תשובות
שלום!
קודם כל אסביר באופן כללי ואז אגש לענות על השאלות: האטומים בטבע הם נייטראלים מבחינה חשמלית כלומר מספר שווה של אלקטרונים ופרוטונים יוצר איזון מבחינה חשמלית ומטען חשמלי 0. כאשר מספר האלקטרונים או הפרוטונים באטום משתנה ומספר האלקטרונים והפרוטונים כבר אינו שווה - מתקבל יון: שהוא אטום טעון. יון שלילי (נקרא גם אניון) הוא יון שמספר האלקטרונים שבו גדול ממספר הפרוטונים, מכאן שיש לו מטען חשמלי שלילי (יש יותר מינוסים מפלוסים).
באופן דומה יום חיובי (נקרא גם קטיון) הוא יון שמספר האלקטרונים שבו קטן ממספר הפרוטונים, ומכאן שיש לו מטען חשמלי חיובי (יש יותר פלוסים ממינוסים).
חשוב להדגיש שביצירת יונים מספר האלקטרונים בלבד יכול להשתנות ולא מספר הפרוטונים, משום שהפרוטונים קבועים בגרעין האטום ללא יכולת לצאת (יש תגובות שבהן משתנה מספר הפרוטונים הנקראות תגובות גרעיניות, אך הן חורגות ממסגרת הלימודים של כיתה ח').
ניגש לשאלות:
1. אטום שמסר 2 אלקטרונים - כעת מספר הפרוטונים גדול ממספר האלקטרונים ולכן נוצר יון חיובי שמטענו 2+, כי יש 2 פרוטונים יותר ביחס למספר האלקטרונים.
2. אטום שקיבל אלקטרון אחד - כעת מספר האלקטרונים גדול ממספר הפרוטונים ולכן נוצר יון שלילי שמטענו 1-. זאת משום שיש אלקטרון אחד יותר ביחס למספר הפרוטונים.
3. חמצן - O הוא אל מתכת שמצוי בטור השישי בטבלה המחזורית. כידוע, כל טור של יסודות בטבלה המחזורית מסמל את מספר האלקטרונים שיש ליסוד ברמת האנרגיה האחרונה ומכאן ניתן לדעת לאיזה יון הוא יהפוך.
כמו שנאמר, החמצן נמצא בטור השישי - כלומר יש לו 6 אלקטרונים ברמת האנרגיה האחרונה. כידוע כל היסודות בטבע רוצים להגיע למצב האנרגטי היציב ביותר, בדומה לגזים אצילים. במסגרת "הרצון" הזה כל יסוד רוצה שתהיה לו רמת אנרגיה אחרונה מלאה - במקרה של הרמה השנייה האחרונה (כי יש רמות מלאות בהן 18 אלקטרונים) כל יסוד "רוצה" שיהיו לו 8 אלקטרונים. אם לחמצן יש 6 אלקטרונים והוא "רוצה" שיהיו לו 8 אז צריך להוסיף לו עוד 2 אלקטרונים.
כלומר אם מוסיפים לו עוד 2 אלקטרונים הוא הופך להיות יון שלילי (מספר אלקטרונים גדול ממספר פרוטונים) שמטענו 2- (כי יש 2 אלקטרונים יותר ביחס למספר הפרוטונים).
4. Ca נמצא בטור השני בטבלה המחזורית (בקבוצת המתכות האלקליות העפרוריות) ולכן יש לו ברמת האנרגיה האחרונה 2 אלקטרונים.
בדומה לחמצן (ולשאר היסודות) גם סידן רוצה להגיע ליציבות אנרגטית ולכן הוא גם רוצה רמת אנרגיה מלאה ב 8 אלקטרונים. אך כאן נדרשת מחשבה - על מנת להגיע לרמת אנרגיה מלאה צריך להוסיף לסידן עוד 6 אלקטרונים - במונחים של "אטומים" זאת כמות גדולה מאוד שמצריכה אנרגיה גדולה מאוד משום שהאלקטרונים שמוסיפים מרגישים דחייה חשמלית גדולה מאוד מצד האלקטרונים האחרים.
לכן יהיה הרבה יותר פשוט אם במקום להוסיף 6 אלקטרונים - פשוט ייקחו מהסידן 2 אלקטרונים - ובאופן הזה גם תהיה לו רמת אנרגיה מלאה.
באופן הזה סידן יהפוך ליון חיובי (כי אם לקחנו אלקטרונים יהיו יותר פרוטונים מאלקטרונים) שמטענו +2 וזאת משום שיש 2 פרוטונים יותר ביחס למספר האלקטרונים.
5. מגנזיום כלורי - סוג התרכובת הוא יוני - זאת משום שהוא פשוט מורכב מיונים. תרכובות יונים לרוב מורכבות מיונים של מתכת ואל מתכת שמתחברים יחד ליצירת תרכובת שנקראת גם מלח (ביניהן גם התרכובת נתרן כלורי - NaCl שמוכרת כמלח השולחן). הדרך לזהות תרכובות יוניות היא פשוט לדעת להכיר את היונים השונים.
מקווה שמובן, אם יש שאלות נוספות אז אשמח לענות.
בהצלחה!