שאלות התחליות

o1d1e1d1

New member
שאלות התחליות

שלום. הנני משתמש חדש. הגעתי לכאן מכיוון שיש לי שאלות. אציין שאני בן 22 ויוצא בית ספר דתי במקור. אני פה מכיוון שתמיד נהגתי ע"פ המסורת ו"שמרתי". אבל לאחרונה אני מבין שאני לא מבין כלום ! למרות החינוך הדתי. אני מקווה שלא אפגע באף אחד - אל אף השאלות המטרידות. מבלי להאריך יתר על המידה, אתחיל: 1. מהם הספרים הכלולים בהגדרתנו ל"תורה" ? האם רק חמשת הספרים ? או גם הנביאים והכתובים ? 2. מי רשם את התורה ? ממש כך. מי המשורר ? אינני מצליח להבין את זה מכיוון שאם בורא עולם רשמה, אזי יש כאן בעיה מכיוון שהוא מתייחס אל עצמו בגוף שלישי: "וירא... כי טוב" הוא הבורא, רואה כי טוב... לא אני (הבורא) אלא הוא... אם כן לא הבורא רשם את הספר ? ואם לא הוא, אזי גם כאן בעיתיות. שכן איך ידע אותו כותב על דברים שנאמרו במצבים אינטימיים כמו מפגשו של משה עם "פניו" של בורא עולם. שכן אם אתה (לא הבורא) רשמת את הספר אזי איך יודע אתה מה ראה או לא ראה משה בראותו את בורא עולם ? ישנם כמובן עוד דוגמאות. שאלה זו עלולה להראות ברורה - שכן טבוע כבר בנו ה"עובדה" שהבורא רשם את הספר (שכן מי עוד יכל להיות נוכח לאורך זמן כה רב ע"מ לספר על כ"כ הרבה תקופות חיים שונות - מאדם וחווה ועד לדוד..) אך זה לא מספק אותי. מדוע אם כן נרשם הספר בגוף שכזה ? מדוע הבורא לא מתייחס אל עצמו ? למשל, "וראיתי כי טוב" ? ? ? אני כמובן גם מבין שינם שאלות שעליהם אין תשובה. כולנו בערפל בעניין זה או אחר אבל אולי יש הבנות שאינני בקיא בהן - ועל אלו אשמח לשמוע. שאלה אחת מני רבות. נתחיל כאן. תודה.

mgb

New member
תשובות התחלתיות

בס"ד שלום לך! כיוון שגם אני "יוצא בית ספר דתי" אקווה שלא תיפגע אם אומר שזה מראה כמה הביה"ס דתי.. כי תשובות שלא קיבלתי שם המשכתי ותהילות לה' מצאתי בהמשך חיי!! ניגש לשאלותיך היסודיות, יש לציין: 1)תורה כוללת למעשה את ה"חמישה חומשי תורה". אבל כהוראת לשון כוללנית היא מקיפה מעבר לכך גם את התורה שבכתב וגם את התורה שבעל פה. פשוט, תלוי באיזה הקשר מדובר. כמו-כן, כמונח כוללת התורה גם את הנ"ך אלא שכדי לצייןול הבדיל בכמה אספקטים את תורת משה.קרי חמישה חומשי תורה מדברי הנביאים אנו קוראים לספרי הנביאים "נביאים" ולשאר כתבי הקודש (אסתק, דברי הימים וכו') כ"כתובים". 2. את התורה, כלומר, את ה-5 חומשי תורה(בראשית, שמות, ויקרא , במדבר ודברים) כתב משה כאשר היה בהר סיני למעט 8 פסוקים האחרונים שבסוף ספר דברים שיש מחלוקת אם יהושע כתב או משה. למעשה הפירוש המקובל שגם את פסוקים אלה כתב משה ב"דמע" כלומר בערבוב אותיות כדי שכל התורה תהיה על פיו ולא על פי נביא אחר!! פירוש דמע הוא עירבוב כמו שכתוב :" מלאתך ודמעתך לא תכלה". ויהושע סידר את האותיות למילים על פי ה'. את התורה שבעל פה משה רשם ראשי פרקים כאשר היה על ההר בקבלת תורה בזמן שה' מפרש לו. כל זה הרמב"ם מסביר בהקדמה ל"משנה תורה". 3. נכון שישנם לרוב פסוקים בגוף שלישי אבל מנגד ישנם לרוב פסוקים בגוף ראשון. כל מקום יש את הכוונה והתכלית משלו. לא יודע אם צריך כב' דוגמאות לגוף ראשון לענ"ד אפילו פתיחה אקראית של התורה תספק שלל דוגמאות. אם לא בפעם הראשונה ב-2 או 3 הבאות.. עצם התמיהה מי יכל להיות לאורך תקופת המאורעות של התורה היא הנותנת שזו ראיה שה' הנצחי נתן מראש את הפירוט כמו שכתוב "קורא הדורות מראש".. בברכה

o1d1e1d1

New member
גלגלי הצלה מהותיים - והמשך

תודה אם כן, על הזמן והרצון. אם כן, להבנתי משה רשם בהיותו בהר סיני את ה"ספרים" הבאים: את התורה - בראשית שמות ויקרא במדבר דברים. אבל בספר שמות רשום: "ויכתב על הלחות את דברי הברית עשרת הדברים".... מהיכן בפסוק זה הבנתך (והבנתנו) שבראשית-שמות-ויקרא-במדב-דברים ירדו מהר סיני ? אתה מבין, ניסיתי לגלות את התשובה לבד ואכן קראתי את הספרים - אך לא מצאתי על הכתב (וכמובן קטנתי - ולכן אני כאן) משהו שאומר שאלו הם הספרים שירדו מהר סיני..... איך אם כן ולמה טוענים אנו שירדו חמשת הספרים מהר סיני ונכתבו ע"י משה ? מהבנתי משה ירד עם "החקים והמשפטים" (יהיו אלה אשא יהיו)... ??? ואת הנביאים - רשמו אם כן, הנביאים ? ואת הכתובים - מי רשמם ? ומהי התורה שבעל פה ? במהי אני מתכוון ממש לכך - מהי ? ומי רשמה ? ומדוע נקראת היא ככה ? (אכן שאלות התחלתיות). היש בידנו, בימנו אנו, ספר תנ"ך שידוע עליו שגילו אכן עתיק ? ז"א מהו ספר התנ"ך ה"מבוגר" ביותר בידנו והיכן אפשר לראותו ? ידוע שספר התנך הינו רב המכר הגדול בכל הזמנים והודפס במליוני עותקים במהלך הדורות אבל האם/איזה זכר היסטורי קיים ליהודים לגבי התנך ? המשך יבוא. תודה.

פלגיה

New member
מי כתב כל ספר?

מתוך הגמרא, מסכת בבא בתרא, דף י"ד עמוד ב', ודף ט"ו עמוד א': "ומי כתבן משה כתב ספרו ופרשת בלעם ואיוב יהושע כתב ספרו ושמונה פסוקים שבתורה שמואל כתב ספרו ושופטים ורות דוד כתב ספר תהלים ע"י עשרה זקנים ע"י אדם הראשון על ידי מלכי צדק ועל ידי אברהם וע"י משה ועל ידי הימן וע"י ידותון ועל ידי אסף ועל ידי שלשה בני קרח ירמיה כתב ספרו וספר מלכים וקינות חזקיה וסיעתו כתבו ישעיה משלי שיר השירים וקהלת אנשי כנסת הגדולה כתבו יחזקאל ושנים עשר דניאל ומגילת אסתר עזרא כתב ספרו ויחס של דברי הימים עד לו" התורה שבעל פה - נקראה כך כי היא לא נכתבה אלא הועברה במסורה בעל פה מאב לבנו וממורה לתלמידו. המשנה נערכה ונכתבה בתקופות מאוחרות יותר ע"י רבי יהודה הנשיא שחשש שמפאת הגלות והצרות תשתכח תורה מישראל. עוד על התורה שבעל פה אתה מוזמן לשאול בפורום תורה שבע"פ שבהנהלת ידידינו mgb ספר התורה עתיק - הרמב"ם העיד על הספר המכונה "כתר ארם צובא" שהוא העותק האמין ביותר של התורה שבכתב.

פלגיה

New member
לשאלה מספר 2

מתוך פירוש הרמב"ן על התורה, התחלת ספר בראשית: "משה רבינו כתב הספר הזה, עם התורה כולה מפיו של הקב"ה. והקרוב [= סביר], שכתבו בהר סיני כי שם נאמר לו 'עלה אלי ההרה ואתנה לך את לוחות האבן, התורה והמצווה אשר כתבתי להורותם' , כי לוחות האבן יכלול הלוחות והמכתב, כלומר עשרת הדברות, והמצווה , מספר המצוות כולן עשה ולא תעשה. ואם כן והתורה יכלול הסיפורים מתחילת בראשית כי הוא המורה אנשים בדרך בעניין האמונה."

למעלה