שאלונת ...

שאלונת ... ../images/Emo3.gif

סכין זכר או נקבה ? סכין חד או חדה ? תודה מראש ! אהמ...יש לי פה התערבות על ארוחה, תגידו לי שזה זכר...

dorgad

New member
סכין - גם זכר וגם נקבה, כלומר

אפשר סכין חד ואפשר סכין חדה. בתיאבון לשניכם, דור

קודם כל תודה

על התשובה המהירה
אני מופתעת מהתשובה יש מילים בעברית שהם גם זכר וגם נקבה.. ? הממ..זה אומר שאני מפסידה ארוחת צהריים בהתערבות

dorgad

New member
אכן, יש מילים בעברית שהן גם וגם

דוגמה נוספת: דיו. אם אזכר בדוגמאות נוספות, אציין אותן בהמשך. דור

Yuvalenko

New member
האמת שגם מילים כמו ../images/Emo26.gif

שמש, כוס, אש, רוח.... כולן נחשבות זו"נ (זכר ונקבה) בשפה העברית, על אף שבלשון הדיבור הן נחשבות בעיקר כנקבה, ובתקופת המקרא הן יוחסו בלשון זכר.

nupicat

New member
למה בעצם?

"מחבת" הי מילה שתמיד הציקה לי. חשבתי שהיא אמורה להיות מהשורש "חבת" כמו חביתה, ולכן לא ברור לי בכלל למה היא נקבה ולא זכר. תודה, וסליחה על ההפרעה.

dorgad

New member
נופיקט, אינך מפריע, אבל גם אין לי

אין לי תשובה לשאלתך. דור

Yuvalenko

New member
מעניין, דור, הרגע הצצתי שוב במילון

וגיליתי שאבן שושן סותר את עצמו באותה הוצאה! במילון המרוכז, בעמוד הראשון הצמוד לכריכה, מצויות "הוראות מעשיות למעיין במילון" ולאחריהן רשומות ראשי התיבות העיקריים המקובלים במילון. תחת ההגדרה של זו"נ - זכר ונקבה, מופיעות הדוגמאות "אש" ו"רוח". אך במילון עצמו, המילה אש מוגדרת כנקבה בלבד. אברהם אבן שושן היקר - נא התאפס על עצמך ומהר.

dorgad

New member
לפני שהקלדתי את התיקון לאש

בדקתי באבן-שושן, וכפי שאתה מצאת - אש נ' בלבד. אגב, הערך הבא במילון אחרי אש הוא אש (OSH) - צורת היחיד של אושיות - והאש הזה הוא זכר. מעניין, לא? דור

Yuvalenko

New member
אכן, ראיתי זאת גם. אבל שוב, מוזר

שאבן שושן בעצמו נתן את "אש" כדוגמא לזו"נ בפתיח למילון...

dorgad

New member
מחבת - נקבה בלבד על-פי אבן-שושן...

...שבידי! (משנת תשמ"ח). מי יכול לישב המחלוקת? דור

גרי רשף

New member
יש

קצת פחות מוכרות- שדה, דרך. אח- בזכר זו צורת הזכר של אחות ובנקבה זה תנור. אני חושב שאצל אבן שושן מטבע הוא גם בזכר וגם בנקבה למרות שנראה לי שמדובר בשגיאה שהשתרשה. כך גם המלה פנים שביחיד (פן) היא ללא ספק בזכר, אך ברבים היא גם וגם.

למעלה