שאלה

TrojanRhin

New member
שאלה

שלום. יש לי שאלה קצרה שאני די בטוח שכבר עסקו בה, לכן אשמח אם העונים יוכלו לכוון אותי למקורות, או לחילופין לענות בעצמם. אינני יודע אם השאלה קשורה לפורום, אך אם כן, אשמח לתגובות. הנה השאלה: למה לייחס בכלל ערך 'רוחני', נקרא לזה, או 'מהותי', לכל הרעיונות והמחשבות שלנו, אם זו דת ואם זו פילוסופיה וכו' - אם בסה"כ כל הדברים הללו הם אחרי הכל קשרים אלקטרו-כימיים שבוצעו במוח שלנו? הכל זה רק פולסים חשמליים, ולא יותר מזה!

obafgkml

New member
תגובה

כיצד הדברים COME ABOUT זה לא הנקודה החשובה. ניקח משהו הרבה יותר פשוט כמו מחשב שנוצר ע"י אדם, כל מה שקורה שם זה גם באיזשהו אופן פולסים חשמליים שעוברים בשערים לוגיים וכל מיני דברים נוספים שאתה יכול לברר יותר לעומק, ועם זאת כל הדברים הכביכול פשוטים האלה מאפשרים לך לכתוב את ההודעה הזאת וגם דברים קצת יותר משמעותיים מזה. באותו אופן רק בצורה הרבה יותר מרשימה אצל בני האדם, העובדה שהשאלה הזאת עלתה לך בראש היא מדהימה כלומר שקיימת אצלך מודעות עצמית לעצמך, שאתה מסוגל לחשוב על עצמך ועל התהליכים שקורים בתוכך.דוגמאות נוספות לשאלות כאלו הן לגבי מהות קייומנו שזו שאלה שאני מאמין שאף יצור אחר לא שואל את עצמו למרות שהתהליכים האלקטרו-כימיים המתרחשים בראשו דומים או זהים מבחינת חוקי הכימיה והפיזיקה שמנחים אותם. ברגע שאתה מנסה לפשט את הדברים בצורה כל כך בוטה אתה מאבד את הפואנטה. דוגמא שאיינשטיין הביא: (ציטוט לא מדוייק): כמובן שאפשר להסביר הכל באמצעות המדע, אבל זה יהיה חסר ערך, זה יהיה כמו לתאר את הסימפוניה התשיעית/חמישית (תבחרו בעצמכם) של בטהובן (או מוצרט...) כסידרה של שינויים בלחץ האוויר. אז גם דברים כביכול בעלי חוקים פשוטים יכולים ליצור מורכבויות מטורפות החל ממשחק החיים של קונווי למטוטלת כאוטית ועד לבני אדם.

TrojanRhin

New member
תגובה

שני דברים: לא ממש הבנתי מה הנקודה באמירה שהתודעה שלנו מודעת לעצמה. אולי פשוט יש לנו חלק מסוים במוח שאיננו קיים בבעלי החיים? הדבר השני - "אתה מאבד את הפואנטה" - איזו פואנטה? האם כוונתך שהתשובה היא פשוט לא לשאול, אלא לקבל את זה כדבר שלא אמורים בכלל לשאול עליו? את זה קצת קשה לי לקבל. שאלות מיד שאלו, גם על הדברים שהם לכאורה ממש פשוטים.

obafgkml

New member
תגובה

העניין אם הפואנטה - הכוונה שכדי להבין את המשמעות של הדברים שאחנו חושבים עליהם אתה לא תוכל לקבל מניתוח התהליכים האלקטר-כימיים שמתרחשים במוח\ לכן לשאול איך מהתהיליכם הפשוטים כביכול שקורים במוח אנחנו חושבים על דברים כאלה ואחרים ונותנים להם משמעות כזאת גדולה. לכן זו לא השאלה הנכונה לשאול מבחינה מדעית אבל כן שאלה מעיינת מבחינה פילוסופית.זה בדיוק כמו שתנסה להבין מדוע יצירה מוזיקלית יפה ע"י ניתוח שינויי לחצי האוויר... לגבי התודה שלנו מודעת לעצמה - יש לך תודעה (קול בראש) ואתה יודע שהוא נמצא וגם "הוא" יודע שהוא נמצא, אתה יכול לתקשר איתו להתווכח איתו וכו'. לגבי ההבדלים בחלקי המוח ביננו לבין בעלי חייים אחרים אני לא יודע, אני לא מכיר את מבנה המוח.

the YOOK

New member
לא הבנתי,

אז בגלל שהכל קשרים אלקטרו- כמיים (אגב זו שחצנות נוראית להגיד כי אתה מבין את התהליכים במוח, או שאתה מבין את אותם "קשרים אלקטרו- כמיים") אז אין משמעות לתוצר? למה? (האם לאוסף של אותיות, כגון זה שבהודעה שלך או שלי אין משמעות מלבד היותו אוסף של אותיות?)

TrojanRhin

New member
יש משמעות לתוצר

אבל זו יכולה להתפס רק כמשמעות ביולוגית, כימית, או פיזיקלית (אם נשתמש בפיזיקה כתחליף לחשמל). המשמעות של אוסף של אותיות הוא משפט, שנתפס במוח שלנו (אם לומר בגסות) כמביע משמעות מסוימת, כמביע דבר שניתן ללמוד ממנו, וכך - ליצור קשרים אלקטרו-כימיים נוספים. ועל זה בדיוק אני שואל - למה בכלל לתפוס משפט, או אם נלך בגדול יותר - תורה או תיאוריה, כמביעה משמעות - נקרא לה - מטפיזית, בעלת משמעות במובן העמוק של המילה, אם כל התוצר של זה הוא בסה"כ קשרים נוספים שנוצרו במוחנו, ושזה הדבר היחיד שזה מביע. מהמוח הכל מתחיל, וכרגע אני לא רואה מדוע להוציא את הדברים מן התחום הזה, החוצה אל העולם אגב, יש ספר שאוגד מאמרים פילוסופיים שנכתבו בעקבות הסרט מטריקס, שלמרות שלא קראתי אותו, לפי מה שהבנתי - כחלק מהדיון יש שם גם בירור האם המציאות איננה אלא קשרים אלקטרו-כימיים, ולא יותר מזה. אולי באמת כדאי שאני אקרא את הספר...

למעלה