שאלות לגיוס אמפאטיה... ...

שאלות לגיוס אמפאטיה... ...

איזה שאלות נוכל לשאול את עצמנו כדי לגייס אמפטיה? יכולת אמפאטית הינה מיומנות נרכשת ונלמדת. אמפטיה היא היכולת להיכנס לעורו של הזולת ולהרגיש את תחושתו. אמפטיה מובילה להבנה הדרושה בכל מערכת יחסים ובפרט בתקשורת עם ילדים . כדי שנוכל לעורר בקרבנו תגובה אמפאטית אנחנו חייבים להבין את הזולת מבפנים, לא מבחוץ. כדי להבין את התנהגותו הנובעת מעולמו הפנימי ממחשבותיו ורגשותיו. כדי להפיק תגובה אוהדת גם במצבים שקשה לנו נוכל : • לצייר בדמיוננו את התנאים שיכולים/שיכלו לגרום לנו לרצות להתנהג כפי שהתנהג בננו. • להחיות חוויית ילדות דומה העשויה לסייע לנו להבין את רגשות הילד/הנער. זיכרונות שאנו מעלים מעברנו, מאפשרים לנו לקבל את התנהגותו מעומק הלב. • נסו להיזכר ביומכם הראשון בגן, מה היו התקוות והחרדות שלכם באותו יום, ומה היה המקור שנבעו ממנו? כשנזכר איך הרגשנו באותם ימים ומה עזר לנו בסופו של דבר להיפרד מאימא, רק אז ינחה אותנו ניסיוננו למצוא בעצמנו דרכים להקל על בננו. • אם נזכור מה גרם לנו להשתתק ממבוכה או מפחד, מה הניע אותנו לכעס וכו'- רגשות שכול ילד חווה מידי פעם- נזכור גם מה רצינו שיעשו הורינו כדי לשפר את הרגשתנו, ואולי נוכל להקיש מיזה מה יעזור לילדינו. • נוכל לשאול עצמנו:"כשלא התאים לי בשום פנים ואופן לעשות מה שציפו ממני הורי ,מה רציתי שיעשו הורי כדי לעזור לי להתגבר על רגשותיי? • זומנו לפגישה עם המורה כי בננו הכה ילד אחר.נוכל לשאול עצמנו:" מה צריך היה לקרות, מה הייתי אני צריך להרגיש כדי להכות מישהו,או לפחות לרצות להכות מישהו?" • "מה יגרום לי להתנהג כמו שהתנהג ילדי ברגע זה?אילו נאלצתי לפעול כמוהו, מה היה יכול לשפר את הרגשתי באותו עניין? • מצבים שגרתיים בחיי יום יום עשויים לספק לנו הזדמנויות פז לשאול שאלות ספציפיות, מכוונות דרך. סביב סוגיות הקשורות לשגרת יום, להרגלים ולנורמות התנהגות כמו: אוכל, גמילה שינה. למשל,"איך היינו אנחנו מרגישים אילו החליט מישהו בשבילנו שהיגיעה שעתנו ללכת לישון, בין שאנחנו מוכנים לכך ובין שאיננו מוכנים ?" • "איך היינו מגיבים אם מישהו היה דורש דרישות, או נותן לנו הוראות( מתי ליטול ידיים, מה לאכול ומה לא, מה ללבוש וכיו"ב) ועומד על דעתו שנעשה כפי שציוונו? • אפשר שנשאל את עצמנו מהן לדעת ילדנו, הסיבות לכל ההוראות והדרישות האלה? • ננסה להביט על האירוע מזוויות נוספות. איך עוד ניתן להבין את הסיטואציה? ואיך עוד? תשובות כנות לשאלות אלה הם המפתחות להתקרב לליבם הרך ונפשם העדינה של ילדינו שפועלים בכל רגע נתון באופן הכי טוב שיש ביכולתם.התבוננות כזו תפרוש בפנינו מניפת אפשרויות חדשות, תמצפן את תגובותינו ותאיר לנו את שביל הקבלה והעזרה לה זקוק ילדינו כש"הילד הרע נכנס לו בפנים".בברכה, עינת גבע יועצת משפחתית מכון אדלר

למעלה