שאלה :

י ו ר ם 7

New member
חס וחלילה, המהות נישארת וחיה .

אולי החברה איבדו את התמימות תפסו חוכמה על הדרך
יותר שבעים ממעשי החיים,כבר לא מעניין אותם אם ליבוביץ צדק או לא
יתכן שכמה הרימו ידיים, ירד האסימון הם יודעים שהמשחק בפורום לא פשוט.
כן לדעתי יש כאן משחק מאד "נפשי" ולא כל אחד שבע רצון.
היה טוב אם הפורום היה עוסק במחקר בהקשר להגותו של ליבוביץ ולא בדעתו של זה או אחר.

iricky

New member
הנה הבאתי ערכת החיאה

היום סגרתי על ארוח נוסף בפורום, בעוד זמן לא רב, והפעם מתחום הביולוגיה. על האורח ועל מועד הארוח תבוא הודעה מסודרת.

לגופו של המת, נראה לי שהפלטפורמה של הפורום מיצתה את עצמה, לפחות ככל שזה נוגע לליבוביץ. הנה יחיאב הקים פלטפורמה נוספת בפייסבוק, שזה משהו יותר עכשווי ויותר אִין, אבל גם שם זה לא חי מי יודע מה. צריך לחשוב על משהו אחר. יש הצעות?

יחיאב

New member
זה לא אני הקמתי

זה מישהו אחר, ואני רק הצטרפתי כמנהל שם.
לדעתי אין תחליף לפורום.
אני מזכיר שבפורום זה כתבו בעבר, בעילום שם, גם פרופסורים, מה שאפשרי פחות, ובוודאי לגיטימי פחות, בעולם הפייס.

לגבי השכיב מרע, שאלה קשה. איני חושב שזה קשור לנשוא הפורום, אלא אולי לאווירה חתרנית שהיתה פעם ושאיננה עוד כי התבגרנו והתברגנו.

iricky

New member
סליחה אם פגעתי במישהו

לא העליתי בדעתי את האפשרות הזאת.

אין תחליף לפורום - כדי לעשות או להשיג מה?

לא ברור לי למה אי אפשר להכנס גם לפייס בשם מפוברק ולמה זה פחות לגיטימי. ומה טעם מצאו אותם פרופסורים בפברוק שמם? ממי הם פחדו? והיכן הם היום?

הדיאגנוזה שלך כלל לא מובנת לי. מה הקשר בין חתרנות לכתיבה בפורום? ואם אתה ואני התבגרנו והתברגנו, הרי ישנם צעירים שעוד לא, אז איפה הם? אלא שהצעירים הם דור שלא ידע את יוסף, והם גם לא רוצים לדעת. מה שיודעים היום מליבוביץ זה קטעי דברים וקטעי אמירות מפה ומשם, פחות או יותר ברמה של רכילות עיתונאית. זה לא מספיק מושך כדי להשתתף בפורום. ואילו הזקנים כבר עייפים.

u r i el

New member
העולם הפילוסופי שליבוביץ משתייך אליו

קר, קפוא ומנוון.
מעט מדי התחדשות רעיונית של ממש כבר עשרות רבות של שנים, ואולי מאות.
נקעה נפשו של העולם הדתי מהרעיונות הפילוסופיים.
מה ש-in הוא עולם אחר, מאתגר, דינמי, עממי, חם ומתחדש = עולם שאינו פילוסופי, עולם של מחשבה מיסטית, רפואה אלטרנטיבית, יוגה שיאצו ומזון אורגני.
ליבוביץ לא שייך לעולם המתחדש הזה ובמובן זה נודף ממנו ריח של יושן ארכאי.

אולי חבל בעיניהם של רבים, אבל רבים עוד יותר רועים בשדות אחרים בדיוק מהסיבות הנ"ל.

iricky

New member
העולם הפילוסופי שליבוביץ משתייך אליו

אכן איננו מצעד הפזמונים ולא שבוע האופנה הישראלי ולא הX פקטור ולא ה"ניו אייג' " ששם יש חידושים והדברים משתנים כל שבוע. כל אלה כמוץ אשר תדפנו הרוח, ואילו האמת היא אחת, נצחית ובלתי משתנה. אלא שיש לה מלבושים הרבה, אותה הגברת בשינוי אדרת. ליבוביץ לימד אותנו לראות את הגברת האחת והנצחית שמתחת למלבוש המשתנה, מקום שם "העם" תולים מבטם באדרת המתחלפת דווקא, ואינם נותנים דעתם שהיום היא נישאת על כפיים ולמחר מושלכת כסמרטוט לאשפה.

u r i el

New member
אמת אחת נצחית ובלתי משתנה

עשויה להימצא במדעי הטבע, המדע והמתמטיקה בלבד. את זה ידע גם ידע ליבוביץ יפה מאד.
במדעי הרוח ובעולם הדתות קיימת האמת שלך, שלו ושלי. עובדה היא שהאופנה של אותה אמת אמונית שליבוביץ אחז בה הושלכה כסמרטוט לאשפה מאז אמצע המאה ה-13 ותחתיה אחז העם באמת אמונית אחרת. כל זמן שהיא תהיה באופנה ולא זו של ליבוביץ וחסידיו הבודדים, תישאר האמת ההיא יחד עם ליבוביץ בארכיוני האוניברסיטות, מחוץ לאופנה, נחלתם של מתי מעט.

במידה מסויימת משקף מצבו של הפורום את אותו חוסר העניין באופנה ארכאית שבמידה רבה הצליח ליבוביץ ברוב כשרון להחזיר לה את עדנתה לפרק זמן של כחצי מאה.

יחיאב

New member
בעיניי, המטרה של הפורום היא

שיהיה מקום לאנשים שהגותו של ליבוביץ מסקרנת או מעניינת אותם, בו הם יוכלו לקיים דיונים ובירורים על הגות זו.
על זה הפייסבוק לא נותן מענה, כי שם לא ניתן לקיים דיונים רציניים וארוכים, ולו מהבחינה הטכנית.

iricky

New member
אני מסכים איתך לגמרי

שזה הרעיון הבסיסי, אבל ברבות שנות הפורום התברר לי שאין בכוחו להשיג מטרה זו, לפחות לא במתכונתו הנוכחית. לא ניתן לקיים בו דיון רציני וארוך, כי אנשים היום מתעייפים מהר מאוד מכל דבר שהוא יותר ארוך מציוץ בטוויטר או מסטאטוס בן שלוש מילים ותמונה בפייס. גם אם יש איזה פוסט שמתארך הוא הופך להתנצחות מילולית בין המתדיינים שאין טעמה עמה מי אמר מה ולמה ואיך. אני לא יודע מה צריך לעשות כדי לשנות את המצב הזה. אני מחפש רעיונות.

יחיאב

New member
הכל מתחיל ונגמר באיכות האנושית

אתה יודע שכשמגיעים לפורום אנשים איכותיים (ואני משאיר מושג זה פתוח לפרשנות), גם הדיונים נהיים מאוד מעניינים, ברמה גבוהה, ממש ללקק את האצבעות.
אז השאלה היא איך לגרום לאותם אנשים לחזור או לבוא, ואיך להשאיר אותם.

מי שלא חושב כמוך או כ

כמו איריקי או nun או the yook
לא הכרחי שהוא לא איכותי או לא אנושי
וגישה כזו מתנשאת כמו שלך לא מעודדת כאן לדבר על לייבוביץ'

יחיאב

New member
היו כאן איכותיים שאחזו בעמדות

אחרות מאלו שאתה מייחס לי ולאחרים, וזה שהם היו פה דווקא הפרה את הדיון והכניס בו עניין (גם אם העניין לא היה תמיד ענייני, אבל זה חלק מהעניין).
חוץ מזה שבין אותם אלו שציינת יש חילוקי דעות רבים כפי שבאו לידי ביטוי בפורום, אז זה בעייתי לשים את כולנו באיזה סל אחד.

iricky

New member
למה אתה מתכוון "מכסחים"?

אין פה לא אקדוחנים ולא סכינאים. כולו מילים וירטואליות. אנחנו לא משטרת המחשבות, אבל אם מישהו טועה בחשיבתו אפשר שימצא מישהו שיצביע על הטעות ויתקנה.

יחיאב

New member
א. אתה מניח שמחשבתנו כמחשבת ליבוביץ

ולא היא. לכל אחד מאיתנו יש הבנה מסוימת של ליבוביץ, לעתים אנחנו מסכימים בינינו על ההבנה ולפעמים אנו לא מסכימים ואז אנו "מתכסחים", גם בינינו. ולכן אין פסול ב"התכסחות" לכשעצמה, כל עוד אינה נעשית לגופו של הכותב.
קח למשל את ההבנה השונה שלי ושל ריקי ביחס למילה מוסר בה ליבוביץ משתמש.

ב. היו כאן רבים וטובים שאינני בטוח שאתה מכיר אותם בכלל. דמויות כמו נפש ממללא, גיטרה, לייבלה ועוד.

iricky

New member
אני מודה שאני לא יודע

איך לגרום לאנשים לעשות משהו. אני יודע איך לגרום לתפוח שיפול ארצה, או איך לגרום לאוטו שלי שיסע. אבל אנשים? אנשים עושים מה שהם רוצים.

yarivfr

New member
מסכים וחבל

סתם כמה הגיגים שעולים:
כאחד שמסתכל בפורום ולמד מכם ונהנה, ולעיתים נדירות במיוחד חשבתי לשתף בחוויה מכיון שהפורום נוגע בי גם אם אני לא נוגע בו: ברוב המקרים אני פשוט מרגיש, שאין לי את היכולת להכנס לדיון או להציע זוית הסתכלות מעניינת. העדר ידע, כוח אינטלקטואלי או יכולת להפרות את האחר ברמה שהוא מציע לי.

בהחלט, ובזה ספגתי ונהנתי הרבה, אני מקבל מאחרים ומאוד שמח מהיכולת והרצון שלהם לחלוק איתי ידע ואף להנגיש אותו עבורי, לכסח אותי (תמיד נחמד), ולאלץ אותי לחשוב.
אבל פה, אני נעצר, בייחוד מתוך התחושה שבמקרה הטוב, אני יכול לחזור על מה שאמרתם אבל לא להציע לכם את אותו חומר אנושי שאתם מחפשים. שיכול להפרות ולאתגר אתכם כמו שאתם נותנים לי.
בוודאי שאנשים אלה יגיעו, אם מנהלי הפורום והוותקים ימשיכו בסבלנות להתעסק עם עוד אנשים ממוצעים, אבל איפה העניין פה עבורכם?

דווקא פייסבוק נראה לי אופציה. "הנראה לי" שלי, הוא כרגע שאיפה שבליווי מחשבה מאתגרת, תסכיל להתגבר על הקשיים שיחיאב מציג ולהזריק חדווה וחיות בפורמט הפייסבוקי. כרגע אין לי משהו קונקרטי, ולכן זה רק בגדר שאיפה, אם אהיה אשתף.

הכרוניקה של הרדוקציה הבלתי נמנעת

הגות היא מעניינת כל עוד בין מילותיה מנצנץ לו זיק מסתורי וצחוק שדוני נשמע בין מילותיה. כאשר הקולקטיב עוסק בה היא מקבלת איכויות של תודעה, כלומר היא נעשית ממוצעת. התודעה היא כמו משאית רועשת בלב יער שקט. היא מבריחה את כל החיות והנוסעים תוהים להיכן נעלמו ואף מפקפקים לגמרי בקיומם של שדוני היער :)

למעלה