שאלות על רעלת הריון

שאלות על רעלת הריון../images/Emo4.gif

איך מאבחנים רעלת הריון? האם חייב להיות שילוב בין חלבון בשתן + לחץ דם גבוה + בצקות + כאבי ראש וטשטוש ראיה? אני בשבוע 35 עם ריבוי קיצוני של מי שפיר ועובר גדול. כל הבדיקות תקינות כולל אקו לב, סקירה ממוקדת מאוחרת ומי שפיר. לחץ הדם - מסתבר שהוא גבוה המקסימום שהגעתי אליו הוא 146/85, אני מבצעת מעקב 3 פעמים ביום. חלבון - באיסוף שתן התוצאה שיצאה לי 265 הבנתי שהמינימום לרעלת זה 300. בצקות, טשטוש ראיה וכאבי ראש - אין. האם יש לי רעלת? האם צריך לחזור על הבדיקות עד הלידה? אם מדידת לחץ דם תצא גבוהה מאוד - צריך לגשת לבית חולים? באיזה מקרה?

לא, לא חייב להיות הכל ביחד

חוץ מזה, רעלת זה מצב דינמי, שיכול להתפתח לאורך זמן במצב לטנטי, ואז להתלקח כמעט בן-לילה (וממצב כזה אנחנו רוצים להמנע, כי זה עלול לסכן את חייך, וגם את העובר). זה שיש לך ל"ד גבוה, ושקיבלת תוצאה כזו באיסוף שתן, בהחלט מחשיד לרעלת, אבל זה לא מסתדר עם העובדה שיש לך עובר גדול וריבוי מי שפיר (אגב, סתם שאלת תם - סוכרת הריון שללו לך?) בכל אופן, אני רחוקה מלהיות מומחית לרעלת, אבל חומרת התסמונת בהחלט מצדיקה מעקב צמוד אחרי ל"ד וחלבון, וכן, על כל קפיצה בל"ד או הרעה בתחושה יש להגיע לבי"ח (כמובן אחרי מדידה חוזרת). האמת היא שאני מכירה כמה רופאים שבנתונים האלה היו מאשפזים אותך חד וחלק כדי לאפשר מעקב ראוי לשמו, מה גם שבשבוע שבו את נמצאת אין צורך לחכות שהמצב יהיה קריטי כדי ליזום או לבצע לידה. אני בטוחה שהרעיון הזה לא נשמע לך אטרקטיבי, אבל בהתחשב בכל מה שמוטל על כף המאזניים, ובכך שאת רק שבועיים מקו הסיום - הייתי הולכת על זה בכל זאת (וכשהעצה הזו מגיעה מאישה שבעת-אשפוזים כמוני, זה אומר משהו...) מחזיקה אצבעות לסוף טוב ונטול דרמות.
עתליה

אין סכרת הריון ../images/Emo215.gif

והעובר הגדול זה כנראה גנטי, אני נולדתי 4720 בקיסרי. ת'אמת אני לא מרגישה שהטיפול שאני מקבלת מספיק טוב. אני מטופלת אצל ד"ר הנדלר ברמפ"א. את הסקירה המאוחרת ממוקדת עשה לי איזה "סנדלר" שלא עיניין אותו כלום. יש לי עודף משקל גדול ולמרות כל הפרמטרים, ד"ר הנדלר משוכנע שאני יכולה ללדת רגיל. אני מתחילה לפתח כלמיני חרדות ולא יודעת מה לעשות. אני פוחדת על התינוק שלי............. (תראו באיזה שעה קמתי מהמחשבות) ולא רוצה להיות קורבן לניסויים של הרופאים.........

מצטרפת לכל מה שכתבה עתליה

ומדגישה, שהפרמטר החשוב כאן הוא עצם לחץ הדם (הגבוה מאוד. אותי יילדו בלחץ דם שומה, אבל בשבוע מתקדם יותר). בנסוף, ברור שיש נוכחות חלבון, גם אם לא ברמה מאוד מאוד גבוהה. מה היה לחץ הדם הבסיסי שלך בראשית ההריון? (זה כבר לא מאוד משנה, כי גם אבסולוטית יש לך לחץ דם מאוד גבוה כרגע, אבל בטח שיש הבדל בין אישה שהתחילה את ההריון בלחץ דם של 90/60 וקפצה לרמות כאלו לבין מי שהתחילה 120/80). למעשה, מהסקירה המאוחרת הגרועה לא ביצעת שום סקירה ראויה לשמה? אם זה אכן המצב, חשוב מאוד, לאור הריבוי, לבצע סקירה מכוונת (למשל למערכת העיכול). הייתי נגשת לבית חולים על כל הרגשה רעה, במיוחד כאבי בטן, ראש או טשטוש ראיה. אם לחץ הדם מגיע ל150/90 לטעמי, מיד למיון.

לחץ הדם בתחילת ההריון היה

בסביבות 120/80. לפי מה שאני רואה הקפיצה בלחץ הדם החלה משבוע 34, כשבעצם גילו את ריבוי מי השפיר, העובר שלי היה גדול לאורך כל הדרך, בהתחלה בימים אח"כ בשבוע עד שנוצר פער של שבועות. הוא מעלה בשבועיים כ- 250 גרם, אמרו לי שזה תקין. יום שני אני נפגשת עם הרופא בפעם הראשונה מאז הסקירה הגרועה, אני אבקש שוב הפניה. במקביל קבעתי תור אצל צלאל בפרטי לשבוע 37 להערכת משקל, רק עליו אני סומכת, אצלו עשיתי את השקיפות והסקירות. האם ילדת בקיסרי? אם יש לי רקע כזה עם הלחץ דם אין סיכון בלידה טבעית? זה לא מאמץ גדול שגורם ללחץ דם לעלות? אני מרגישה שהבחירה בין טבעי לקיסרי היא בעצם שלי ואני מתקשה לקבל אותה לבד, אני רוצה להיות מודעת לכל הסיכונים לפני שאני מחליטה. זה הריון IVF ICSI ראשון ויקר, יש לי רחם דו קרני, יש לי צלקת קודמת מניתוח רפלוקס בדרכי השתן שעברתי בגיל 4, יש לי עודף משקל, אני פוחדת מניתוח - זיהום, צלקת, החלמה ממושכת ומצד שני אני לא חושבת שאני אעמוד בלידה רגילה. מה דעתכן? אם הייתן במקומי מה הייתן עושות?

קודם כל, העלייה במשקל של העובר

נשמעת בגדר הנורמה. בכלל, עצם העובדה שיש עובר גדול מהרגיל באמת יכולה להיות פונקציה של גנטיקה, כי הרי מישהו חייב להיות באחוזון 97... מה שמדאיג אותי הוא לא זה, אלא כל שאר הדברים שציינת, במיוחד ערכי לחץ הדם. לגבי איך ללדת - תראי, בהתחשב בכל גורמי הסיכון שאת מציינת אני חושבת שהייתי הולכת על קיסרי, אבל זה לא אומר שאי אפשר בלידה רגילה (למרות שתביאי בחשבון שלידה בתנאים האלה אכן עלולה לקחת יותר זמן מהממוצע בלידות ראשונות, שגם ככה נמשכות זמן רב יחסית, ושהיא עלולה להסתבך ולהסתיים בהתערבות מכשירנית או בקיסרי חירום). מה שבטוח, הדילמה הזו לא צריכה להיות באופן בלעדי שלך. הרופא שלך צריך להיות מסוגל להביע עמדה חד-משמעית ומנומקת, שאותה את יכולה לקבל או לא, אבל שתשמש כנקודת מוצא. אמנם את בשבוע מתקדם, אבל אם את מרגישה שהוא "מחפף" בטיפול בך, את עדיין יכולה (ואולי אפילו צריכה) ללכת לרופא אחר. אני הייתי קובעת תור במיידי לאחד הקליברים בתחום ההריון בסיכון, כי כמו שזה נשמע לי, כבר עכשיו את צריכה להיות בפיקוח צמוד של מישהו שמבין עניין. עתליה

טוב, אני באופן אישי ממליצה תמיד

על ד"ר אייל סיוון, מנהל היחידה להריון בסיכון גבוה בתל השומר, שעליו אני יכולה לומר בפה מלא שהוא הציל לי את ההריון (ובכל פעם אני מגלה מחדש עד כמה הצעדים שלו לא היו טריוויאליים). הלכתי אליו פרטי, אבל אני מניחה שיש גם רופאי היי-ריסק טובים בתוך מכבי, אם כי זה שבו אני נתקלתי (ד"ר אליעזר טל מהמרכז לבריאות האישה בבלפור ת"א) היה פשוט חדל אישים ואני לא חוזרת אליו יותר ל-ע-ו-ל-ם. עתליה

לאור לחץ הדם הבסיסי, אני מעט יותר

רגועה (אני התחלתי את ההריון הראשון 80/50, לכן, ב120/80 כבר הייתי בהיי ריסק). העליה אצלך עשויה להחשב נורמטיבית, אבל כלל, לא מומלץ בהריון לעבור את 150/90 בלא השגחה. אני ילדתי בלידה נרתיקית בשילוב פיטוצין, ואני חושבת שזו האופציה העדיפה על פני קיסרי. מדוע את חושבת שלא תעמדי בלידה רגילה? (אני שואלת, כי טיב החששות הוא בהחלט חלק מן השיקול).

אני חוששת מלידה רגילה

בגלל כל מה שכתבתי. עובר גדול, ראש גדול מפחדת שהוא לא "יתקע" יהיה במצוקה ואז לרוץ לקיסרי חירום. מפחדת מהלחץ דם שישתולל ואז יריצו אותי לקיסרי חירום. חוץ מזה אין לי שום פחדים, לא מכאב ולא מתפרים, הפחד שלי הוא מצוקת העובר. בספר שהורדתי מאתר "אומנות הלידה" ששמו :"הקיסרי, לידה יוצאת דופן - הספר, מאת ד"ר מישל אודנט. חובה למקצועני לידה, ולפני לידה ראשונה ו-VBAC" מצויין מחקר בו כתוב שאם אישה ילדה בניתוח קיסרי משום ש"הלידה לא התקדמה" הסיכוי שבתה תלד בניתוח קיסרי כזה גדול פי שישה. אמא שלי ילדה את שלושתנו בקיסרי, באחי הבכור היו לה צירים, הלידה לא התקדמה והיא נותחה. אצלי ואצל אחותי לא היו צרים כלל או סימני לידה והיא נותחה. אז אולי זה הגורל שלי?

אולי תנסי להקדים את התור להערכת

המשקל לשבוע 36
אם כבר קיסרי, עדיף מתוכנן ולאור לחץ הדם סביר שזה לא יהיה בשבוע 39... אני חושבת שכדאי להחליט האם קיסרי לאחר הערכת המשקל, בדיקת היקף הראש ובדיקת המימדים שלך ביחס אליו.

למעלה