כמה הערות וחידודים למה שנאמר לפני.
ראשית, הפאס נמכר גם לשבוע. הייתי ביפן באוקטובר האחרון ורכשתי אותו לשבוע. הפאס יעיל מאוד אם יש מספר נסיעות בשינקנסן. הוא פחות כדאי אם יש נסיעה אחת. למשל, נסיעה בין קיוטו לטוקיו היא אמנם ארוכה אבל העלות שלה היא כחצי מעלות פאס לשבוע (שעולה היום בסביבות ה-250 דולר כולל משלוח). לכן, אם יש נסיעה אחת, לא בטוח שבכלל כדאי לקנות את הפאס.
שנית, בתוך הערים הפאס אמנם עובד בכל הרכבות של JR אבל במקרים רבים דווקא הקוים הפרטיים יעילים יותר ונוחים יותר. בקיוטו למשל, רוב התחבורה מתבססת על אוטובוסים דווקא ופחות על רכבות ולא כל הקוים שייכים ל-JR... בנוסף, העלות של התחבורה הציבורית בתוך הערים היא נמוכה יחסית ויש גם כרטיסים יומיים שכדאיים אם יש יותר משתי נסיעות.
לגבי איפה לקנות - הפאס נמכר כאמור רק למי שאינו תושב יפן. כך שגם אם אתה נמצא ביפן אתה יכול לרכוש אותו דרך האינטרנט ולשלוח אותו לעצמך גם לתוך יפן בתנאי שאינך אזרח יפן.. הדרך הכי נוחה היא לרכוש דרך האינטרנט. הפאס מגיע עם שליח עד אליך בתוך 3-4 ימים.
הנציג בארץ הוא אופיר טורס והדעות חלוקות לגביו. כשאני נסעתי בפעם הראשונה בדקתי אצלם. עד שהם ענו לי הנשמה יצאה לי ואז הם רצו 300(!) דולר יותר מהמחיר הרשמי.. מיותר לציין שרכשתי דרך האינטרנט. זה היה ב-2013. באוקטובר האחרון נסעתי שוב. גם הפעם הזמנתי דרך האינטרנט וחבר בקבוצת 'יפן למטיילים' בפייסבוק אמר לי שהוא רכש דרך אופיר טורס במחיר הרשמי + 20 דולר דמי טיפול.. כנראה שבשנתיים מאז שנסעתי בפעם הראשונה הם שינו את דרכיהם הנלוזות והחלו לקחת את המחיר האמיתי בלי לגזור קופון חזירי. למרות זאת, עדיין שמעתי סיפורים על התנהלות מוזרה שלהם ולכן אני ממליץ בכל זאת לקנות דווקא מהאינטרנט (ראה לינק מצורף בסוף ההודעה).
 
לפני שאתה קונה מומלץ לבדוק בדיוק כמה נסיעות יהיו שמצריכות שימוש בשינקנסן, כי כאמור השימוש העיקרי לפאס הוא בנסיעות בשינקנסן. ביפן יש גם אוטובוסי לילה נוחים מאוד שעולים מעט מאוד ביחס לשינקנסן ואם יש לך נסיעה אחת ארוכה, למשל מקיוטו לטוקיו או להיפך, קח אוטובוס לילה שבו תוכל לישון (ולחסוך גם לילה במלון) ותגיע בבוקר לאן שאתה צריך..
אשר לשימוש בפאס משדה התעופה לעיר ולהיפך, רצוי לבדוק שהוא אכן תופס.
אם אתה נוחת בקנסאי, ליד אוסקה וישן באוסקה בלילה הראשון, אין צורך בפאס. יש אוטובוס משדה התעופה ישירות למרכז העיר. אם אתה נוסע ישירות לקיוטו, זה כבר סיפור אחר.
השורה התחתונה: בדוק כמה נסיעות יהיו לך ובדוק את העלויות. הלינק השני הוא לאתר (וגם אפליקציה) בשם היפרדיה שעוזרת לתכנן נסיעות בתחבורה ציבורית ביפן פלוס עלויות.
 
לינק לאתר של מכירת JR פאס:
http://www.jrpass.com/
 
לינק להיפרדיה:
http://www.hyperdia.com/en/