שאלות בקשר ללימודי עבודה סוציאלית

Iwannaknow

New member
שאלות בקשר ללימודי עבודה סוציאלית

והעבודה בכלל... שלום לכם... אני מאוד שמחה שנפתח הפורום הזה! אני מקווה שתוכלו לעזור לי עם ההתלבטויות שלי... אני בת 28 ועד עכשיו לא הלכתי ללמוד. יש לי יכולות גבוהות, אבל לא היה לי כסף ללמוד, אז הלכתי לעבוד ועכשיו יש מספיק כסף! בכל אופן, עכשיו אני מאוד לחוצה כי אני כבר "זקנה" ולא הייתי רוצה לעשות טעות בבחירת לימודים, אז אם תוכלו בבקשה לחלוק את הרשמים שלכם מהלימודים והעבודה בפועל ובכלל אני אודה לכם מאוד! ספציפית הייתי רוצה לדעת: 1. איך הלימודים? מענינים? קשים? מגרים אינטלקטואלית? 2. מה לפי דעתכם תכונות האישיות הנדרשות כדי למלא תפקיד עו"ס בהצלחה? 3. איך הפרקטיקום? זה מפחיד אותי קצת... האם יש הדרכה צמודה? האם המשימות מותאמות לרמה של התלמיד, או שזורקים אותך למים ומצפים שתשחה? 4. בטחון אישי - האם יש תפקידים יותר מסוכנים מאחרים? מהם? איך מתמודדים עם מישהו אגרסיבי? 5. מה אתם הכי אוהבים בעבודה? מה הכי שונאים? 6. ממה לפי דעתכם נובע הסטטוס הנמוך שיש לעו"סים? למה לא מכבדים אותם כמו שמגיע להם בישראל? 7. משכורת - הבנתי שהיא מאוד נמוכה. האם המצב משתפר בהמשך או שגם בגיל 50 אני ארויח קרוב לשכר מינימום? לא אכפת לי להרויח בהתחלה קצת אם אחרי זה יתגמלו אותי...אבל אם זה לא קורה אני לא אצליח לשרוד! 8. איך מתמודדים עם השחיקה הנפשית? האם יש תחומים יותר קשים ופחות קשים? 9. ראיתי שרוב המשרות המפורסמות הן לחצי משרה... איך מסתדרים? 01. הייתם ממליצים על התואר והמקצוע בכלל? או שנכונה לי אכזבה? האם הייתם בוחרים ללמוד מחדש עכשיו כשאתם יודעים במה מדובר? 11. האם אפשר להיכנס למשאבי אנוש עם התואר הזה? זהו בינתיים...שאלתי המון שאלות... אני אשמח לכל שביב מידע. אין לי את מי לשאול חוץ ממכם. אני אוהבת לקרוא אתכם, גם אם לפעמים אני לא מבינה על מה אתם מדברים...

SuperGirl 25

New member
זה כמו שאלון הכרות ../images/Emo13.gif

ולא יצא לנו לעשות אחד כזה... אני מבינה את ההתלבטות שלך. שמעתי לא פעם עו"סים שממליצים לא ללמוד את המקצוע, אך יש כאלה שימליצו לך בפה מלא. לי לא היתה התלבטות בבחירת המקצוע. נהנתי מאוד בלימודים, שסייעו לי והרחיבו את ידיעותיי. מה גם שכל הזמן אנו למדים, משתכללים ומקווה גם מטפלים טובים ומועילים יותר-אין חכמים מבעלי ניסיון... אני נהנת במקצוע, שהוא מאוד רחב, כל אחד יכול לבחור את האוכלוסיה/התחום שיותר מעניין אותו. אני עובדת מעל לשנה עם נוער במצוקה. לאחרונה התחלתי לעבוד בתחום הסיעוד כעבודה זמנית. גיליתי דברים מיוחדים בקרב שתי האוכלוסיות. וכמובן-יש דברים מתסכלים בקרב שתי האוכלוסיות... היום ביקרתי בקהילה טיפולית למכורים. עושים שם עבודה מדהימה. אני שמחה שהמקצוע הזה ממשיך לרגש ולהקסים אותי. את לא כזו זקנה!! למדה איתי מישהי בת 43 (עם 6 ילדים) והיא פשוט נכס למקצוע! בהכשרה המעשית יש מדריך צמוד, שנותן הדרכה צמודה. ההכשרה הכי מלמדת לדעתי. זה כמו שתלמדי נהיגה רק על סמך מבחן התיאוריה. אין מחיר למה שאת לומדת תוך כדי התנסות. זה מפחיד, אך כשנכנסים למים רואים שזה ממש לא נורא!! יש גם דו"ח שיחה שאמורים להעביר למדריך והוא נותן לך משוב. המשימות אכן מואמות, לדעתי, לתלמיד. חשוב מאוד להבין שאת בתהליך של למידה ופשוט להתייחס לזה כך ולנסות ולהפיק את המיטב-מהתיאוריות ומההכשרה. לדעתי, הסטטוס הנמוך שלנו נובע מהשכר הנמוך. מה גם שאצלנו מקום העבודה די מוזנח וישן. אישית זה מפריע לי מאוד. אני חושבת שיש קשר בין הדברים. במקום שמכבד את עצמו יותר נעים לעבוד. אני סידרתי לי פינה נעימה (אני מקווה), צבעונית ופירחונית. כל מי שנכנס לחדרי מגיב לכך. וזה לאחר שהזדעזעתי מהאפרויריות שמאפיינת את המקום. לדעתי, עם השחיקה הנפשית מתמודדים ע"י הדרכה טובה, לקיחת חופש אחת למס' חודשים (או יום חופשי קבוע בשבוע), שימת גבולות לעצמנו עד כמה אנו משקיעים מעבר ליכולתינו/שעות העבודה או מעבר למקום עבודה אחר-דבר שיכול לסייע גם לנו וגם לפונים. אם יש תחומים יותר קשים? זה מאוד תלוי באישיות של האדם ובהעדפותיו. יש כאלה שיהיה להם מאוד קשה לעבוד, למשל, עם אנסים ויש כאלה שלא...זה מאוד אינדבידואלי. אגב, ברוכה הבאה ואם יש דברים בדיונים כאן, שאינך מבינה (כפי שרשמת), את בהחלט מוזמנת לשאול

קצת תשובות

קודם כל לגבי הגיל - גם אני התחלתי תואר ראשון בגיל 28, ועוד בפסיכולוגיה, כך שכשסיימתי אותו בגיל 31 עדיין הייתי ללא כלים ממשיים לבנות לי קריירה. לכן עברתי לעבודה סוציאלית, לעוד שלוש שנות לימודים. אני מתייחס לכך כי נשמע שאת רוצה ללכת על בטוח בבחירת המקצוע - שיהיה מעניין ושישתלם כלכלית. אפשר לומר בודאות שבמקצוע הזה לא ניתן להרוויח הרבה מעל השכר הממוצע, וגם זה לאחר הרבה שנות עבודה. המשכורות הבסיסיות נעות סביב המינימום. עם זאת, אם את חושבת להתפתח כמטפלת פרטית, ומתכוונת להשקיע בתהליך כזה, הרי שיש לך סיכוי להעלות את רמת ההכנסה שלך בעתיד על ידי טיפולים אישיים פרטיים. לגבי השאלות ששאלת: 1) לימודים קשים או לא - תלוי... למדו איתי כאלה שנהגו להתכונן לבחינות יומיים לפני, והצליחו לא רע. כנראה שהם יאמרו שהלימודים לא קשים כלל. אבל גם מי שלומד כל הסימסטר ודואג לציונים לא בהכרח סובל ונאנק תחת העול. הרבה פעמים ההנאה מהלימודים, מההתנסות ומההתפתחות הופכת את המאמץ לכדאי. צריך לזכור שלא מדובר בלימודי מקרא - אלה לימודים שפעמים רבות מפעילים אותך רגשית, לטוב ולרע, ובכל מקרה קשה לומר שהם משעממים. כמובן, איש לא יכול להבטיח לך שתיחלצי מקורסים משעממים מסויימים... 2) תכונות נדרשות - רציתי לכתוב לך שתכונות כאלה הן אכפתיות, יכולת לחמלה, עניין באחרים וכו', אבל אז נזכרתי שזה בדיוק מה שהלחיץ אותי בהתחלה - לא ידעתי אם יש לי את התכונות האלה והרבה פעמים הייתי בטוח שאין לי. אני חושב שבבסיס נמצא איזשהו צורך לעבוד עם אחרים. כדאי שתבררי אם את חושבת על תחום הלימודים הזה כי את רוצה לעבוד עם אחרים, או שאת פשוט מחפשת תחום שאפשר לעבוד בו (בניגוד למשל להיסטוריה), כי בתחושת לחץ הזמן שלך את לא יכולה לבזבז זמן על לימודים "לא מעשיים". 3) הפרקטיקום - כמו שכתבה נערת העל (
) יש לך הדרכה, שאמורה ללוות אותך בדיוק באותם מקומות שבהם תתקשי. 4) בטחון אישי - זה מקצוע שמפגיש אותך לפעמים עם אנשים במצוקה, או כאלה שעברו עברות חמורות על חוקי החברה, או כאלה שמוגדרים כנפגעי נפש. לא אכחיש שראיתי מקרים בהם עובדת נזקקה לעזרה מול פונה מסויים, אבל בהחלט לא נכון יהיה לתאר את המקצוע כמקצוע המסוכן לבריאותו של העובד... 5 + 6) נראות לי כשאלות קשורות - הסטטוס הנמוך הוא אחד הדברים שקשה לקבל בעבודה הזו, והוא לא ממש תורם לתחושת סיפוק מהמקצוע. השאלה מדוע הוא נמוך ראויה לדיון נפרד כאן. 7) בעניין השכר עניתי לך בתחילת התגובה. 8) שחיקה נפשית - הגוון חשוב מאד. לעשות את אותה עבודה במשך זמן רב הוא מתכון טוב לשחיקה מוגברת. אפשר לגוון בתוך העבודה ואפשר לגוון בין עבודות, וכו'. אפשר להמשיך ללמוד ואפשר לעשות כל מה שכתבה נערת העל, בעיקר חופשות... אני חושב ששחיקה יכולה לנבוע גם מטיפול ללא סוף. גם אם אני מטפל מותר לי בסוף היום להפסיק לחשוב על אחרים, להיות נבזי לקופאית בסופר (סתם דוגמא), לא לעזור למישהו שמבקש ממני עזרה ברחוב, וכיוצא בזה דוגמאות מרנינות להתנהגות אנושית שעובדים סוציאלים לפעמים מפחדים ממנה... 9) חצאי משרות זה לא בהכרח רע. זה מגוון את העבודה, אם כי גוזל יותר זמן עבודה וקשה מבחינה לוגיסטית. העובדה שהרבה עובדים כך יכולה להעיד שאפשר להסתדר, לא? 10) התשובה לשאלה זו הולכת חזרה לשאלה מדוע את מתכוונת לבחור בתחום הזה. אם את רוצה לעבוד עם אחרים זה מקצוע שיספק את מבוקשך, בתנאי שאת מוכנה ומבינה שמדובר במקצוע שהוא אורח חיים (למרות שגם חוקר לשון יכול לראות בעבודתו את חייו). אפשר כמובן לעשות את העבודה כטכנוקרט ולחזור הביתה, אבל האם לשם כך הגענו למקצוע? אם היינו בוחרים במקצוע הזה שוב? אני פגשתי הרבה עו"סים שהיום כבר לא יכולים אפילו לתאר לעצמם את עצמם עוסקים במשהו אחר. וזה לא רע. אני לא יודע אם מישהו יוכל להפיג את חששותייך לחלוטין ולספק לך ודאות לגבי הנכונות בבחירת המקצוע. בסופו של דבר תצטרכי לבחור ללא ודאות מלאה, וזה הרי נכון לגבי כל מקצוע שהוא, לא? בהצלחה

חצאי משרות...

יש לי שאלה - איך באמת אפשר להסתדר עם חצאי משרות? בבוקר עובדים בעבודה אחת, ואחה"צ בעבודה השנייה? זה לא מתיש נורא?

ועוד שאלה בנוגע לעבודה

אתמול מישהו אמר לי שעיקר העבודה של עו"ס זה בתיווך בין הפונה לבין הרשויות. למשל, אותו אדם נתן לי כדוגמא מישהי שהוא מכיר שעובדת בבי"ח לחולי נפש. התפקיד שלה באותו מקום זה לעזור למטופלים שיוצאים מאישפוז ממושך להשתלב שוב ביום יום - ובעיקר בעניינים רישמויים כמו לטפל בעניינים בבנק, ביטוח לאומי וכו'. זה באמת ככה? איך הייתם מגדירים את העבודה שלכם, מבחינת אחוזים (פחות או יותר) - כמה אחוזים משקיעים יותר בטיפול בפונה, הקשבה ותמיכה, וכמה אחוזים זה יותר טיפול בעניינים לוגיסטיים מול רשויות?

swguy

New member
יש ויש...

יש עבודות שעיקרן "טיפול בעניינים לוגיסטיים מול רשויות" ויש שעיקרן "בטיפול בפונה, הקשבה ותמיכה"... כל העבודות בע"ס כוללות גם וגם... במקרה של העו"ס בבי"ח הפסיכיאטרי אין זה פשוט כפי שזה נראה - מדובר בטיפול בפונה, הקשבה ותמיכה - רק לטווח קצר: בכדי להפנות אדם יש לשוחח איתו, להכיר אותו, ליצור קשר ואמון שיבנו נכונות להמשיך במסלול השיקום שמציעה העו"סית - אחרי שהתלבטה ובחרה את האפשרות ההולמת ביותר על סמך מצבו של האדם והיכרותה עימו... לעיתים האדם ממאן לעבור לקהילה ויש עבודה טיפולית באיזור הזה ועוד... הפניה אינה משמעה לומר לאדם "לך לשם ולשם, וכל טוב..."... אני נוכחתי לדעת שזו עבודה מאוד לא פשוטה גם במקומות שנראים שמצריכים התערבות מינמאלית וטכנית-למראה של העו"ס ויש לא מעט דילמות שמצריכות איש מקצוע בתפקיד- לא רק פקיד שמכיר את ה"נהלים"... נכון שיש עבודות יותר "טיפוליות" מאשר עו"ס בבי"ח - למשל בשירות המבחן, בתחנה לבריאות הנפש או שירות חוץ-ביתי לילדים בסיכון...

SuperGirl 25

New member
מסכימה

אחד מהתפקידים של העו"ס הוא בפירוש תיווך. יש ערך מוסף וטיפולי לתיווך וזה לא סתם תיווך. העו"ס מפנה את הפונה או מתווך על-מנת שלפונה תהיה אפשרות נוספת לקבלת עזרה ולמימוש זכויותיו. בנוסף, הפונה יכול ללמוד מכך איך לדבר עם גורמים ויש מצבים שאם לא נתווך ואפילו נלווה את הפונה, הוא לא יעשה זאת בעצמו ולעיתים אין מש'/חברים שיסייעו לו. השאלה היא איך מגדירים טיפול? כפי שגיא שלנו רשם-אם הפונה מביע התנגדות להפניה ולתיווך שלנו, אנו עובדים סביב הנושא ומנסים להגיע לשורש ההתנגדות. זו בפירוש עבודה טיפולית. בביה"ח, למשל, ההתערבות היא סביב משבר (פציעה, לידת ילד נכה, בן מש' שנמצא בטיפול נמקץ וכו') ומעבר לתיווך בין הפונה לגורמים בקהילה, העו"ס בביה"ח עושה הרבה (מציאת כוחות בפונה, עזרה בהתארגנות, הקשבה וכד'). יש לקחת בחשבון שלא כל הפונים שלנו מוכנים לטיפול. אני למשל עובדת עם נערים. מקצתם וורבליים והשיחות אכן טיפוליות. אבל יש נערים מאוד סגורים או חשדניים וקשה לעשות עימם שיחה טיפולית.

תודה לשניכם...

זה פחות או יותר מה שחשבתי... אני לא יודעת למה, אבל אנשים מנסים כל הזמן להפחיד אותי בקשר לעבודה ואומרים לי הרבה פעמים ש-"עו"ס זה לא מה שאת חושבת". אז זה חיזק אותי לראות שהתיאור שלכם זה גם איך שהעבודה היא בפועל, ושאני לא חיה באשליות כמו שכולם מנסים כל הזמן להגיד לי

SuperGirl 25

New member
נכון, זה לא מה שאת חושבת,

זה הרבה יותר ממה שאת חושבת
תמיד (!) תהיה לאנשים דיעה כזו או אחרת. עצתי-קחי הכל בעירבון מוגבל.

אני לוקחת בערבון סופר מוגבל...

אם הייתי הולכת לפי מה שאנשים אומרים לי, לא הייתי הולכת לעו"ס. אבל מדי פעם אני צריכה זריקת עידוד שאני באמת עושה את הדבר הנכון.

עו"ס זה לא מה שהם חושבים...

למה אנשים מיואשים מנסים לצרף עוד אנשים לחברת המדוכאים עלי אדמות שהם יוצרים? כנראה שכך חמים יותר בביצה...

swguy

New member
כן. מתיש למדי.

האוטו- חברו הטוב ביותר של העו"ס...

swguy

New member
למה אתה חושב בי"ס לע"ס באת"א...

נמצא מחוץ לקמפוס יחד עם בי"ס להנדסה? בעברית הוא נמצא ליד בי"ס לחינוך ורוח - איזה תכנון קצר מועד...

למעלה