שאלה

BaaMan

New member
שאלה

בס"ד פעם הייתי דתי לאומי ועכשיו אני חסיד האם זה חובה שאני אתפלל עם מבטא חסידי?(אני אשכנזי כך שרב הסיכויים שגם אבותי היו מתפללים כך השאלה היא באיזה מבטא בדיוק...ככה שאין אי משמעיות רק כיוון)
 

asaf2000

New member
שאלה טובה, מצטרף!

ראיתי בספר הליכות שלמה של הגרש"ז אוירבעך זצ"ל שהוא יוצא נגד המתפללים בבתי הכנסת האשכנזים בארץ ששינו את מנהג אבותם לבטא את התפילה במבטא אשכנזי והם שינוי את זה למבטא ספרדי והוא כותב שכולם צריכים לחזור למנהג אבותיהם.
 

BaaMan

New member
גם החבר ה"ליטאי" שלי אמר את זה

בס"ד ניסיתי את זה וזה קשה וזה גורם לכאב ראש...בטח בגלל שאני לא רגיל... אפילו שאותו חבר ליטאי שלי הולך עם כיפה סרוגה...אבל מתפלל עם מבטא אשכנזי אסף מה העדה שלך?
 

asaf2000

New member
תגובה

גם לי בהתחלה זה גרם לכאב ראש ובכלל אם לא מתפללים בבית כנסת שזה המבטא בו זה מאוד קשה לקלוט את זה. אבל עם הזמן כבר התרגלתי להתפלל ככה מתוך הסידור... אבותי הגיעו מפולין,אוקראינה, ואולי רומניה והיו חסידים אבל עד שהתרגלתי למבטא ליטאי אני לא עובר יותר למבטא חסידי. :)
 

BaaMan

New member
אמממ

בס"ד זה גם מאט דרסטי את התפילה... אגב אין מבטא אחיד לחסידים זה תלוי לאיזה חסידות אתה משתייך... למשל ברסלב זה בדיוק כמו ליטאים וחב"ד זה בדיוק כמו ליטאים עם שינוי קטן (חולם הופך לצירה).
 

asaf2000

New member
אז

לפחות רק תגיד את שם השם בהיגוי אשכנזי. ככה הרב של השכונה שלי עושה.
 

BaaMan

New member
הייתי עושה את זה..

בס"ד מאתמול בלילה התחלתי להתפלל בהיגוי אשכנזי מלא... ומה הקטע של רק שם השם במבטא אשכנזי?
 

asaf2000

New member
הקטע של השם...אין לי מושג.

אבל ככה אמרו לי בהתחלה כבאתי לישיבה לפחות לבטא את השם בהברה צ'יכנוזית.
 

BaaMan

New member
עד לפני יומיים הייתי פחות או יותר

בס"ד עושה את זה...
 

החסידים

New member
אחי היקר

בס"ד אחי היקר אנחנו חיים בארץ ישראל (לפחות) אנחנו לא בגלות למה להשאר עם המהנהג הגלותי הזה? עברית היא השפה הקדושה מכולם המיוחדת מכולם למה שלא נדבר בה דברי קודש למה שלא נתפלל בה? למה שנשאר ב"גלות" אין שום סיבה להתפלל במבטא אשכנזי כנ"ל לגבי המבטאים הספרדיים פשוט נתפלל בעברית....
 

החסידים

New member
תרשה לי לתקן...

בס"ד מנהג זה נוצר בגולה מתוך השפעה של הגוים ובות אבותינו התפללו בעברית עם הדגשת האותיות הגרוניות כך שאם אתה רוצה להתפלל כמו אבות אבותיך בדרך המדויקת ביותר אז תקפיד באותיות הגרוניות ולא במנהג שנולד בגלות שברוך ה' אנחנו מתקרבים סוף סוף לקיצה... חודש טוב! שבת שלום! ארי'ה
 

asaf2000

New member
צודק

אבל יש ענין לשמר אף את המנהגים הגלותיים ולא רק את המסורת שהייתי נהוגה מלפני הגלות. לכל מנהג, אפילו גלותי, יש מקורות בהלכה ובגמרא ולפעמים הם נוסדו עפ"י הקבלה ולכן אסור לשנות כלום. ולפעמים הקב"ה מסובב שיתחיל מנהג כלשהו שלא נהגו קודם כי זה נצרך לתיקון הדור. יש סיפור נחמד (אמיתי) על מנהג שהשתרש בקהילה מסוימת נדמה לי בהולנד שבהוצאת ספר תורה כשמגיעים לאמצע הדרך בין הארון קודש לבמה כולם משתחוים כשעוברים שם. ופעם ניגש אחד המתפללים לאחד מזקני הקהילה לשאול אותו מה פשר המנהג והוא אמר לו שלפני 40 שנה לפני השיפוצים של הבית הכנסת במקום ההוא שמשתחוים הייתה נברשת נמוכה וכדי לא להתנגש בה כולם התכופפו והמנהג נשאר... :)
 

בת יפתח

New member
../images/Emo45.gif אם כבר מבטא...

אז צריך להגות ע' ח' ק' גרוניות , זה המבטא הנכון. ( יש גם ד' וג' גרוניות אבל זה כבר מסובך להגות ) זאת ההגיה הנכונה והמקורית .
 

BaaMan

New member
הקטע פה זה לא ה"נכון"

בס"ד אלא ה"מסורת" האשכנזיס
 
שמע בני מוסר אביך......

ואל תיטוש תורת אימך. למען האמת.... אבות אבותי התפללו בהברה חסידית. אבי שיחי' גדל כאן בארץ בדור שלאחר השואה, דור בו ניסו למחות את "הגלותיות" בכל מחיר, והוא התרגל להתפלל ב-"עברית". למרות שהוא למד באחת מן הישיבות הגדולות בארץ, הוא לא שינה, ועד היום הוא מתפלל ב-"עברית". כאשר הוא מקפיד את שם השם לומר ב-"עבריס" - {כבני אשכנז}. אותי הוא שלח כזעטוט לחידר, ומכאן שאני מתפלל בלשון אשכנז - "עיבריס". לימים תהיתי כיצד עלי להתפלל בעיבריס או בחסידית, ואז הוא סיפר לי, שבצעירותו הוא התפלל פעם במנין המיוחד בביתו של גאב"ד בריסק זצ"ל, ואבי שיחי' כובד שם בעליה לתורה. מתוך אי נעימות וכבוד למקום ולבעה"ב, הוא ניסה לומר את ברכות התורה בלשון אשכנז, כמובן שהוא התגמגם, ויצא לו "וחיי עולם נוסע בתוכינו". לאחר התפילה, ניגש אליו גאב"ד בריסק זצ"ל, ואמר לו: לא היית צריך לשנות ממה שהורגלת, והיית צריך לברך בעברית. ומכאן, שאין חיוב לשנות, ואם הדבר נובע מתוך רצון שלא לפרוש מן הציבור, הרי שעם הזמן תתרגל לבד ונוסח הברת תפילתך ישתנה. ובכלל, שינויי ההברות נבע ממקומות המגורים באירופה, וחסידויות שערש לידתן הייתה ברוסיה, כגון: צ'רנובל, ליובאביץ, ברסלב, סלונים ועוד, שנים רבות התפללו שם בהברה אשכנזית (ליטאית), כהיום נתערבבו בהם יוצאי כל הגלויות וברובם הברת התפילה הינה "חסידית". והעיקר הכוונה שבלב, ואין לנו להישען אלא על אבינו שבשמים.
 

asaf2000

New member
תגובה

בספרו של הגרש"ז זצ"ל ראתי שהוא כתב שאם אשכנזי עולה לתורה בבית כנסת ספרדי או להפך או שהוא עולה ש"צ הוא צריך לבטא את התפילה בהברה שמתפללים בה באותו מקום אבל אם הוא חושש שהוא יתבלבל אז לא צריך.
 
מפני "לא תתגודדו"...

שיש איסור לנהוג בפרהסיה בשונה ממנה המקום. אבל בינו לבין עצמו ינהג כפי שינהג.
 

BaaMan

New member
תודה

בס"ד מספר שאלות: 1)ומה עם מנהג אבות? לא צריך לשמר אותו?(הרי בטוח שאבותי התפללו בעבריס) 2)מה העניין של להגות רק את שם השם בעבריס?
 
למעלה