שאלה

שאלה

שלום ד"ר סטולוביץ, בנותי התאומות הן בנות שנה ותשע הן נבדקו ע"י רופא עיניים מומחה לילדים בקופת החולים הוא עשה להם בדיקה לאחר הרחבת אישונים והוא אמר שהן לא פוזלות אבל יש להם בעיה של מספר גבוהה בעיניים לראיה למרחק והן צריכות שתיהן משקפיים.( רציתי לציין שהבדיקה נעשתה ישר אחרי הרחבת אישונים ולא נבדקו קודם ורק אח"כ עשו להם הרחבה והן שתיהן במהלך הבדיקה מאוד בכו והיו היסטריות ) הוא קבע שלתאומה אחת יש מס' 5.5+ בשתי העיניים והיא צריכה עדשה מס' 4+ לשתי העיניים. לתאומה השניה הוא קבע שיש לה מס' 5+ בשתי העיניים והוא נתן לה מס' עדשה 3.5+ לשתי העיניים. אני לא הייתי שקטה אז הלכתי לעוד יעוץ של רופא והרופא השני עשה להם בדיקה כמו שצריך לעשות, הוא קודם בדק אותם בשקט בלי בכי לפני הרחבת האישונים והוא אמר שהן לא פוזלות אבל אחרי הרחבת האישונים והמתנה של 40 דקות הוא עשה להם בדיקה יש לציין גם היא הייתה מאוד שקטה ורגועה בלי בכי ואז נקבע שהן באמת צריכות משקפיים לראיה למרחק אבל המספרים היו לגמרי שונים לזאת שהיה לה מספר גבוהה 5.5+ בראיה הוא קבע שיש לה 4+ והיא צריכה משקפיים בעדשה אחת מס' 3.0+ ובעדשה השניה היא צריכה מס'3.75 +. ולתאומה השניה שהיה לה מס' 5+ הוא אמר שבכלל לה יש מס' יחסית גבולי 3.0+ בשתי העיניים לכן הוא ביקש ליראותה בעוד חצי שנה אבל הוא אמר שיש לה נתיה בגלל שלי בעבר היה בגיל שלוש פזילה והירכבתי משקפיים למרות שעברתי ניתוח ובגיל 12 והורדתי אותם עד היום אז יש אפשרות לגנטיקה אז לכןהיא תצטרך להרכיב משקפיים ויכול להיות שעוד חצי שנה יקבע שהיא תצטרך משקפיים בכל זאת או שלא אז אמרתי לו שעם הבעיה קיימת בגבול ויש נתיה לכן בגלל שהם תאומות אולי כדאי לתת לה בכל זאת להרכיב משקפיים כך ההרכבה שלהם תהיה ביחד אז הוא אמר טוב בסדר ניתן לה אבל מספר נמוך אז הוא נתן עדשה בעין אחת 2.0+ ובעין השניה 2.25+. השאלות שלי אחרי הסיפור הארוך הם: 1. למה יש הבדלים כאלה במספרים בין רופאים הרי לפי זה נותנים מספרים לעדשות המשקפיים האם מס' גבוהה מההתחלה ששמים עם לא צריך גורם למצב חמור יותר בעתיד? 2. האם לא הייתי צריכה להתעקש על התאומה השניה שתרכיב משקפיים עם הוא רצה ליראות אותה עוד חצי שנה ולהחליט אז אולי אני גורמת למצב לא טוב עם היא תרכיב והיא לא צריכה. 3. לא הבנתי לכמה זמן הן יצטרכו להרכיב את המשקפיים והעם המספרים בדר"כ שמרכיבים את המשקפיים יורדים או עולים? 4. אני מבינה שתפסתי את הבעיה שלהם בערך בזמן אז השאלה האם זה טוב והמספרים ירדו והם בעתיד לא יצטרכו משקפיים בכלל ולא יגיעו למצב של פזילה או שההפך שהמשקפיים יכולים בגיל הזה לעשות מצב גרוע יותר כי בגיל הזה נורא קשה לשכנע אותם להרכיב כל הזמן אז יכול להיגרם מצב שיום הם ירכיבו ויום אולי לא ואז פעם הם רואים טוב ופעם לא זה לא גורם למצב גרוע יותר כי הן יעמצו את העיניים ביום שהם לא מרכיבות? מה קורה באמת במצב עם אני לא מצליחה להרכיב להם כל יום את המשקפיים יוצא שאפילו יש שבוע טוב ושבוע לא טוב או כמה ימים הם מרכיבים ויום יומיים לא אז מה עושים במצב הזה זה לא יכול לעשות יותר גרוע והמספרים דווקא יעלו ולא ירדו? ומה היה קורה עם לא הייתי עושה ביקורת ולא הייתי רואה את המצב בגיל הזה אז הן היו מגיעות לגיל שלוש אז מה היה קורה? אולי זה היה עובר להם ולא הייתי יודעת בכלל שיש בעיה או מצב כזה נגרם ולא עובר האם יכול להיות מצב שבגיל שלהם המספרים בדר"כ עולים ואח"כ הם מתייצבים ואלה שלא עושים את הבדיקות שממליצים לעשות לפי הגילאים אפילו לא יודעים שזה קרה ואין לילדים שלהם שום בעיה.או שהם לא יודעים ואז הבעיה פיתאום מתגלת ע"י פזילה? אני פשוט רוצה להיות רגועה שלא סתם הבאתי בבדיקה שלהם למצב שאולי הוא היה עובר ולא הייתי יודעת מימנו עם לא הייתי בודקת. תודה על התשובות וסליחה מראש על כל הסיפור הארוך והשאלות הארוכות.

תשובה

שלום רב! אכן שאלות רבות. רוחק ראיה גבוה מחייב טיפול גם אם אין פזילה מעל מספר +4.5.אם יש פזילה הטיפול הוא מתן משקפיים עם כל המספר שנמצא.אם אין פזילה אז ניתן להוריד בין 1.5-2 מספרים ממה שבעין דורשת.ככלל המספרים בעין אחר מתן הטיפות מבטאים את עצמת המאמץ שהעין עושה כדי לראות. הטווח הנורמלי בילדים זה בין +0.5 ל - +2.5 .רוחק ראיה יכול לגדול עד גיל 6-7 אחר כך מתייצב ויכול להתחיל לרדת אחרי גיל 10 לערך עד גמר הצמיחה של העין בסביבות גיל 17-18.המספרים משתנים לא בגלל הרכבת או איברכבת המשקפיים אלא עקב השינוי באורך גלגל העין עם תהליך הצמיחה הטבעית. ההבדלים בין הרופאים נובעים מנסיון שונה ומתנאי הבדיקה האובייקטיבים.

תודה רבה שוב על התשובה

ואני פשוט מבקשת סליחה על כל השאלות זה בגלל שאני לחוצה כי מדובר פה בתאומות ולא בילד אחד. אז ממה שאתה אומר אני צריכה להבין שאתה ממליץ לי כן להרכיב להם משקפיים לשתיהן אפילו שלאחת יש מספרים נמוכים להרכבה, ואני לא גורמת לה שום נזק בזה שאני מרכיבה לה. ולקחת בחשבון שזה יכול להיות גם לתקופה ארוכה מאוד או לא כי זה תלוי בצמיחה של העין. תודה רבה לך ואתה מאוד מאוד עוזר לי להבין הכל.

למעלה