תשובות
ההבדלים ברמות השכר בין בוגרי תואר ראשון או שני הינם זניחים יחסית...
במגזר הציבורי, בוגרי תואר שני זכאים לתוספת של 7% מהשכר המשולב. במגזר הפרטי, לרוב לא ניתנת תוספת שכר כלשהי על תואר מתקדם.
באתר "איגוד העובדים הסוציאליים" תוכל למצוא את טבלת השכר המשולב (שנקבע לפי דרגה וותק. לכל תפקיד יש מתח דרגות מוגדר) וגם סימולציות
שכר להיקף משרה מלא בדרגות ושנות ותק שונות (שכוללות את מרבית רכיבי השכר). שוב, חשוב לזכור שמשרות רבות בתחום בשירות הציבורי, בעיקר בדרגות
הזוטרות, הינן בהיקף של 50%-75% (מכאן, בין היתר, נגזר התסכול על רמות השכר הנמוכות), כך שהטבלאות אינן משקפות נכונה לגמרי את המציאות ובאופן גס (לא כל התוספות הן אחוזיות) ניתן לגזור ממנו את השכר הצפוי לפי אחוז המשרה הנתון (למשל, שכר ברוטו של 10,000 יהיה שקול בקירוב ל- 7,500, להיקף של 75%).
היתרון שיכול להקנות התואר השני הוא בהעדפה אפשרית על פני מועמדים אחרים, בעיקר כשמדובר במשרות בתפקידים בכירים יותר (אם כי גם אז
לדעתי ישנה העדפה לעובד שצבר ותק וניסיון). במגזר הציבורי, דרישת הסף במרבית המשרות שיצא לי להיתקל בהן היתה תואר ראשון ולעיתים ותק מקצועי של מספר שנים (כולל משרות פיקוח).
יתכן שמשרה מסוימת שמפורסמת תהיה מכוונת למועמדים ממספר דירוגים. למשל, גם לפסיכולוגים (דירוג המח"ר) וגם לעובדים סוציאליים (דירוג העובדים הסוציאליים).
מתח הדרגות של שני הדירוגים יהיה דומה יחסית וההבדלים הצפויים בשכר יהיו זניחים, אם בכלל. לא ברור לי מה נעשה במצב שבו עובד יכול להיות מדורג לפי 2 דירוגים או יותר שהוצעו למשרה נתונה. אני רוצה להאמין שיבחר לו הדירוג שיטיב איתו יותר מבחינת תנאי ההעסקה.
אני נוטה להאמין שהבחירה במקצוע גם נגזרת מתוך מניעים חברתיים ולא רק (או בעיקר) משיקולים פרגמטיים. יתכן שחלק מהפונים למקצוע גילוי בדיעבד שסדרי העדיפות שלהם בבחירת מקצוע הם קצת אחרים משסברו או שלצד הסיפוק מהעשייה, הם אינם מצליחים לממש צרכים חשובים אחרים (כמו תנאי העסקה הוגנים).
אולי תיתכן חפיפה מסוימת בחלק מהמניעים לבחירה בתחום טיפולי, כמו עו"ס, או בהייטק, אבל גם אז כנראה ניתן משקל שונה לכל אחד מאותם מניעים.
עבודה סוציאלית זה לא "גלידה"
(כפי שהיטיבה לציין אשת מקצוע ותיקה שהכרתי). מדובר בהתמודדות עם אוכלוסיות (חלקן קשות יום) שנתונות במצבי מצוקה ומשבר ופונות (או מופנות שלא מרצונן) לעזרתך והכוונתך. העיסוק במקצוע הוא אולי משמעותי ומספק, אך לעיתים קרובות גם מצריך מאמץ ומעורבות אישית ברמות גבוהות ואינטנסיביות. לא תמיד אלה מזכות (או יכולות לזכות) בהכרת תודה והערכה. לעיתים גם יכולת ההתערבות שלך עלולה להתגלות כמוגבלת יותר מכפי שקיווית (באופן שמעורר תסכול), לא תמיד מסיבות שתלויות בך. ה"כיף" יכול להיגזר מחדוות העשייה ומתוצאות או תפניות חיוביות שמתרחשות בזכות ההתערבות שלך.