שאלות כלליות, ממש בססיות

kechel

New member
שאלות כלליות, ממש בססיות

אני כנראה לא אפתח מחר עסק, אבל אני מתעניין בתחום וכרגע אני מאוד מאוד בור בנושא, אז יכול להיות שאני אכתוב דברים שיראו קצת "מוזרים".

נניח למשל שאני מכין מלפפונים חמוצים ממש טובים ואני רוצה למכור אותם. בקיצור - איך עושים את זה?
ארשום מה אני יודע או חושב, ואשמח לקבל הערות, תיקנוים, תוספות וכו.


1. להכין אותם בבית, לארוז ולנסות למכור לסופר ליד הבית? אני מניח שזה לא עובד כך בימנו, צריך אישור ממשרד הבריאות או משהו כזה? מי יודע איך ההגיניה במטבח שלי או מה תאריך התפוגה של המוצר?

2. לפתוח עסק ממש? להשכיר איזה מבנה ולהפוך אותו בעצם למפעל המלפפונים שלי. אבל יש כמה בעיות עם זה, אין לי אפשרות ורצון להשקיע מאות אלפי שקלים בשביל הימור. הרי אין לי מושג אם העסק שלי יצליח, אני עדיין לא שם מוכר, וגם אם אצליח זה בוודאי יקח זמן, ובנתיים אני צריך להתפרנס.

3. אפשר להשתמש במפעל מלפפונים אחר? כלומר שאני אשתמש במפעל שכבר מייצר מלפפונים, אכין בו את המוצר שלי, אשלם להם סכום מסויים על השכרת המקום אבל לא אצטרך להשקיע בפתיחת עסק. אני רואה בסופר הרבה חומוסים השייכים למותג "אחלה", אבל יש שם תת-מותג, כמו שם של איזה חומוסיה קטנה מיפו, האם זה מה שאני אמרתי? אני חושב גם ישראל היום היו מדפיסים את העיתון אצל הארץ למשך זמן.

אם אתם יכולים להמליץ גם על ספר או מקור מידע אחר, שאני אוכל להרחיב את הידע בתחום, אני אשמח מאוד. בנתיים אני אשוטט בגוגל.
 
איך בונים מודל עסקי לעסק?

שאלה מעולה. אני יכולה לומר לך שמרבית בעלי העסקים יוצאים לדרך עם תכנית כללית ומנווטים על פי מה שקורה ואתה מעלה פה שאלות מאוד חשובות, וכשתיתן להן מענה, תוכל לבנות מודל עסקי רווחי אפילו לעסק של מלפפונים חמוצים. בוא ניקח את הירקן שלי בתור דוגמא - הוא מוכר מלפפונים חמוצים מעולים שהוא מכין במקום בלי משרד הבריאות ובלי פתק על הצינצנת, במחיר הרבה יותר יקר ממחיר המלפפונים + הצנצנת, והלקוחות חוטפים את המלפפונים והוא מרוויח.
קודם כל אני רוצה להכיר לך שני מושגים בסיסים:
מושג מס 1: מה הופך עסק לעסק? יש לו מוצר ויש לו לקוחות שקונים.
מושג מס 2: מה זה עסק רווחי? זה עסק שמוכר במחיר יותר גבוה ממה שעולה לו לייצר ולמכור.

השלב הראשון הוא להחליט מה המוצר שמעניין אותנו ומה הבעיה שאנחנו רוצים לפתור ולמי.
בוא נמשיך עם הדוגמא של המלפפונים החמוצים. איזו בעיה אנחנו יכולים לפתור?
  1. אנחנו יכולים לפתור בעיה לאנשים שרוצים מלפפון חמוץ חריף במיוחד והם לא מצליחים להשיג כזה בשום מקום.
  2. אנשים שמחפשים מלפפון חמוץ דקורטיבי בצבעי אדום צהוב וסגול שיקשט את סלט תפוחי האדמה שלהם באופן מיוחד.
הירקן שלי נותן לאנשים מלפפונים חמוצים טעימים ושונים "גורמה" וגם מאפשר להם לקנות את זה במקום, בקלות, וגם נשארת צינצנת יפה בסוף ולכן הלקוחות שלו ישלמו לו קצת יותר ממחיר השוק על המלפפונים החמוצים.
מה אני אומרת בעצם? כמעט לכל מוצר שמעניין לנו לפתח, אפשר למצוא קהל שישלם עליו היטב. ולכן השלב הראשון בבניית מודל עסקי זה להחליט איזו מוצר מעניין אותנו לפתח, מי הקהל ואיזו בעיה אנחנו רוצים לפתור.

אז אני מזמינה אותך לענות לי ולפתח את הדיון:
  1. איזה מוצר מעניין אותך לפתח?
  2. מי הקהל שלך?
  3. איזו בעיה המלפפונים החמוצים שלך באים לפתור?
 
למעלה