שאלה

הדר123456

New member
שאלה

אם אני דוחפת קיר לבנים על גלגלים ,כלומר מפעילה יותר כוח כך מהירות התזוזה של הקיר לבנים תתגבר. אז מה הקשר למסה? ככל שיש יותר מסה, כך גם הכוח יתגבר (כי כוח שווה מסה כפול תאוצה),אבל יותר כוח שווה יותר מומנטום ,שזה סותר את העובדה שככל שמוסיפים מסה כך המהירות דווקא תפחת... אז בדחיפת הקיר הגברתי כוח אם יש מסה כבדה וכך גם המהירות מתגברת ויש יותר מומנטום,אבל שוב,אם יש יותר מסה אז המהירות דווקא מתקטנת,לא הבנתי את ההגיון בזה!
תודה רבה

Schrodingers Dog

New member
תשובה

כח שווה למסה כפול תאוצה. אם את רוצה לדחוף באותה תאוצה שתי מסות שונות אז צריך להפעיל כוחות שונים. אם את מפעילה את אותו כוח על 2 מסות שונות הן יאיצו בצורה שונה.

בקשר לשאלה השניה שעוסקת בכח הכבידה, אז כדור הארץ מפעיל כח כבידה שונה על כל מסה כך שכול המסות מאיצות באותה תאוצה.

אין מילה כזאת ״מתקטנת״, אומרים ״מהירות קטנה״.

הדר123456

New member
המשך

לגבי השאלרה הראשונה-כדי לחדד שיהיה לי ברור:המשפט השני שאומר כוח שווה מסה כפול תאוצה-הכוונה שלו שככל שאני מוסיפה עוד עוד ומסה אז כך גם הכוח שאני מפעילה גדל (בהזזת דבר מה ממקום א למקום ב-כמו קיר הלבנים נגיד),אך,האם זה אומר שבאופן אוטומטי גם המהירות של התזוזה של הקיר תגדל,(כי בחוק זה כוח שווה מסה כפול תאוצה)? או שהתאוצה של הקיר היא משתנה בנפרד?
תודה רבה

Schrodingers Dog

New member
לא

זה לא אומר את זה. יש שלושה גדלים פיזיקליים מסה, תאוצה וכח והחוק השני אומר מה הקשר ביניהם. אבל זה לא אומר שאם המסה גדלה גם הכח גדל. את שולטת על הכח, אם את לא רוצה להגדיל אותו הוא לא יגדל.

הדר123456

New member
נראה לי

שהבנתי ,כלומא המשוואה הזו לא מקשרת באופן הדוק את היחסים בין שלושת הגדלים הפיזקליים האלו,זה תלוי מה אני עושה עם כל אחד מהם...
אז אם נגיד אני דוחפת מישוהא על נדנדה עם כוח יחסית קטן הוא יתנדנד ממש קצת-אם אני ארצה שהוא יתנדנד יותר גבוה אז אני צריכה להוסיף כח. אז מה זה בדיוק אומר להוסיף כוח? להגביר את המהירות של הדחיפה? בעצם זה לא קשור אז למסה שלי אלא למהירות הדחיפה?
תודה שוב

הדר123456

New member
שאלה נוספת גם באותו הנושא

ניקח לדוגמא נגינה על פסנתר. מה שמשנה את עוצמת הצליל הוא המהירות של הפטיש למיתר. אז האם בדוגמא הזו מסה לא משנה כלל (אצבע אחת הוא כל השרוע שנוחתת על הקליד)? אם אני רוצה את הצליל הגדול אז זה אומר שאני צריכה להפעיל יותר כוח,ואם עפ התשובות בקודמות הבנתי שזה לא אומר שאני צריכה אוטומטית להפעיל יותר מסה..?זה לא מה שאומר החוק השני נכון?
תודה

Schrodingers Dog

New member
נפריד

בין היד שלך שלוחצת על הכפתור לבין הפטיש שפוגע במיתר. אם הפטיש מהיר אז הצליל חזק. מהירות הפטיש נקבעת מעוצמת הלחיצה על הכפתור. את תלחצי על הכפתור חזק אז יהיה צליל גדול. עוצמת הלחיצה תלויה בשרירים שאת מפעילה. בשאלות קודמות דיברת על הכבידה שמפילה את היד או את האצבע. כאן זה לא רלוונטי, את מפעילה שרירים, ואת יכולה גם בעזרת אצבע אחת לעשות צליל גדול.

הדר123456

New member
נכון אבל

מצד שני אני מחפשת איפה יש הכי פחות מאמץ,אז למה לא להתשמש בגרביטציה אם היא יכולה להעניק לי מהירות בנפילה חופשית,ואם גם למסה גדולה יותר יש מומנטום יותר גדול הרי שהמהירות תיהיה גדולה יותר מגובה רב יותר לכיוון הקלידים מאשר גובה נמוך יותר יחסית.
מה שמצאתי לאחרונה משהוא שלוא מובן לי זה שראיתי שני סרטונים שונים הסותרים את עצמן-אחד מראה שבנפילה חופשית כדור כדורסל וכדור קטן יותר יגיעו יחדיו ארצה בגלל חוקי הגרביטציה והאנרציה,,וסרטון אחר שמראה שבגלל שיש מסה גדולה יותר אז הגרביטציה מושכת אותו ארצה מהר יותר מכדור נוצה לדוגמא ולכן הוא ידיע ארצה מהר יותר. שניהם נעשו בכדהא שיש את התנגדות האוויר ולא בוואקום. אז מהו הנכון?

Schrodingers Dog

New member
דיברנו על זה

כח הכבידה מושך את כל הגופים באותה תאוצה. אם לא היה אויר, הכל היה נופל ביחד ומגיע באותו זמן, גם כאשר המסות שונות. אבל מכיוון שיש אויר זה משפיע. כנראה שהאויר משפיע יותר על הנוצה מאשר על הכדור - אפילו שהוא קטן. אין סתירה. אפשר למצוא סרטונים ביוטיוב שמפילים כדור ונוצה בתא ווקום ושניהם מגיעים ביחד לקרקע.

Dehumanizer

New member
ניסוח לא ברור

מה זאת אומרת "מפעילה יותר כוח"? מה את מנסה להשיג? מהירות מסוימת? תאוצה מסוימת? בכל מקרה, נעבור טענה-טענה.

1) לגבי המשפט הראשון: אכן, ככל שמפעילים כוח חזק יותר, כך המהירות תגדל.

2) "ככל שיש יותר מסה, כך גם הכוח יתגבר (כי כוח שווה מסה כפול תאוצה)" - למה שהכוח יגדל? גודל הכוח שמופעל נקבע ע"י מי שמפעיל את הכוח. מסה, תאוצה וכוח אלה שלושה גדלים שונים שיש ביניהם קשר מסוים (חוק שני של ניוטון). בכדי למצוא אחד מהם, צריך לדעת את שניים האחרים. אם מוסיפים מסה בתהליך, והכוח שאת מפעילה לא משתנה, אז התאוצה תפחת. ולהיפך, אם ברצונך לשמור על ערך התאוצה, תצטרכי להפעיל יותר כוח כאשר המסה תגדל.

3) "יותר כוח שווה יותר מומנטום ,שזה סותר את העובדה שככל שמוסיפים מסה כך המהירות דווקא תפחת" - זאת לא עובדה. שוב, אם את דואגת להגביר את הכוח, אז המהירות לא תפחת.

guprnds

Active member
ברשותך, תיקון קטן:

כאשר הכוח פועל בכיוון המנוגד לכיוון המהירות, אז המהירות דווקא קטנה.
לכן לא נכון לקשר בין כוח לבין מהירות אלא בין כוח לבין שינוי במהירות, היינו תאוצה.
כלל אצבע פשוט: מהירות הולכת עם כיוון התנועה, כוח הולך עם התאוצה.

Dehumanizer

New member
התשובה שלי התייחסה לסיטואציה הספציפית שהיא הציגה

דהיינו - דחיפת קיר בכיוון התנועה שלו. במקרה הפשוט הזה לווקטור התאוצה ולווקטור המהירות אותו כיוון.

למעלה