שאלה

rocinante

New member
שאלה

ברצון חברי לפרסם בפורום מסויים באינטרנט (שלצורך עניין נאמר שמאגד בתוכו רבים ממגדלי האבטיחים בישראל) - הודעה רבתי הקוראת לכלל מגדלי האבטיחים להפסיק יחסיהם המקצועיים עם אחת החברות בתחום ממכר האבטיחים בישראל (נקרא לה "ווטרמלון בע"מ") - וזאת, במידה וחברה זו תבחר להעסיק בשורותיה אדם מסויים שלדעתו של חברי הסב נזקים רבים למגדלי האבטיחים בישראל.
כלומר, משהו בסגנון "אני קורא לכולכם להפסיק למכור אבטיחיכם לחברת "ווטרמלון בע"מ", במידה וזו תחליט לקבל לשורותיה את פלוני אלמוני, משום שאדם זה הסב נזק גדול לכלל מגדלי האבטיחים בישראל".

שאלתי היא האם חברי מסתכן בתביעה כנגדו? האם יש משהו בלתי חוקי בפנייה שכזו? האם קיימת עילה?

תודה ויום טוב

John the Savage

New member
תלוי בפרטים

בעקרון, הודעה כזו עלולה להחשב ללשון הרע כנגד אותו אדם מסויים. יתכן ותוכל להשתמש בהגנת "אמת דיברתי" בהנחה ואתה יכול להראות שכל הדברים שכתבת הם נכונים עובדתית. תיקח בחשבון שהודעה מהסוג הזה יכולה ליצור מוטיבציה לצד השני לתבוע. והצד השני יכול לתבוע אפילו במקרה בו הדברים שכתבת הם נכונים. בסופו של דבר יתכן ותנצח במשפט במקרה כזה, אבל תצטרך להיות ערוך למאבק משפטי שיכול להיות ארוך ויקר (האפקט הזה של תביעה לצורך הרתעה גם אם התביעה לא בהכרח צודקת מכונה "אפקט הצינון").

הערה: איני עו"ד ואין לראות בנאמר כאן יעוץ משפטי.

rocinante

New member
המשך

שלום ותודה על התשובה,

כמעט ולא יהיה שימוש בעובדות, אלא פשוט קריאה גורפת לציבור מסויים לפעולה מסויימת (וחוקית, כמובן) במידה והחברה תחליט לתת לאדם תפקיד בתוכה. אכן, הקריאה אמורה להיות מלווה בפירוט כלשהו המציין את פועלו האובייקטיבי של האיש בשנים האחרונות בענף המסויים (ותהיה הצמדות עיקשת לפרטים) ובליווי מועט של הבעת דעה על מעשיו.

האמת היא שהחשש שלי הוא יותר לכיוון ה"פגיעה בפרנסה", או משהו מהסוג הזה. האיש התפטר לאחרונה מהנהגת הארגון המייצג את מגדלי האבטיחים, תוך כדי טענות הנוגעות למצבו הבריאותי הרופף וככל הנראה הולך להתמנות לתפקיד רם דרג בחברה אשר עמדה עד לפני רגע כאויבת של ארגון המגדלים (אותו ארגון מגדלי אשר אותו הנהיג), כך שרצונו של חברי הוא לטרפד את המינוי. השאלה היא כמובן האם הדבר חושף אותו לתביעה או לא...

John the Savage

New member
למה הכוונה "כמעט ולא יהיה שימוש בעובדות"?

ברגע שאתה כותב על מישהו "על תעבדו עם חברה X כי היא מינתה את אדם Y", הבעת בעקיפין דיעה שלילית על מעשיו. אתה טוען כאן שמינוי Y הוא דבר שלילי, וזה בפני עצמו יכול לפתוח פתח לתביעת לשון הרע. הימנעות מלכתוב בצורה מפורשת את הסיבה לא יעזור לך כאן אלא רק יפגע בך. אין אגב חוק מפורט שאוסר "פגיעה בפרנסה", אבל פרסום שנועד לפגוע באדם (כולל על ידי פגיעה בפרנסה), הופכת את פרסום שיש בו לשון הרע לחמור יותר, ובמקרים מסויימים זו יכולה להיות אף עבירה פלילית.

באופן כללי הייתי אומר שעצם העובדה שמדובר כאן בפרסום שיצור בצד השני מוטיבציה להאבק משפטית דורשת להיזהר כפליים בפרסום כזה. אני לא טוען שצריכים להימנע מפרסום שכזה, אבל בהחלט כדאי לשקול התייעצות עם עו"ד שיבחן את הפרטים ואת נוסח ההודעה באופן ספציפי לפני שמפרסמים דבר כזה, בכדי לוודא שעומדות בפני החבר שלך ההגנות הדרושות.

למעלה