שאלה.

*גלעד*

New member
שאלה.

מה הכוונה בחידות השחמט שאתם נותנים? מה בכלל השאלה?

aaa123

Member
אלו שיודעים את חוקי המשחק מבינים

ראיתי ששאלת את אותה שאלה בתגובה לחידה של הלבן מתחיל וכופה תיקו. החידה היא שנותנים עמדה של כלים בשחמט ,מטרה וצריך למצוא דרך להשיג את המטרה.

*גלעד*

New member
אני משחק שחמט שנים...

אבל אתם כותבים את החידות בקודים שאינם מובנים לי. אתה יכול להסביר לי קצת בבקשה? אולי דוגמה של חידה פשוטה? אני רוצה להשתתף בפתרון החידות.

aaa123

Member
הנה דוגמה של חידה פשוטה

זאת חידה שקיבלתי כאשר הייתי ילד קטן והלכתי לראשונה לחוג שחמט(פתרתי אותה אז תוך 2 דקות) אני לא זוכר את העמדה המדוייקת אבל אתן עמדה עם אותו רעיון. עלה בדעתי שיתכן שאתה משחק שחמט בלי לדעת את הסימונים המקובלים ולכן אסביר: מלך לבן בערוגה ז1(ז1 משמעותו הטור השביעי והשורה הראשונה והמלך הלבן נמצא בערוגה ה1 בתחילת המשחק). צריח לבן בערוגה א1 (הצריח הרחוק מהמלך בתחילת המשחק) פרש לבן בערוגה ב5. מלך שחור בערוגה ה8(הערוגה המקורית של המלך) מלכה שחורה בערוגה ב8. פרש שחור בערוגה ח7. הבעיה היא לבן מתחיל וכופה תיקו. בדרך כלל מסמנים מלך בקיצור מ-,מלכה בקיצור מה- צריח בקיצור צ- ופרש בקיצור פ- במלים אחרות החידה בסימון המקובל היא: לבן מ-ז1 צ-א1 פ-ב5 שחור מ-ה8 מה-ב8 פ-ח7 לבן מתחיל וכופה תיקו. בחלק מהחידות יש דיאגרמות אבל הצורה של הכלים לא זהה בדיוק לצורה של הכלים על הלוח. עם זאת כל אלו שקוראים ספרי שחמט מכירים דיאגרמות ואין בעיה לתרגם. לרגלי אין קידומת ובדרך כלל נהוג לכתוב את המשבצות של הרגלים בלי קידומת למשל לבן מ-ח1 ר-ו6 א2,ב2,ג2 משמעותו שללבן מלך בערוגה ח1 רץ בערוגה ו6 ורגלים בערוגות א2,ב2 וג2.

*גלעד*

New member
So far so good..

אז מה בדיוק החידה פה? אתה אומר שהלבן מתחיל וכופה תיקו.. מה בדיוק המשמעות של כופה תיקו?

aaa123

Member
המשמעות של כופה תיקו היא

שצריך למצוא מסע בשביל לבן שמביא לתיקו. רוב המסעים של לבן מפסידים כי לשחור יש יתרון חומרי גדול(מלכה ופרש מול צריח ופרש) ולשחקנים טובים בדרך כלל אין בעיה לממש אותו במשחק. יש ללבן מסע אחד שמכריח את השחור להפסיד חומר ומביא למצב שהוא מצב ידוע של תיקו(מלך ופרש מול מלך ופרש במקרה הזה).

*גלעד*

New member
שתי שאלות:

בכמה מהלכים החידה אמורה להתבצע? כיצד מייצגים מהלך בחידה שכזו?

aaa123

Member
לא נאמר בשאלה כמה מהלכים אבל

לא מדובר פה בהרבה מהלכים. מייצגים מהלך לפי הכלי שהולך והמשבצת האחרונה אליו הוא מגיע. צ-ב1 למשל אומר צריח למשבצת ב1 ה5 אומר חייל למשבצת ה5(אם לא מצויין דבר אז הכלי שהולך זה רגלי). במקרה שיש יותר מצריח אחד שיכול לזוז לאותה משבצת אז מקובל לכתוב משהו כמו צה-ב1 שמשמעותו שהצריח שבטור ה הולך למשבצת ב1. במקרה שיש הכאה של כלי יריב אפשר לכתוב צ:ה5 שמשמעותו צריח מכה את הכלי שנמצא במשבצת ה5. אפשר גם לכתוב צ:פ שמשמעותו שהצריח מכה את הפרש. דוגמה:המשחק הכי קצר שאפשרי הוא 1.ו3 ה5 2.ז4 מה-ח4 מט. 2 המסעים הראשונים של לבן והמסע הראשון של שחור הם מסעי רגלים ולכן לא מציינים את הכלי שהולך אלא רק את המשבצת האחרונה אליה מגיע רגלי. המסע השני של שחור הוא מסע של המלכה ולכן מתחילים את המסע באותיות מה-

AmitKar

New member
לא יודע אם התכוונת שבאמת נפתור

אבל הפתרון הוא: צ-א8 מה:א8 פ-ג7+ תיקו

למעלה