שאלה:

CHOFA

New member
שאלה:

בס"ד למה לפי דעתכם קריאה של מדע בדיוני היא לא כ"כ נפוצה בחברה?? לפני כמה זמן קראתי ת´ספרים של אמבר ןכ"כ נהניתי שרצתי לחברה טובה שלי ואמרתי לה שהיא חייבת לקרא ת´ספר הזה היא בתגובה הסתכלה עלי במין מבט שכזה שאמר לי:"מאיזה צד נפל לך הבורג??למה נראה לך שאני אקרא בכלל ת´ספרים האלו??" אז נסיתי את זה עם עוד אחת וגם היא נתנה בי מן מבט שכזה וכשניסיתי שיסבירו לי במילים (ולא במבטים) למה בעצם לא,התשובות שקבלתי היו די קצרות:זה לא בשבילי,או משהו כמו-זה פשוט לא זה.. אז אני מבינה שלא כל האנשים חייבים לאהוב את אותה סוג הספרות אבל זה נראה משום מה שהמון אנשים נרתעים מהסוג הזה של מד"ב ופנטזיה (לפחות בסביבה שלי...)וזה די מעניין אותי למה...

הייזל

New member
הממ...

אני שאלתי שאלה דומה בפורום ספרות ו...לא קיבלתי תשובה חד-משמעית. מה שכן אני יודעת שיש סטיגמות לז´אנר הזה. כששאלתי ידידה שלי על מה היא חושבת כשמדברים על מד"ב אז היא תיארה לי את הבחורות הכמעט ערומות שמצויירות על הספרים. אני לא נרתעת כשאנשים שולחים בי מבטים כמו שתיארת. היה לי מקרה דומה בצבא, בחורה ששאלה אותי למה אני קוראת כל כך הרבה מד"ב בסוף הלכה וקראה את המוסד של אסימוב ונהנתה. אז מה אני מציעה? טוב, ראשית תבררי מה מקור הסלידה של האדם אותו את מנסה להמיר למד"ב
ותטפלי בסלידה הזו. לבחורה כמו שתיארתי קודם אפשר להציע ספרים שכתבו סופרות, אפשר להסביר שבחורות ערומות על הכריכה אלו בעיקר ספרי זבל שאף קורא מד"ב שמכבד את עצמו לא יקרא. למי שחושב שמד"ב מתחיל במס"ב ונגמר במלחמת הכוכבים תמיד אפשר להסביר מה זה מד"ב באמת מה האיכויות שלו במב הוא תורם(למשל טיפול מונע ל"הלם העתיד") איך סופרי מד"ב היוו השראה להמצאות מדעיות חשובות. במקרה הספיציפי של אמבר את חייבת להסביר לאנשים על מה מדובר. זה שתגידי למישהו שהוא הדיוט בתחום שזו סדרה נהדרת לא ממש ישכנע אותו. את צריכה להסביר על מה מסופר בספר, באיזה נושאים הוא עוסק. אץ יכולה להדגיש שהספרים בעברית מאד מאד דקים (בקטע של: "הספר הראשון ממש קצר, תני לו נסיון, לא תאהבי?! הלכו שעתיים")ונהדרים לקריאה באוטובוס. חוץ מזה אם זה ממש מעניין אותך בקישורי הפורום יש קישור לאתר של ענבל שגיא. זוהיא בחורה שכתבה תזה על תת-תרבות המד"ב בארץ והיא מעלה כמה הסברים ללמה התחום הוא בן חורג בתרבות הישראלית.

הייזל תיקון קטן

הז´אנר של הספרים בעלי הכריכות של בחורות חצי ערומות וחייזרים מפלצתיים הרודפים אחריהם, לא בדיוק הגיע לישראל. אני יכול להצביע על ספר אחד, שיש לו כריכה כזאת "הרפתקאה בחלל" של פרדריק בראון. ספר מצויין שנכתב על ידי סופר גדול - כך שמה שכתבת על חובבי מד"ב שלא יקראו את הספרים האלה, לא בדיוק תופס אצל חובבי המד"ב בישראל. לדעתי הבעיה קשורה למשהו אחר לגמרי. הרבה אנשים בהתבגרותם מאבדים את הדמיון שלהם ומפסיקים לאהוב אגדות וזה בדיוק שמה שהז´אנר שלנו מספק "אגדות למבוגרים". שימו לב לתירוץ הנדוש שאנחנו מקבלים ממי שלא אוהב את הז´אנר, אני לא אוהב/ת לקרוא שטויות, אני אוהב/ת דברים מציאותיים ובשלב הבא תמצא אותם קוראים איזה רומן רומנטי או יושבים מול הטלבזייה לעוד המשך לסידרת טלנובנלה אינסופית.

Boojie

New member
לדעתי יש עם ז´אנר המד"ב/פנטזיה בארץ

עוד בעייה: בסביבות שנות השבעים היתה בארץ פריחה גדולה של מד"ב. ראו כמה מו"לים כי טוב, והתחילו להוציא עוד ועוד מד"ב, בלי לדאוג לבצע בקרת איכות של ממש על המוצרים שלהם. דבר דומה קרה קצת מאוחר יותר לפנטזיה. מה שיצא מזה, זה שמד"ב קיבל בארץ שם של ז´אנר לא רציני שמבוצע בצורה לא מקצועית (וכל מי שקרא אי פעם אחד מהספרים שיצאו בהוצאת "לדורי" מבין את הכוונה), ואף יותר מזה פנטזיה. כשמוסיפים את זה לבוז המסוים שחשים בארץ מוכת פיגועים ומלחמות כמו שלנו כלפי "כל השטויות האלה על העתיד", ולעובדה שבאופן כללי, מד"ב הוא לא בדיוק נחלת הכלל גם בשאר העולם, אפשר להבין למה יצא למד"ב השם שיצא לו. האדם הרגיל בארץ פשוט לא נחשף לעובדה שיש במד"ב ובפנטזיה דברים שאפשר להגדיר אותם "ספרות טובה", ושגם המו"ל מתייחס אליהם ברצינות. אני חושבת שבהדרגה, היחס הזה הולך ומשתנה. ימים יגידו.

Josephin

New member
גם אצלי

יש מקרים כאלה שאנשים שואלים אותי למה לקרוא ספרים של פריקים באלה... אנשים פשוט נעולים עלדעות קדומות...

למעלה