שאלה..

wizgirl16

New member
שאלה..

אני בת 15 ובשנה שעברה,השנה האחרונה שלי בחטיבה הייתה לי שנה קשה שמורה הציקה לי כל הזמן.כשעברתי לתיכון היועצת אמרה לי שכנראה יש לי פוסט טראומה,כי אמרתי לה שקשה לי לחזור לחטיבה או לעבור ליידה בלי להיזכר במה שהיה ושאני כל הזמן חושבת על זה ולא מצליחה לישון בגלל זה ושהמקצוע שאותה מורה לימדה אותי הוא מקצוע שאני לא אוכל ללמוד שוב. רציתי לשאול,האם פוסט טראומה זה התקף חרדה?
 

lt17

New member
תשובה לא מוסמכת

אני לא יודע מה בדיוק קרה בינך לבין אותה מורה, אבל בד"כ במצבים של פוסט-טראומה, המילה 'טראומה' מתייחסת לאירוע שנשקפת בו סכנה לחיים של אדם, או פגיעה פיזית חמורה, מוות של אדם קרוב וכו'. אני מניח שהפרעה פוסט-טראומטית יכולה להופיע בעוד מגוון של מצבים, חמורים יותר או פחות (כפי שנמצא במחקר הזה, שמזכיר קצת את המקרה שלך). אני בספק רב אם היועצת בבית-ספרך מוסמכת לתת אבחנה בעניין, ואם המצב מפריע לך, ולפי מה שהבנתי זה אכן כך, את יכולה לפנות לפסיכולוג (ואפילו פסיכיאטר, במידת הצורך), באופן פרטי או דרך קופ"ח. בנוגע להתקפי-חרדה, התשובה היא לא. הפרעה פוסט-טראומטית אינה התקף-חרדה, אך, ככל שידוע לי, לסובלים מפוסט-טראומה יש סבירות גבוהה יותר לחוות התקפי-חרדה. עוד על התקפי-חרדה את יכולה לקרוא כאן. *הערה חשובה: כפי שנאמר בנושא התגובה, הדברים שאמרתי אינם מוסמכים. אלה דברים שאני יודע מניסיון והתעניינות אישית בנושא, שכן אני אובחנתי בעבר כסובל מהפרעה פוסט-טראומטית. אם אמרתי משהו לא נכון, אשמח לקבל תיקונים לדבריי.
 
פוסט טראומה

פוסט טראומה זה סוג של הפרעת חרדה שיכולה להתפתח אחרי שנחשפים לארוע טראומתי. בדר"כ כשאדם סובל מפוסט טראומה, יש לו מחשבות חוזרות ונשנות על הארוע, או תמונות חוזרות של הארוע בראש, ולפעמים הוא מרגיש שהוא כמו חי את הארוע הטראומתי מחדש. הרבה פעמים יש המנעות ממקומות או מדברים שמזכירים את הארוע. יכולים להיות גם קשיים להתרכז ולישון. יש דרך לטפל בזה. טיפול פסיכולוגי שעובד בשיטה קוגניטיבית התנהגותית יכול מאוד לעזור. אני חושבת שמאחר וזה משהו שמטריד אותך ומפריע לך, מאוד כדאי לטפל בזה. את יכולה לפנות לפסיכולוג או פסיכיאטר לאבחון, ולפנות לטיפול פסיכולוגי שיעזור לך להתגבר על זה.
 

lt17

New member
../images/Emo207.gifמהי טראומה?

אם כבר אנחנו עוסקים בנושא הזה, יש משהו שאני לא מבין בהגדרה הבסיסית של המונח 'טראומה'. יש הסבר קונקרטי לגבי מהי 'טראומה'? או שמא מדובר בכל אירוע שלילי בעל-חשיבות (מה שאומר שהחשיבות היא סובייקטיבית)? ובכלל, מה קורה במצב שאמור לגרום לאדם אושר, אבל בפועל משיג תוצאה הפוכה? אני מניח, שקרו כבר אירועים חיוביים, או שנתפסים כחיוביים ע"י החברה, אבל גרמו לאדם מסויים דווקא סבל ומצוקה - האם אז האבחנה היא שונה? (סוג אחר של חרדה, למשל). אשמח אם תוכלי לענות לי, הנושא הזה מאוד מעניין אותי. תודה רבה, ליאור. נ.ב: אני שמח לראות שלא טעיתי בתשובתי לזו שפתחה את השרשור.
 
טראומה

היי ליאור. אני חושבת שבדר"כ כשמדברים על טראומה מדברים על ארוע לא נעים ושלילי שגורם לאדם מצוקה. אתה שואל על ארועים שאמורים כביכול להיות חיוביים וגורמים לאושר, אך נחווים על-ידי האדם כגורמים סבל. אני חושבת שמה שהכי חשוב זה החוויה של האדם. אם אדם עובר חוויה או נתקל במצב שגורם לו סבל ומצוקה אז עבורו המצב הזה הוא שלילי ולא נעים, גם אם אחרים לא היו חווים אותו ככה. אז נראה לי שבמובן הזה מה שהכי חשוב זה מה שהאדם מרגיש. אם עבורו הארוע הוא טראומטי וגורם מצוקה - אז זה מה שהוא. ברוב המקרים הארועים שגורמים למצוקה וכאב הם ארועים שרוב האנשים תופסים כשליליים, אבל כמו שכתבת זה מאוד סובייקטיבי, לפחות מבחינת העוצמה של הארוע. מבחינת הגדרה פסיכולוגית, כשמדברים על הפרעה פוסט-טראומטית מדברים על משהו שהתפתח עקב גורם לחץ משמעותי. כמו מצב שבו אדם חווה או עד לארוע שמערב איום על החיים או איום לפציעה או איום לפגיעה בשלמות הגופנית. כאשר מצב הלחץ הזה גורם לאדם לפחד ניכר או תחושות חוסר-אונים, שמתבטאים בכל מיני סימפטומים, כמו, למשל, חוויה חוזרת של הארוע הטראומתי, המנעות מדברים או מקומות שמזכירים את הטראומה,קשיי שינה, קשיי ריכוז, עצבנות ועוד. אך גם גורמי לחץ פחות קיצוניים יכולים להביא לתחושות ותגובות קשות ולגרום לאדם מצוקה ניכרת והפרעה בתפקוד, ולהביא להתפתחות של הפרעות הנובעות מדחק. כתבת שאתה מתעניין מאוד בנושא. זה משהו שמוכר לך מעצמך או ממישהו אחר שאתה מכיר?
 
למעלה