שאלה

  • פותח הנושא LsMs
  • פורסם בתאריך

LsMs

New member
שאלה

האם רופא משפחה רשאי לרשום ציפרלקס?

לקחתי רסיטל 60 מ"ג הפסקתי בבת אחת ...חודש וחצי אחרי אני מגלה שאני יותר מדי מתפרצת על אנשים שקרובים לי ופוגעת בהם ופוגעת בי אני חושבת שאולי כדאי שאני אחזור לקחת תרופות דכאון אבל אני רוצה ציפרלקס...

האם אני רשאית לגשת לרופא משפחה ולהגיד לו תרשום לי 10 מ"ג?
 
כן, וחבל מאד

אני לא יודעת למה משרד הבריאות מאפשר לרופאי משפחה, שלא מבינים מימינם ומשמאלם בנושא הזה, לרשום תרופות נוגדות דיכאון.

מילא אחרי שיש הוראה מהפסיכיאטרית אבל סתם כך בלי אבחון פסיכיאטרי זה נראה כל כך לא רציני ואפילו מסוכן.

ממליצה לחזור לפסיכיאטר למרות הקושי שכרוך בזה.
 

מיצי2013

New member
לא מסכימה...

אני חושבת שרופא משפחה, עם ידע מקצועי מספיק (אמנם לא עמוק כמו של פסיכיאטר, אבל רוחבי) יכול להפעיל שיקול דעת ולרשום תרופות מסוימות במקרים בהם יש צורך.
אני יודעת שלי אישית היה הרבה יותר טוב להגיע לרופאת משפחה שמכירה אותי ויכולה להפיק אפילו תמונה רחבה יותר על המצב, מאשר לפסיכיאטר שהיה רואה אותי 15 דקות ועל סמך זה קובע לי טיפול.
מסכימה שבמקרים קשים בהם נדרשת אבחנה פסיכיאטרית מדויקת (ולצערנו לא תמיד קל לאבחן) אין מקום לרופא משפחה. לפעמים גם צריך מישהו שמבין לעומק במינונים. ושוב, מאמינה שרופאי משפחה שיראו מקרה כזה לפניהם שבו הם לא יכולים לטפל, יפנו לפסיכיאטר.
 
מיצ, הבעיה היא

שיש הרבה רופאי משפחה שהיד שלהם קלה מאוד על המרשם.

אני, אישית, חושבת שכדאי תמיד לגשת גם לפסיכיאטר, לפני או אחרי הביקור אצל הרופא משפחה.
 
מעניין מה שאת אומרת

אצלי רופאת המשפחה מכירה את מצבי הרפואי טוב מאד אבל לא את מצבי הנפשי ולכן למרות שאני מאד מעריכה את דעתה ואת היכולות הבאמת מעולים שלה לא חשבתי אף פעם שהיא תבוא במקום הפסיכיאטרית.

נכון שכשיש תרופה שכבר מוכרת אני מבקשת אותה ממנה אבל עם החלטות על תרופות פסיכיאטריות חדשות לא חשבתי לעשות את זה.
 

KFIRB

New member
יש כאן בעיה לא פשוטה

פסיכיאטר הוא רופא המומחה למחלות מוח.

בארגז הכלים של הפסיכיאטר יש כלים נוספים לתרופות, כגון המלצה על סוג פסיכותרפיה מתאימה, המלצות להתייעצות סוציאלית או משפחתית והתערבויות ביולוגיות נוספות.

רופא המשפחה מקבל לרוב את המטופל כ5-7 דקות לביקור, שבו הרופא נדרש לכמה פעולות קוגניטיביות מורכבות, הראשונה להתנתק מהמטופל הקודם וזה לעתים קושי גדול כי הרופא אם היה מטופל מורכב , עדיין עסוק בהקלדה של הביקור, כך שקוגניטיבית הוא עדיין עם המטופל הקודם, לאחר ההקלדה ייקח זמן עד שיתנתק גם רגשית.

בזמן הזה הרופא ישאל שאלות מאוד לקוניות וייתן את התרופה שיש לו בזיכרון (לרוב ציפרלקס), הבעיה מתחילה כשדברים מסתבכים. בזמן האחרון רופאי משפחה התחילו לטפל בדיכאון, חרדה, פרקניסון אלצהיימר הפרעות קשב וריכוז ואפילו הפרעות אכילה!!!

הבעיה שהעלית הינה חברתית ולא קשורה להיות רופא המשפחה מקצועי, לכולנו נוח יותר ללכת לרופא שאינו מתייג או מתוייג, אני אישית הייתי שמח שרופא המשפחה יטפל גם בטחורים, אבל מה לעשות שלשם כך עליי להגיע לפרוקטולוג, הייתי מעדיף שרופאת המשפחה שלי תסייע לי אם חלילה תהיה לי בעיה בהשתנה, אבל מה לעשות שחוץ מבדיקת מעבדה היא תשלח אותי לאורולוג. וכך הלאה, יש תחומי רפואה "רגישים" פסיכיאטריה הכי מושמצת ולדעתי לא בצדק.

נכון יותר קל ללכת לראומטולוג ולהשוויץ לכולם , הייתי אצל הראומוטולוג והוא אבחן אותי בעייפות כרונית או פיברומיאליגיה , אופס!!! הטיפול הוא זהה לטיפול שהפסיכיאטר היה רושם להפרעות סומטיזציה.

אתן לך דוגמא מרופאת המשפחה שלי, היא לא מוכנה לתת תרופות נוגדות דיכאון וחרדה ללא הערכה של פסיכיאטר והאמת היא צודקת, היא מומחית ברפואת משפחה, אבל אינה יודעת לעומק או שאולי בהתמחותה לא לקחה אלקטיב בפסיכיאטריה. למשל בביקור האחרון שלי אצלה להוציא תרופה חדשה שנרשמה לי, לפניי היה מטופל מורכב שהגיע עם אשתו, עם המון מסמכים וכנראה שהם בתהליך רפואי כלשהו שדיכאון וחרדה מתגמדים לידם, היה מצופה ממנה במצב אופטימלי לתשאל אותי על הביקור אצל הרופא, לעדכן בתיק את הבדיקות שנעשו ברוטינה , במיוחד שבסוף אמרתי לה שהסימפטום המרכזי הוא העייפות...

כמי שנמצא בקהלים עם פסיכיאטרים, אני שומע רבות את המשפט שרופאי המשפחה החלו להיות פסיכיאטרים שלא תמיד עושים את העבודה ביעילות- למשל אם רופא המשפחה היה עושה את עבודתו באופן יעיל כמו שהוא מטפל ביתר לחץ דם לדוגמא, הרי שמספר ההתייעצויות לאחר הסתבכויות והתברברויות תרופתיות היה נחסך- במיוחד המצב חמור בפסיכוגריאטריה וגם בדיכאון וחרדה, אנשים מגיעים למינונים מאוד מוגזמים בבנזואידיפינים , תרופת הציפרלקס שפסיכיאטר טוב יודע שהיא מתאימה להרבה אך להרבה אחרים היא לא מומלצת. כנ"ל הויאפקס=אפקסור =ונלה - אלו תרופות נפוצות ברפואה הראשונית ולדעתי זה נוהג פסול- אחת הסיבות היא שהאדם נמנע מבירור אמיתי של הסיבות לדיכאון/חרדה ונמנע ממנו טיפול פסיכותרפיה מתאים.
 

מיצי2013

New member
לא מתווכחת

בסך הכל אמרתי שרופא משפחה יכול לעזור למקרים הקלים, וצריכה להיות לו מספיק מקצועיות ומספיק יושרה כדי לשלוח את המקרים היותר מורכבים לפסיכיאטר. כמו שאם אני מתחילה להתאמן בג'ודו אני לא צריכה שהמאמן הראשון שלי יהיה אלוף עולם.
יש אנשים שבגלל התיוג או חסמים אחרים לא יכולים לעשות את המהלך של לפנות לפסיכיאטר, אז טוב שהם יכולים לקבל איזשהו מענה אצל רופא משפחה.
בסופו של דבר כל אחד צריך להיות הרופא של עצמו, וכמו שאני לא לוקחת כל מילה של כל רופא כתורה מסיני אלא בודקת האם זה מתאים לי, גם כשאני אגיע לרופא משפחה אני אעשה אותו דבר. היום כמויות המידע כ"כ גדולות שאנשים כבר יכולים לאבחן את עצמם, יש אבחון יתר בכל תחום וזה תכתיב של המציאות שיהיה יותר מענה.
חוצמיזה, כל מה שתיארת לגבי הקושי הקוגניטיבי של רופא המשפחה קיים בדיוק אותו דבר (אם לא יותר גרוע) אצל פסיכיאטר, שרואה אותך ל-10 דקות ועסוק בלהקליד חצי מהזמן הזה (ועדיין לא פגשתי רופא שמשתמש ביותר מאצבע אחת בשביל להקליד).
בקיצור אין לנו ויכוח, לא הייתי מחליפה את הראומטולוגית שלי (שאני ממש לא הולכת ומשוויצה לכולם שאני רואה אותה לצערי 3 פעמים בשנה) ברופא שלא מבין בראומטולוגיה, אבל בניגוד לדברים האלה תחום הנפש הוא לא תחום מדיד (הידעת שאי אפשר למדוד כמות סרוטונין במוח?), אנשים נעים על סקאלות שקיימות אצל כל בני האדם. לא הייתי נותנת לרופא משפחה לטפל בסכיזופרניה וחזור פה לשורה הראשונה שכתבתי....
 

KFIRB

New member
גם

פיברומיאליגיה לא ניתן לזהות בבדיקות מעבדה.
עייפות כרונית לא ניתן לזהות בבדיקת מעבדה

ןהבדיחה הכי מצחיקה שהטיפול הוא בכלים שיש לפסיכיאטר....
 

KFIRB

New member
לגבי הקושי אצל רופא מומחה המצב שונה

רופא מומחה הוא מומחה רק למחלות בתחומו, פסיכיאטר לא תמיד צריך להתעסק במחלת הסרטן של החולה הקודם, בלחצים בחזה של החולה שלפניו ואז מגיע הדיכאוני....

אצל הרופא המומחה יש שיחות בין 15-20 דקות ולעתים יותר לפי הצורך , שבמהלך השיחה יש הקלדה של הנותנים למחשב, שיחה, אמנזה בדיקה וטיפול.

אני לא מסכים להגדרתך לאלוף הארץ.. כי אם יש חסמים ותיוג , הרי שבמקום להעביר את הסמכויות לרופא המשפחה, על רופא המשפחה לחנך נגד תיוג ולהפנות לפסיכיאטר. בעבר היה תיוג לנוירולוג, והיום כמעט ואין .

פסיכיאטר הגון (ויש רבים כאלו) מקדישים את כל רבע השעה מינימום רק למטופל מולם, ייתכן שישלימו סיכום רפואי לקודם בתור, לעתים לא פעם, פסיכיאטר מבקש לסגור הדלת ולא להיכנס לחדרו וזה גם בסדר, לדבר בטל, לנשום, להקליד תיקים ועוד.. יש הרבה רופאים פסיכיאטרים שישקיעו יותר מרבע שעה ולעתים יותר מחצי שעה בשירותים ומרפאות שמאפשרות להם את זה.(בשירות הציבורי!!!).

אבחון ראוי שיעשה על ידי אנשי מקצוע, וכמה שיהיה לך מוזר, אבל בתחומי הנפש יש אבחון חסר, אבחון חסר לדיכאון , אבחון חסר להפרעת קשב, אבחון חסר להפרעות חרדה.

תחום הפרעות הנפש אינו מדיד , אבל סובייקטיבית ניתן למדוד וגם תפקודית ניתן למדוד. אבל גם הפרעת עייפות כרונית, פיברומיאליגיה , אלרגיה ושיעול לא ניתן למדוד באופן מדוייק, אלא סובייקטיבי, לאחד האלרגיה תציק מאוד והוא ידרוש חיסונים, השני ידרוש אנטיהסיטמין והשלישי ידרוש משאף (לא במצבי מסכני חיים). .

העובדה שציפרלקס עובד היום בשיטת מצליח- היא בעייתית ביותר, וזה מצב שהולך לאט לאט להיכנס גם לריטאלין וגם לבנזואיפינים . בשל שיקולים של הקופה, יותר זול לתת בנזואיפינים לשינה מאשר לשלוח האדם למכון שינהואולי לתת לו סירקדין. העצוב שרופאי משפחה נכנסו גם לתחומים שבעבר לא נכנסו כגון הפרעות דמנציה אצל קשישים.

היום אדם עם סכיזופרניה לא יקבל טיפול אצל רופא המשפחה מאחר ובשביל לאבחן אותו כבעל סכיזופרניה הוא צריך לעבור הערכה פסיכיאטרית שתשלול מצבים אחרים. זו בדיוק הבעיה , אדם יכול להראות תסמינים של בעיית קשב, שפסיכיאטר מיומן מייד ישן לב שמדובר בדיכאון, רופא המשפחה יאמר לחולה סרטן או כל מחלה אחרת שבמצבו זה בסדר שהוא יהיה בדיכאון, האמת היא, שזה לא בסדר, לא תמיד חייבים תרופות, אבל את זה רופא המשפחה לא מספר- כי הוא לא יודע שסרטן לא אמור להביא לדיכאון. למשל חולי פרקניסון בשל הטיפול התרופתי מראים תמונה דיכאונית, כמה נוירולוגים ורופאי משפחה תשאלו אותם על כך? רופאי משפחה חושבים שלקשישים מותר להיות מדוכאים, המצב הוא בהחלט לא נכון.

רופא משפחה צריך לדעת מתי הוא יכול לתת מענה ומתי לא, לעתים (ויש רופאי משפחה טובים שעושים את זה), עצם השיחה שלא בשעות הקבלה הרגילות שהמטופל מגיע ויש לרופא כחצי שעה לשבת איתו והוא יכול להיות אוזן קשבת זה יותר טוב מהתרופה. לעתים קרובות בשל הגישה שאת מציינת, רופאי משפחה נמנעים מאבחנה של סומאטיזציה, הפרעה נפוצה יותר ממה שחושבים , ולרוב היא במקום חרדה ודיכאון.
 

nivos7

New member
לדעתי

הסיבה שרופאי המשפחה רושמים אנטי דיכאוניים נובעת מהסיבה שאנשים מפחדים ללכת לפסיכיאטרים בגלל הסטיגמה.
הבנתי שלפעמים גם הרופאי משפחה מפנים לבדיקה אצל פסיכיאטר כאשר המצב נשמע להם קשה.
ולוקח המון זמן לפעמים עד שמצליחים לקבוע תור לפסיכיאטר של הקופה.




ובינינו , כל אדם שלישי בבית מרקחת לוקח תרופה אנטי דיכאונית , ציפרלקס , רסיטל , ציפרמיל , פרוזק וכו'
תשימי לב לזה
 

LsMs

New member
לקחתי ציפרמיל

התופעות לוואי הרגו אותי...עד שאני אקבע תור לפסיכיאטרית ייקח חודש וחצי כי יש רשימת המתנה ארוכה במיוחד..אין לי כוח לחכות כ"כ הרבה זמן היות והמצב יחסית קריטי ולא סובל דיחוי חברים שלי שלוקחים ציפרלקס הציעו לי לעבור אליה למרות המחיר היקר כי התופעות לוואי נמוכות יותר...לכן אני אנסה ללכת לרופא משפחה לקחת ציפרלקס אם אני אראה שתוך חודש זה לא עושה כלום (ואני לקחתי תרופות כאלה כי לקחתי ציפרמיל אז אני אדע להרגיש אם זה עושה משהו או לא) אז אני אלך לפסיכיאטרית
 
את יכולה לבקש תור דחוף

ואפילו להגיע להנהלת הקופה או דרך רופא המשפחה, גם בקופה יודעים שיש מצבי חירום בנושא הזה והם ממש באים לקראת, שווה לנסות.
 

LsMs

New member
נהה ניסיתי את זה בעבר

ואז אמרו לי מצטערים בלי הוראה מדרגות גבוהות זה לא עובר לסדר היום...לא משנה כבר קיבלתי ציפרמיל נקבע לה לתור לעוד חודש ונראה
 
בהצלחה!

אל תשכחי לעדכן אותנו מה קורה
 

KFIRB

New member
אם החברים יגידו לך

שהפתרון לדיכאון שלך הוא להתחיל לעשן סמים?

כמה זמן ניסית את הציפרמיל? כי הציפרמיל היא מנבא לפעמים את התגובה לציפרלקס, לא מפסיקים תרופה בבת אחת ולא מצפים לניסים תוך חודש, לעתים אם יש הטבה ממתינים יותר זמן ממה שכתוב בעלון.
 
אבל

למה שהיא תישאר עם תרופה שגורמת לה לתופעות לוואי קשות? תרופה טובה צריכה לעשות את מקסימום העובדה במינימום תופעות לוואי. לפעמים תופעות לוואי עוברות תוך חודש-חודשיים מלקיחת התרופה כי הגוף מתרגל ולפעמים הן נשארות, כי התרופה ממשיכה "לתדלק" אותן.
חשוב להיות במעקב גם אחריהן ולא לזלזל בהן.
 

KFIRB

New member
כי

א. החליטה ההחלטה על דעת עצמה והפסיקה בבת אחת וב. לא הולכים לרופא משפחה ומבקשים ציפרלקס כמו MLM , בשביל חוזרים לפסיכיאטרית שבדקה אותה
 
אני לא יודעת אם אתה רופא או לא

(נוטה להאמין שלא)
אבל ציפרלקס וציפרמיל הן תרופות שונות ואתה מוזמן לקרוא על ההבדלים כאן - http://www.ynet.co.il/home/0,7340,L-2235-18028-15538424,00.html
ציפרלקס אומנם פותחה מציפרמיל, אבל אני לא חושבת שציפרמיל יכול לנבא את יכולת הצלחת הטיפול בציפרלקס.
כמו כן - רסיטל היא למעשה תרופה גנרית של ציפרמיל.

מה שכתבת לא עונה על מה ששאלתי ובכלל לא מתייחס למה שכתבתי בנוגע לתופעות הלוואי שהיא חוותה.

גם אני חושבת שכדאי להפסיק טיפול בתרופה פסיכיאטרית בייעוץ עם פסיכיאטר ובמעקב מסודר, אבל קצת מאוחר לבכות על חלב שנשפך.
אם היא בוחרת ללכת לרופאת משפחה, זו החלטה שלה. אם רופאת המשפחה שלה תחליט שהיא מעדיפה שפסיכיאטר מוסמך יבדוק אותה (בגלל שהיא טופלה בעבר ברסיטל או בגלל סיבה אחרת), אז LsMs תצטרך ללכת באמת לפסיכיאטר.

לא צריך לתקוף אנשים על גבי הפורום. אני לא חושבת שהיא תקרא את ההודעות שלך ותאמר "וואו, הוא צודק".
ואני רוצה להזכיר שאנחנו לא נותנים ייעוץ תרופתי בפורום.
 
למעלה