שאלה...

1מהרהרת

New member
שאלה...

יש מקבילה ל"ארס פואטית" בתחום האמנות, כלומר יצירה שתוכנה הוא היצירה עצמה? אם לא, זרקו רעיונות (אני כותבת דף עמדה לעבודה באמנות). ואולי מישהו ודע אם העובדה שספר (קריאה) וספר (במספרה) הם מאותו שורש, יש לה איזו משמעות או שזה מקרי?
 
נו-באמת, מוסקט!-את לא קוראת שירשורי

ם על שלי
אם שאלת ברצינות (ולא כדי להראות ש"ארס" זה בעצם אמנות, אז-), אז כמו שכתבתי בסוגריים- ars=אמנות.
 
ארסים זה התחום שלי

הביטוי לקוח מתוך החיבור "הפואטיקה" של אריסטו (למה את לא רוצה לדעת מאיפה בא ה"פואטיקה"?) ופירושו "אמנות השירה". כלומר: שירה אשר נושאה הוא אמנות השירה, "איך שיר נולד". לא לבלבל (למרות שאפשר בקלות כי זה מבלבל) עם שירה סלף-רפרנציאלית, שהיא שירה אשר משקפת את עצמה כשירה, תוך יצירת מודעות למדיום השירי בתוך השיר.
 

גנגי

New member
לא הבנת.

היא שאלה "מאיפה הארס הזה". והתשובה, כמובן, שהערס יכולהיות מהרבה מקומות, למשל, בנתניה, עיר הולדתי, היו המון ערסים, וגם בירושלים יש די הרבה, שלא לדבר על מקומות ייצור קלאסיים יותר כמו.... [יש כאן מישהו מבת-ים? (במלעיל?)] וכמו .... [יש כאן מישהו מאשדוד? (במלעיל?)] וכו' וכו' וכו' וכו'.......
 
גם אם אין מקבילה מדוייקת באמנות,

לא הייתי מציעה לקפוץ על ביטוי חדש, אלא פשוט להשתמש ב"ארס פואטי" באופן מושאל (למרות שאני לא בטוחה אם שימוש כזה עדיין נקרא מושאל...) או להתייחס ספציפית למה שקורה ביצירה. (לדוג', לכתוב שזו יצירה "המתייחסת אל עצמה" בדרך כזו וכזו...) -אבל נראה לי שיש כאן מישהי מהדרג הבכיר שיהיה במקלדתה לסייע יותר...
 
הכי פשוט יהיה לשאול

האם יש מקבילה למילה "פואטיקה" באמנות הפלסטית, ואז להדביק לה את המילה "ארס" מקדימה, לא?
 

גנגי

New member
אמנות ארסית? ארס אמנותי?

ארסיות באמנות? ערסיות באמנות? האמן על ערש (דווי)? עריסת החתול והאמן? באמונה, אני מנסה להבין את הרעיון. את מתכוונת לאמנות שמתעסקת באמנות? אמנות שהנושא שלה זו היצירה עצמה? כאילו - אוטו פורטרט של האמן המתייסר בעת ציור היצירה שלו עצמו?
 
יש פה בעיתיות מסויימת

או שלא, אני לא מבינה מספיק באמנות פלסטית בשביל לדעת. בעקרון, הארס-פואטיקה עוסקת בתבניות של העשייה הפואטית. בתיאורטיקה שלה. באיך צריך לעשות יצריה ספרותית. האם יצירת אמנות פלסטית יכולה לעסוק בדברים כאלה באופן מובהק שהוא לאף פשוט, הצגה שלהם - וזהו? האםיצירת אמנות פלסטית יכולה להיות תיאורטית? אם הכוונה היא ליצירה שיש בתוכה מודעות למדיום בו היא נוצרת או לכך שהיא יצירה (לדוגמה: ציור בתוך ציור) - הרי שהיא סלף-רפרנציאלית ואז לא משנה מאיזה תחום של האמנות היא לקוחה. אם זו יצירה שמקיימת קשרים עם יצירות אחרות, אז מדובר באינטר-טקסטואליות. טסקסט, בביקורת הפוסט-מודרנית, יכול להיות גם ויזואלי. מסתדר לך עם מה שאת מחפשת?
 

גנגי

New member
מה פתאום היה נדמה לי

שזו את שמחפשת מילה ולא אני? בכולופן, לא, ההסבר לא הועיל. באמנות אני קצת מתמצאת, אבל מעולם לא שמעתי על מושג שמקביל ל"ארס פואטיות" גם בלועזית, אז אולי זה באמת לא קיים?
 
אני שואלת שוב:

(כי אני באמת רוצה להבין) האם קיימת אפשרות לעסוק בתכנים השייכים לתיאורייה של האסתטיקה בתוך האמנות הויזואלית? האם היא יכולה להיות תיאורטית או שהיא רק יכולה לממש תיאוריות?
 
נגיד

ציור שמצייר את ואן גוך מצייר, זה ארס-פואטיקה? או ציורים מסוימים של מ.ק. אשר? אגב, המהרהרת שאלה על מקבילה בתחום האמנות, ואת עברת לדבר על אמנות פלסטית ואח"כ אמנות ויזואלית. לאיזה אמנות היא התכוונה? שירה זו לא אמנות?
 
להערכתי לא

או לפחות כמעט ולא. האמנות הפלסטית לסוגיה נבדלת מהאמנות הכתובה לסוגיה בכך שאין לה יכולת המללה. כמובן שיש ציורים רבים של פורטרט עצמי (הנושא הוא האמן), סימבוליקה של האמנות (בדרך כלל כאישה ערומה, מעניין) או מבט על אספקטים מסויימים של האמנות, אבל אין יכולת להביע רעיון סגור ומפורט. הדבר הקרוב ביותר לכך שאני זוכר הוא מהמאה ה-19 באירופה, על רקע התהוות התדמית הרומנטית והמתייסרת של האמן בעל שאר הרוח יש ציורים לא מעטים שנותנים מבט ביקורתי: האמן על ערש דויי בתוך הדלות כשאיש לא בא לסעוד אותו, מכירה פומבית של יצירות אמנות שבה המוכרים והקונים לובשים ארשת חזירית וכו'
 
בקשר לספר

הספר חותך את השערות (כלומר יוצר להם קצה חדש). הספר (שימו לב למילה "סף" המוחבאת במילה "ספר") עשוי יריעות עור או דפים החתוכים, ומחוברים אחד לשני (כאשר בספרים החדישים הם מחוברים רק בקצה אחד שלהם) דף יד,א בגמרא: ואם בא לחתוך חותך מאי קאמר הכי קאמר שאם בא לחתוך חותך ורמינהי תחלת ספר וסופו כדי לגול... וכן מדברת הגמרא גם על "עיר הסמוכה לספר"- שהיא עיר הסמוכה לגבול. והלשון "לספר סיפור", נוסף לכך שהיא קשורה למילה ספר (book)- היא גם מתארת חלק מהעבר- שידוע עד עכשיו, כלומר מסתיים בהווה, כמו השערות שאי אפשר לחתוך אותן יותר ממה שצמחו...
 

מוגג

New member
בקולנוע זה נקרא

רפלקסיביות - האמנות מתבוננת בעצמה . יש כאן החזר-אור כמו במראה. קולנוע רפלקסיבי - קולנוע העוסק בקולנוע (למשל, "שושנת קהיר הסגולה", "המופע של טרומן" "חלון אחורי" של היצ'קוק). הקולנוע הפוסטמודרני מאופיין ברפלקסיביות - הוא מתייחס לסרטים ויצירות קודמות ולא רק למציאות עצמה או בונה מציאות קולנועית בדויה מלכתחילה ("מטריקס").
 

shellyland

New member
נראה אם הבנתי נכון...

"אהובת הקצין הצרפתי", למשל, גם היא קולנוע רפלקסיבי, נכון? אם כך, לא מדובר בארס-פואטיקה. האם יש סרטים שעוסקים בפיאטיקה של הקולנוע, בפילוסופיה שלו, באיך ראוי ונכון לעשות סרט? כי אם הבנתי אותך נכון, הדוגמות שהבאת עוסקות כולן בשיקוף המדיום ולא בפילוסופיה שלו. הבנתי נכון?
 
למעלה