שאלות בתחביר

streetball

New member
שאלות בתחביר

חבריי,מחר יש שלי מבחן בלשון ובתחביר ו יש לי מספר שאלות שאשמח אם תענו לי עליהם בזמן הקרוב כדי שאדע אותן במבחן. 1.מה שמתאר את המילה: "יש" לדוג': יש לי מבחן. יהיה משלים פועל? 2.הגעתי אמש לביקור. האם ביקור הוא מושא כי המילית "ל" היא מוצרכת לפועל הגעתי? או שמע זה תאור תכלית: הגעתי כדי לבקר. 3. מחזור נוסף של טירונותת צנחנים הסתיים אתמול בטקס ההשפעה המוסרתי בכותל. "בטקס"- האם זה תאור מקום? או תאור זמן? (הסתיים במקום הטקס, או הסתיים בזמן הטקס) או אולי בכלל תאור אופן-הטקס חתם את המחזור, כלומר, ע"י הטקס הסתיים המחזור-תאור אמצעי\מכשיר דהיינו תאור אופן. 4. הילד יצא לטיול, האם טיול מושא או שמא תאור מקום. האם ה"ל" מוצרכת או לאו? אשמח אם תענו לי ממש בזמן הקרוב... אודה לכם מאוד, דניאל

streetball

New member
ושאל נוספת

יתאפשר לאנשים להכנס לתוך החדר "יתאפשר להכנס"-נשוא מורחב או שמא זה יתאפשר שיכנסו-דהיינו "להכנס" משמש כאן מושא? מדוע, ואיך אפשר להבדיל? ההודעה נודעה לי באיחור רב האם "באיחור" הוא תאור אופן?

streetball

New member
ושאלה אחרונה

הוא השתמש בחבל, האם "בחבל" מושא? לכל דבר טוב יש סוף. אני ש"לכל דבר" הוא מושא, אך האם "כל" הוא לוואי כמות ל"דבר" הוא שמא "דבר" הוא לוואי סומך ל"כל"? מי מהם צריך לסמן בתוך הסימון הכולל של המושא כלוואי? ילדת ביתנו האם במילה"ביתנו" שני לוואים? לוואי סומך ולוואי כינוי קניין, אז לסמן שני לוואי? לטפס על משהו--- האם המילית "על" מוצרכת? להגיע לאנשהו " האם "אנשהו" מושא או שמא תיאור מקום? אלה כל שאלותי(+שתי ההודעות הקודמות) מאוד אשמח אם תענו לי עליהם כי אין מי שיענה לי על זה(לא מוצא באינטרנט, חברים לא יודעים)- אם לא אתם אני לא יודע מה אעשה במבחן. בתודה מראש ובתחינה לעזרה, כדור רחוב

Dancing mad

New member
"בחבל"=תאור אופן,

בתנאי שיש המשך למשפט:" הוא השתמש בחבל כדי לקשור את העגלה." אם לא, השאלה היא: "במה השתמש?", ולכן "בחבל" הוא מושא. סימון לוואים 1: כל לא לוואי כמות, כי אי אפשר להחליפו בלוואי כמות אחר. לוואים 2:אף אחד לא דורש סימון לוואי שייכות כיום, פעם דרשו. לטפס על- מוצרך, אני חושב. "לאנשהו"=תאור מקום, כמו "לשם" או "לירושלים". הודעה שניה: "באיחור"=תאור אופן ("ההודעה נודעה לי כך\באופן זה") יתאפשר להכנס= נשוא מורחב (הוא יתאפשר, הוא יכנס, אין אפשרות להכניס "כדי") שם פועל הוא מושא כשמבצעי הפעולה של ש"פ והפועל שונים, כמו :" הוא ביקש לכנס את הועידה." הודעה ראשונה: 1. את יש מתארים משלימי פועל: "יש שם חלזון." שם= תאור מקום. 2.תאור תכלית. ("הגעתי כדי לבקר") 3. אני חושב שעדיף מקום. ("הסתיים אתמול שם\בתל אביב") 4.כמו ה"לביקור", תאור תכלית: "הילד יצא כדי לטיל."

streetball

New member
דבר ראשון

תודה רבה לך! אני כל כך שמח להיות שותף לפורום כל כך תורם ועוזר. 1.אז אמרנו, בדיקת לוואי כמות היא אם אפשר להחליפו בלוואי כמות אחר או אין נכון? 2. השתמשתי בחבל אתה בטוח שמדובר כאן בתאור אופן ולא במושא? הרי שהמילית "ב" נראית כאן מאוד מוצרכת... 3. נתַח המשפט: היא אין יפה. האם ה"אין" שלא ניתן להחליפו ב"יש" משמש כאוגד או שהוא משמש כאן כתחליף של "לא" ויסומה ביחד עם המילה "יפה" כנשוא בלי אוגד? 4. לא הבנתי האם בסמיכות: מיקום כתתנו(לדוג'), האם לסמן שני לוואים בסומך, שהרי זה סומך+קניין. 5. חזרנו לעבוד- אתה מסכים איתי שזה יכול להיות גם נשוא מורחב וגם תכלית? נשוא מורחב- אם חזרנו לעשות את פעולה העבודה תאור תכלית- אם חזרנו כדי לעשות את פעולה העבודה. 6.אם מי מכם יוכל לתת לי משפט או מספר משפטים שיכללו את הנושאים הבאים: נשוא מורחב, תפקידי שם הפועל במשפט, המשפט השמני, הבדלים בין מושא ותיאור וכדומה אני אשמח, כך אוכל לנתח כאן ותגידו לי אם צדקתי. ושוב, תודה רבה לכולם כאן!!! דניאל

streetball

New member
ראיתי כרגע באתר של סנונית

שתי טעויות בתחביר! כתבו שבמשפט כמו "יש להגיש את העבודה", זהו נשוא מורחב ולא נשוא מודאלי. כמו כן כתבו ש"אני ארצה ללכת" ללכת-מושא! לדעתי זה נשוא מורחב הרי שעושה פעולה שם הפועל ועושה פעולת הפועל הם אותו בנאדם-אני. אני הוזה שרוצה ואני הוא זה שילך. אני חושב שהם טעו כאן אולי אני טועה.

Yuvalenko

New member
אתה הוזה? ../images/Emo3.gif

זה מה שכתבת? או שאני הוזה?...

Dancing mad

New member
יש בדיוק שני מקרים של נשו"מ:

1. פועל+ש"פ בעלי אותו מבצע פעולה, ללא קשר של תכלית בינהם. 2. ניב-ביטוי המכיל פועל. מכאן שאין מצב כזה במשפט שמני, ו"יש" נמצאת רק במשפט שמני. "אני ארצה ללכת"- ללכת יכול להיות חלק מנשו"מ, או מושא, תלוי בהקשר במשפט.

dogli3

New member
אני טוענת לשלושה מקרים:

1+2- מה שאתה אמרת. 3- שני פעלים המציינים פעולה אחת.

Dancing mad

New member
בבקשה.

1. בעקרון כן: "כל הילדים הלכו" --> "מחצית מהילדים הלכו" 2. ב' של תאור אופן אינה מילת יחס, היא אות שימוש(אותיות שימוש:מש"ה כל"ב). 3. כל מורה ללשון תגיד לך שאסור בתכלית האיסור להחליף "יש" ב"אין", כי זה משנה את כל הסידור התחבירי. 4. בבגרות אתה לא חייב, תשאל את מורתך. 5. "חזרנו לעבוד" הוא דוגמה בעייתי בסוגיית הנשו"מ\ת.תכלית. 6. אין לך את הספרים של נגה גנאל? יש שם הכל, אחלה ספרים (ונגה גם אחלה מורה באמת).

streetball

New member
בקשר למשפט השמני

באינטרנט היה כתוב: הייתי מציע לבטל(משפט שמני) הייתי-נושא+אוגד מציע לבטל+נשוא מורחב דהיינו קיים הנשוא המורחב במשפט השמני. עכשיו שאלה: יש לי משפט: יעל לא משחקת. איך אני יודע אם זה משפט שמני או שזה משפט פועלי, דהיינו אם משמש הבינוני כאן כפועל או כשם? אם יש לי "יעל אין משחקת" -האם "אין" הוא אוגד? מתי אין ישמש כאוגד ומתי לא? הילד הנה כאן האם "הנה" הוא אוגד? בתודה מראש, דניאל

Dancing mad

New member
מציע שמי יבטל? מהניסוח

.משתמע שמישהו אחר יבטל, ולכן זה מושא. קשה לתת דוגמאות רלוונטיות. ובכלל, כשיש בינוני המשפט לא נחשב פועלי?

streetball

New member
אבל

לדוגמא: "הילדה משחקת בכדור" משפט פעלי ויוכל מי מכם להסביר לי על "אין" בתפקיד אוגד ו"הנה" בתפקיד אוגד? מתי אוגדים ומתי לא? כתוב ש: אין הילדה יפה אין=אוגד, מדוע זה כך?

Dancing mad

New member
אין אוגד כשהוא שולל את הנושא,

וכשאפשר להחליפו באוגדים אחרים (היה, הפך ל.. וכו'). העניין עם ההחלפה חל על כל האוגדים.

streetball

New member
תודה רבה

עוד שתי שאלות ואני הולך לישון לפני המבחן. 1. הנכם בניי ניתן להגיד ש"הנכם" זה נושא+אוגד? האם אני יכול להגיד ככלל, שכאשר שם הגוף אינו נמצא אלא רק האוגד בעצם זהו האוג+הנושא? 2. סָגַרְתִּי אֶת הַדֶּלַת בִּפְנֵיכֵם איזה תאור "בפניכם" האם אין חייב להטות את "הנה" ואת "אין" כדי שתחשבנה אוגדים? זאת אומרת, במקום : "הילדה אינה יפה" אני יכול להגיד "הילדה אין יפה"? תודה רבה לכולכם, דניאל

streetball

New member
ושאלה נוספת

אם יש לי משלים פועל של נשו"מ האם הוא תמיד יהא תאור או שיכול להיות גם מושא? לדוג': מצאתי חן בעינֵי האיש אי אפשר לשאול האם "ב" מוצרכות כאן או לאו. אני צריך לשאול האם כל הביטוי של הנשוא המורחב מצריך את מילית היחס או רק את הפועל? לדעתי יהיה זה תמיר תאור.האם כאן צריך לסמן את "מצאתי חן בעיני" כנשוא מורחב+ תאור מקום (בעניים של האיש)? ואנא,ענו לי על ההודעה הקודמת, אם תוכלו. בתודה מראש, כדור רחוב

streetball

New member
שאלה

עשיתי את המבחן, היה מבחן מאוד קשה. על חלק מהדברים ששאלתי את המורה באמצע המבחן היא לא הייתה בטוחה בתשובה ואמרה לי שהיא תחשוב על זה, הצגתי בפניה חלק מן השאלות שאני שואל כאן. שאלה לי אליכם: הנה אדם אין מנתחים את המשפט? ואשמח אחר כך לשאול שאלות מתוך המבחן... בתודה מראש, דניאל

למעלה