מחקר: תזונה טבעונית יעילה נגד סוכרת סוג 2
במאמר(1) שהתפרסם לפני ימים ספורים בכתב העת של אגודת התזונאים האמריקנית (JADA), מתוארות תוצאותיו של מחקר קליני ב-99 חולי סוכרת, שבעזרתם נבדקה ההשפעה של תזונה טבעונית דלת שומן על המחלה, בהשוואה לדיאטה המומלצת לחולי סוכרת של איגוד התזונאים האמריקני, שנוסחה ב-2003. במחקר זה נמדדו למטופלים (שחולקו באקראי ל-2 הקבוצות - של תזונה טבעונית דלת שומן והתזונה המומלצת ע"י ארגון התזונאים) רכיבים תזונתיים ואינדקס התזונה המתחלפת הבריאה (AHEI), מדד לאיכות התזונה המקושר לסיכון מופחת למחלות לב וסוכרת, לאחר 22 שבועות. בשתי הקבוצות חלה ירידה משמעותית בקלוריות, חלבון, שומן, כולסטרול, ויטמין D, סלניום ונתרן בהשוואה למצבם לפני התחלת הניסוי. בקבוצה הטבעונית ירדו גם רמות ה-B12 והסידן באופן יחסי, ועלו בצורה משמעותית רמות הפחמימות, סיבים, פעילות ויטמין A, בטא-קרוטן, ויטמין K ו-C, פולאט, מגנזיום ואשלגן. בקבוצה שהוקצתה לה התזונה המומלצת ע"י ארגון התזונאים גם חלה ירידה בפחמימות ובברזל. נמצא שבתזונה המומלצת ע"י ארגון התזונאים לא היה שינוי באינדקס התזונה הבריאה לעומת תזונה רגילה, בעוד בקבוצה הטבעונית השתפר המדד בצורה מובהקת ומשמעותית. הכותבים מסיקים (בהמשך למחקרים דומים שמסקנתם דומה) כי תזונה טבעונית דלת שומן מקושרת לאיכות תזונתית גבוהה, בקרת משקל ובקרה על רמות הסוכר בדם ביעילות מוגברת בהשוואה לטיפול הרגיל, וכי בטווח הארוך היא יכולה לייעל את בקרת משקל ולהפחית סיכון למחלות לב וכלי דם בחולי סוכרת סוג 2. 1. Turner-McGrievy GM, Barnard ND, Cohen J, Jenkins DJA, Gloede L, Green AA. Changes in nutrient intake and dietary quality among participants with type 2 diabetes following a low-fat vegan diet or a conventional diabetes diet for 22 weeks.
J Am Diet Assoc. 2008;108:1636-1645.