחי

אין בעיה לעכל מזון מן החי לא מבושל . מאידך בישול או צליה יכולים לצמצם הידבקות מחידקים וווירוסים (נניח, סלמונלה ממאכל דגים). לגבי ארקטוס ענק , לא בטוח שהיה כזה (היו קצת יותר גדולים מאיתנו, 2 מטר אפשרי כי זה רק אחוזים בודדים מהגודל של האדם המודרני הממוצע).

השיפור אינו רק בעיכול, אלא בלעיסה.

לעיסת בשר לא מבושל דורשת הרבה יותר זמן וכוח מלעיסת בשר מבושל. לא בכדי להומו ספיאנס מערכות שיניים, לסתות ושרירים קטנות משל כל קרוביו.

מי זה באמת גוליית?

האם אכן התקיימו הומינידים בגובה שני מטר? אף פעם לא שמעתי על זה (כלומר, חוץ משאקיל אוניל. אני מתכוון לממוצע אוכלוסיה).

amni

New member
גוליית בא ממשפחת ענקים שניקראה "רפאים"

או משהו כזה. זו פרשנות של התנ"ך שבו מוזכר מישהו שהיה כנראה אח של גוליית, משהו שמוזכר בסוף ספר שמואל אם אני זוכר טוב.

angela8

New member
לפי התוכנית הוא התחיל

באפריקה, הייתה לו בעיה להתקרר כי שטח העור שלו היה קטן מידי יחסית לגודלו. אם הבנתי נכון הוא החל לנדוד לכיוון אירופה.

נראה לי שהם התכוונו לארקטוס

שאכן היו גבוהים יחסית להומינידים קודמים, אם כי ההערכות שזכורות לי זה רק 180 ס"מ (שגם זה מאוד גבוה כממוצע אוכלוסיה, בעיקר לבני אדם בלי רפואה וטכנולוגיה מודרנים). הארקטוסים גם היו בעלי מבנה גוף קל וצנום, אשר לדעת חוקרים מסויימים דווקא היה אדפטציה להתקררות מהירה. לקרוא לארקטוס גוליית נראה לי הגזמה קלה, אבל אולי המשורר הרגיש שהוא צריך לאזן את ההוביטים?

angela8

New member
לא לפי התוכנית שראיתי.

הם כנראה חיו באותה תקופה. (לפי התוכנית)

blueshark09

New member
יעזור לך

אדם H.Sapiens (מסומן sap) הוביט הוא לא אחר מאשר H.Floresensis (מסומן flor) גולית מכונה H.Heidelbergensis (מסומן heid) - חושדים כי הוא התגלגל לימים להיות ספיאנס ארכאי שורש העץ הוא האב הקדמון המשותף (כנראה) לנו ולאבות השימפנזה - Sehelanthropus (מסומן seh)

למעלה