שאלות לגבי טבלת הערכים

Dave1972

New member
שאלות לגבי טבלת הערכים

הזאת.
א. אני לא מבין אפילו את משמעות העמודות. מה הכוונה "גלוקוס = 100"? מה זה "עומס גליקמי"?
ב. לא מבין למה פריטים עם אותו אינדקס גליקמי הם בעלי עומס גליקמי שונה, כמו למשל בננה (46/12) ומשמש (46/5).
ג. אגוזי לוז, אגוזי ברזיל, שקדים וכדומה - כולם עם אינדקס גליקמי 0 ו-0 פחמימות למנה. איך? בקניות הערב ראיתי שקדים טבעיים עם 22 גר' פחמימות ל-100 גר'. וגם באגוזים יש פחמימות. אז מה פספסתי?

תודה וסליחה על כל ההטרדות.

tulkin

New member
אז ככה...

אינדקס גליקמי זה מדד יחסי שמנסה לכמת את קצב (דגש על קצב. לא כמות) פירוק הפחמימות וספיגתן (כסוכר) בדם. נקודת הייחוס היא אכילת גלוקוז טהור. לפעמים משתמשים בלחם לבן כנקודת ייחוס.
התאוריה היא שעבור אנשים עם תנגודת אינסולין גבוהה, לא רק כמות הפחמימות משנה אלא גם תזמון הצריכה והפיזור. אם בבת אחת יש המון סוכר אז הגוף לא מסוגל להתמודד עם זה מהר, ואם אותה כמות תיכנס לאט לאט ותתפרס על פני זמן הגוף כן יסתדר איתה. זאת התאוריה. לא ראיתי הרבה מחקרים שמאששים זאת, ומבחינה מחקרית אין הרבה ראיות לכך שצריכת מזונות עם אינדקס גליקמי נמוך עדיפה לאורך זמן על פני צריכת אותה כמות פחמימות אבל עם אינדקס גליקמי גבוה. זה כן צפוי להשפיע על הערך של שעה/שעתיים/שלוש אחרי אבל לא על האיזון הכולל, ולא על ההשלכות ארוכות הטווח של המחלה.
&nbsp
צריך עוד להתייחס בספקנות יתירה לאינדקס הגליקמי כשמבינים איך הוא נקבע: לקחו מספר מצומצם מאד של אנשים בריאים, נתנו להם לאכול מאכלים שונים, ובדקו את רמת הסוכר שלהם אחרי חצי שעה, שעה ושעתיים כדי לראות באיזה קצב היא עולה. הנורות האדומות צריכות להידלק בגלל שני דברים - גם כמות מצומצמת של אנשים שמקטינה את אמינות המדד הזה, וגם העובדה שהם בריאים ולא חולי סוכרת. האם בכלל אפשר להכליל מהם לגבי מה יקרה לסוכרתי?
&nbsp
וחשוב לזכור - מדד האינדקס הגליקמי הוא מדד לקצב ספיגת הסוכר לדם, תוך התעלמות בוטה לגמרי מהכמות שגם היא משפיעה (היא בבעצם הדבר החשוב יותר).
לשם כך יצרו מדד של "עומס גליקמי" שאמור לשלב בין האינדקס הגליקמי וכמות הפחמימות במנה. זה מדד מפוקפק עוד יותר, שיש לגביו עוד פחות מחקר ופחות ראיות לטיבו והשפעותיו. הוא מפוקפק בכך שהוא מנסה לגלם במספר אחד שני מימדים שאין ביניהם קשר לוגי או מתאם. כמו לנסות לעשות שלוש ועוד כחול. זה לא מתחבר. וזה חסר משמעות.
&nbsp
המדד העיקרי שמשפיע הוא כמות הפחמימות שאתה אוכל.
גם זה מדד בעייתי כשמסתכלים על טבלאות ערכים תזונתיים - אבל מסיבות אחרות לגמרי: אין אחידות לגבי מה נחשב פחמימה ומה בדיוק סופרים כשמכינים את הטבלאות. פחמימות זו משפחה רחבה של מרכיבים ולא לכולם יש את אותו אפקט עלינו. בטח שמת לב שלפעמים מציינם ליד מדד הפחמימות "ומתוכם סוכרים..." ונותנים מספר נוסף. זה רק קצה הקרחון של המורכבות הזו.
סיבים תזונתיים, למשל, הם גם סוג של פחמימה מבחינה כימית. אבל חלק מהסיבים התזונתיים, למרות היותם פחמימה, לא מתפרקים בתהליך העיכול ונשארים במעיים, ולכן לא הופכים לגלוקוז ולא משפיעים על רמת הסוכר בדם. לא כל הסיבים התזונתיים הם כאלה, אבל חלק כן. אז האם לספור אותם כפחמימה? לא לספור אותם? אין אחידות ואין הסכמה בנושא הזה. חלק סופרים אותם, מה שמנפח מאד את כמות הפחמימות בחלק מהמזונות, וחלק לא. חלק מדווחים עליהם בנפרד, וחלק בכלל לא עושים את ההפרדה. ולכן גם כמות הפחמימות המצויינת על האריזה היא לא תורה מסיני. אבל היא המדד הכי קרוב שיש למה שבאמת משנה לך.
&nbsp

noname1973

New member
אני ינסה להסביר כמה שאני יודע בצורה פשוטה

פחמימות זה שווה לסוכרים
פחמימות מתחלקות ל 2-

פחמימות פשוטות ופחמימות מורכבות

פחמימות פשוטות הם סוכר, דבש ,ריבה ,ממתקים ,משקאות ממותקים ,שוקולד רגיל ,וכל מה שיש בו סוכר לבן/חום

אני מצטט מכתבה שקראתי ועשה לי קצת סדר בראש אני מקווה שזה נכון ..!!!!! מי שיש לו הסתייגויות יכול לתקן

" הפחמימות הפשוטות הן בעצם סוכר פשוט שנספג מהר מאוד בדם מה שגורר הפרשה מהירה וגבוהה של אינסולין ("פיק" בהפרשת אינסולין) שלאחריה ירידה חדה ברמות הגלוקוז (סוכר) בדם (הסוכר עובר מהדם לתאי הגוף במהירות). העליות והירידות הקיצוניות הללו גורמות לבלאגן שלם בגוף וגם לחוסר שובע. הנזק הגדול ביותר בכל הבלאגן הזה הואהעמידות לאינסולין המופיעה ומתגברת עם הזמן. מהי עמידות לאינסולין? האינסולין ממשיך להיות מופרש מהלבלב ברמה גבוהה אך התאים כבר לא מגיבים אליו ורמות הסוכר בדם נשארות גבוהות (הסוכר לא נכנס אל תוך התאים אלא נשאר בדם). עמידות לאינסולין היא השלב הראשון בהתפתחות סוכרת סוג 2, אחת המחלות ה"פופולריות" ביותר בעולם בשנים האחרונות. סוכרת סוג 2 מעלה סיכון למחלות לב וכלי דם ובאופן כללי לעוד מחלות וסיבוכים רבים"

פחמימות מורכבות

שוב ציטוט

"מעברה השני של הגדר אפשר למצוא את הפחמימות המורכבות הכוללות בתוכן אורז, פסטה, לחם, תירס, תפוחי אדמה, קטניות, בורגול… הסוג העיקרי של הפחמימות המורכבות הוא העמילן, המתפרק בגוף לגלוקוז, כלומר סוכר, וכך נספג בתאי הגוף. מה היתרון של הפחמימות המורכבות? הן לא נספגות מהר בגוף ולא גורמות לעליות וירידות חדות ברמות הסוכר בדם. הפחמימות המורכבות עוברות תהליך פירוק שאורך מספר שעות ולכן רמות הסוכר נשארות מאוזנות וכך גם רמות האינסולין המופרש. בנוסף, תהליך הפירוק הארוך עוזר לנו להישאר שבעים לאורך זמן. שימו לב: לא כל הפחמימות המורכבות הן פחמימות מלאות! אורז לדוגמא הוא פחמימה מורכבת אך יש אורז מלא ואורז לבן. גם האורז הלבן הוא פחמימה מורכבת אך לא מלאה. היתרון של הפחמימות המורכבות המלאות הוא שהן מכילות סיבים תזונתיים שעוזרים לשמור על רמות סוכר תקינות-הסיבים התזונתיים גורמים לפירוק יותר איטי של הפחמימות ובכך שומרים גם על הפרשות אינסולין איטיות ומאוזנות יותר. הסיבים התזונתיים תורמים גם לפעילות תקינה של מערכת העיכול ולהורדת רמות הכולסטרול.

עכשיו כשהבנת פחות או יותר את ההבדל
אני מחלק גם את הפחמימות המורכבות ל 2

פחמימות שהערך גליקמי שלו גבוה(תפוח אדמה /בטטה /אורז לבן/פסטה,לזניה כל דבר שעשוי מקמח רגיל

פחמימות שהערך הגליקמי שלו נמוך/בינוני (קטניות,ירקות,פירות במידה ,בשר גבינות לחם קמח מלא אורז מלא ספגטי מקמח מלא גריסים בורגול

לסיכום המטרה שלך זה
א' להימנע בכלל לפחות בהתחלה מסוכרים פשוטים
ב' להשתדל לאכול רק או בהרבה יותר פחמימות שהערך הגליקמי שלו נמוך

ובפעם ה 100 תלך לדיאטנית

Dave1972

New member
תודה. אבל כבר אמרתי לך שהייתי אצל דיאטנית לפני שנה

רק שאז לא הייתי minded למצב. עכשיו אני כן.
קיבלתי ממנה הצעה לתפריט. אבל אני רוצה לדעת יותר מזה ולבחון את הגבולות האפשריים.

אבו זקן

New member
הסיווג ל"פשוטות" ו"מורכבות" אינו רלבנטי

מבחינה כימית אכן יש סוכרים קצרים ("פחמימות פשוטות" כלומר חד- או דו- סוכר) ורב-סוכרים (עמילן, גליקוגן, סיבים...) אבל מבחינת ההשפעה האינסולינית החלוקה הזאת לא עוזרת בכלל, והיא אינה אלא זכר לימים בהם הנושא לא היה ברור. כמו שעולה גם מההודעה שלך, גם הפחמימות המורכבות, בחלקן, מתפרקות בזריזות רבה לחד-סוכרים, ולכמה מהן יש ערך גליקמי גבוה יותר מאשר לסוכר (דוגמא: אורז יסמין)!

תשובות בנוסף למה שקיבלת

א. יש חישובי אינדקס גליקמי שנעשים יחסית לגלוקוז ויש כאלו שנעשים יחסית ללחם לבן. אלו שנעשים יחסית לגלוקוז, לגלוקוז י/סוכר יש ערך 100. אלו שנעשים יחשית ללחם לבן, ללחם לבן יש 100 אבל מוצאים ערכים גבוהים מ-100 כמו 130.
ב. עומס גליקמי הור חישןב של כמות פחמימות והאינדקס הגליקמי. כדי לעבוד עם זה צריך ללכת עם מחשב, טבלה מדויקת של אינדקס גליקמי ומשקל. לכן זה לא מעשי מבחינתי
ג. יש בהם כל כך הרבבה שומן שהפחמימות לא באות לידי ביטוי. שומן משפר אינדקס גליקמי = איכות של פחמימה

בהצלחה

למעלה