שאלה.

Kimbal1

New member
שאלה.

לפני יומיים פרסמתי פארודיה בפורום "כותבי מדע בדיוני". משתתפי הפורום ביקרו אותי על האופן שבו אני משתמש בשלוש נקודות. דעתי הייתה שאין דרך אחרת בעברית כדי לכתוב משפט שנקטע באמצעו, בין אם הקוטע הוא המספר ובין אם הוא דובר אחר בסיפור. אני מצרף כאן קישור להודעה שפרסמתי שם בנוגע לשימוש בשלוש נקודות וסקרן לשמוע דעה מקצועית בנושא מעורכים לשוניים המבקרים בפורום. בתודה, קימבאל.

giba70

New member
קודם כול, אני לא עורך לשוני

אבל עבדתי בחברה של הפקת כתוביות לסדרות. מה שאני כותב כאן הינו דעתי על פי הניסיון שלי ועל פי תפיסתי, לא דעה מקצועית. בעבודה שלנו שלוש נקודות שימשו באמת לקטיעה של הדיבור, גם אם הדובר הוא היוזם של אותה קטיעה (מתוך כוונה: כדי ליצור איזה אפקט של מתח, או שלא מתוך כוונה: מתוך היסוס, חיפוש המילה המתאימה, או משום שאינו יודע כיצד להמשיך את המשפט), וגם אם הדיבור נקטע ע"י דובר אחר. לעומת זאת כאשר יש ציטוט ובאמצע המשפט המצוטט נכנסת התייחסות זה לא מחייב שלוש נקודות, דוגמה: "אבל אני עוד לא הבנתי", אמר נמרוד בהשתאות, "אתה טוען שפיתחת מנגנון הגנה מפני עלבון?" לא צריך כאן שלוש נקודות כיוון שהמשפט כשהוא שלם לא נקטע אלא רק מופסק לצורך התייחסות לדוברו. לכן נשתמש בסימן הפיסוק המתאים ובמקרה הזה פסיק וכך גם בסיום ההתייחסות ואז נחזור לציטוט, כלומר: ", אמר נמרוד בהשתאות, " יש גם מקרים נוספים כפי שהדגמת בקטע שבהם הכי הולם לסיים משפט בשלוש נקודות, כאשר יש איזה תיאור הזוי, בעל אפקט של אשליה, הפלגה ברושם כלשהו, או פעולה שנמשכת ונמשכת ללא סוף מדויק, אתה בוודאי מבין למה אני מתכוון. אגב, אם יורשה לי להוסיף משהו, שים לב שבדוגמה סימן השאלה נכנס בתוך הגרשיים (בתוך הציטוט) כי השאלה היא בציטוט עצמו ויש מקרים אחרים בהם סימן שאלה יבוא מחוץ לציטוט, לדוגמה: מי אמר שהוא פיתח "מנגנון הגנה מפני עלבון"? כאן "משפט המסגרת" הוא שאלה שבתוכה מובא ציטוט. מקווה שעזרתי קצת ואשמח לשאלות או הערות.

Y. Welis

New member
זה אפשרי, אבל ניתן גם עם ---

שני מקפים או שלושה. אם מדובר במבחר (או קטיעה מכוונת) מתוך פיסקה, נהוג לקטוע עם ארבע נקודות .... לקטיעה עם שלוש נקודות יש רושם מתמשך מסויים. לעיתים זה משהו אירוני, ולעיתים זה מעט מעיק. כדאי להתאים את הרושם הזה לסיפור. אם הוא אינו מתאים, אני ממליץ על המקפים.

השתהות בדיבור או ערך של שתיקה

דיברתי עם חברה שלי אתמול באייסיקיו וניסינו להדגיש את העובדה ששתינו משתהות בדיבור שלנו, או שותקות לרגע כי אנחנו נמצאות במצב שבו הדיבור שלנו הוא לא רציף ואנחנו נמצאות בסערת רגשות מסויימת. הדיבור היה בנוסח של "רציתי להגיד משהו...אני לא יודעת כל כך...אני חושבת..." וכו. עקרון קטיעת הדיבור כי מישהו חותך מישהו בשיחה תמיד מודגש בתור מקף או שניים. דבר: איש 1: "אתמול הלכתי לקנות את ה-" איש 2: "כבר המון זמן אני מנסה לספר ש-" איש 1: "אבל אתה קוטע לי את הדיב-" איש 2: "לא לא אני מנסה להג-" לעומת דבר: איש 1: "אתמול הלכתי לקנות את ה..." איש 2: "כבר המון זמן אני מנסה לספר ש..." שלושת הנקודות מייצגות הפוגה, וממש לא זרימה של משפטים אשר נקטעים באמצעם.

למעלה